Brein

Creatiever denken door tyrosine

Share Button

Steve Jobs zwoer bij zijn fruitdieet om betere ideeën voor Apple te krijgen. Het blijkt te kloppen; voedsel met veel tyrosine – zoals bananen, perziken en amandelen – kan creatief denken bevorderen. Dat tonen cognitief psychologe Lorenza Colzato en haar collegae aan in hun onderzoek, gepubliceerd in Psychological Research.

Tyrosine, dopamine en creatiever brein

Deze Leidse onderzoekers onderzochten of tyrosine, wat de productie van dopamine stimuleert, inderdaad creatief denken positief beïnvloedt. De deelnemers aan de studie dronken een glas sinaasappelsap met daaraan 2 gram tyrosine of 2 gram placebo toegevoegd. Aansluitend werden deelnemers getest op de 2 hoofdingrediënten van creativiteit: divergent en convergent denken. Uit het onderzoek bleek dat proefpersonen beter presteerden op convergent denken (oplossing zoeken door diep nadenken) als ze het sap met tyrosine gedronken hadden. Het positieve effect van tyrosine op creatief denken kan bijvoorbeeld voordelen hebben voor studenten tijdens hun examens.

Op divergent denken (lijkt op een soort “brainstorm sessie”; nieuwe ideeën volgen elkaar snel op, maar blijven op een oppervlakkig en ondoordacht niveau) is geen effect van tyrosine gevonden.

Bron: Universiteit Leiden

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.