Darmproblemen: mijdt chaos in de darmen, mijdt deze additieven !

goedgezond
Opgezette buik, winderigheid, slechte stoelgang- Heb je last van winderigheid, een opgezette buik en een moeilijke stoelgang ? Dit zou veroorzaakt kunnen worden door bepaalde additieven. Welke additieven staan erom bekend chaos in de darmen te veroorzaken?

Liever geen chaos in je darmen, dus vermijdt deze additieven

Niet zo verwonderlijk, omdat veel voedseladditieven redelijk nieuw zijn in de voedselketen en gebruikt worden om voedsel dik, romig en stabiel te houden. Ze vervangen ook echt gezond vet, dat in ijs, saus en dressings zou horen te zitten. Echt gezond vet (zoals grasboter) kost meer dan deze voedseladditieven. Helaas zorgen voedseladditieven voor chaos in het darmkanaal.

Carrageen (E407)

Carrageen komt van rode alg en is waarschijnlijk het ergste additief voor je darmen van allemaal. Het wordt meestal gevonden in ‘gezonde’ producten zoals amandel- en sojamelk. Het kan ook voorkomen in crème fraiche -en roomachtige producten en in gebakken producten. Aangetoond is dat carrageen het darmkanaal beschadigt: het kan leiden tot celverlies in weefsel, darmirritaties en diarree. Het spul is zo irriterend dat het zorgde voor darmzweren bij varkens. Carrageen kan de uitwerking van lipopolysacchariden op macrofagen verergeren. De meeste onderzoeken van het effect van carrageen op de gezondheid betreffen dieren. Op mensen zijn niet veel studies gedaan hieromtrent, maar uit de schaarse studies die wel met menselijke deelnemers waren bleek dat carrageen ontstekingsbevorderend is en dat het additief negatief werkt op de vitaliteit van weefselcellen.

Xanthan gum (E415)

Xanthan gum wordt verworven uit bacteriën. Dit verdikkingsmiddel/stabilisator zit in veel bewerkte voeding vanwege zijn unieke bindingseigenschappen. Dat maakt het een handige vervanger voor gluten in brood en andere bakproducten. Maar hier houdt het niet mee op. Xanthan gum wordt ook gebruikt in milkshakes, yoghurt, pudding, roomproducten (zoals slagroom), soepen, sauzen, mayonaise en eigenlijk alles met een crème-achtige textuur. E415 zit zelfs in bewerkt vlees. Ook wordt het op grote schaal gebruikt in farmaceutische producten.

  • Zuigelingen

Heb je vaak last van migraine of huiduitslag ? De boosdoener is hoogstwaarschijnlijk xanthan gum en de aandoeningen verergeren naar mate je het meer consumeert. De Amerikaanse Waren- en Voedselautoriteit (FDA) heeft ouders gewaarschuwd om géén xanthan gum-bevattende producten te gebruiken voor zuigelingen omdat dit gelinkt wordt aan ziekte en zelfs dood bij zuigelingen !

  • Kapot darmweefsel

In 2011 kwam een bericht naar buiten waarin vermeld werd dat xanthan gum dood van darmweefsel kan veroorzaken !

Xantham gum wordt meestal gecreëerd door middel van genetisch gemodificeerde maïs, soja of tarwe (net als citroenzuur) en lokt hierdoor allergische reacties uit. Xanthan gum is ook een effectief laxerend middel, zo bleek uit een onderzoek onder gezonde volwassenen. Slechts 15 gram per dag leidde tot diarree (en tevens een opgezwollen buik), maar dit gebeurde ook bij mensen die minder namen.

Guar gum (E412)

Guar gum (ook wel guaran genoemd) komt van guar bonen. Ook guar gum kan functioneren als een laxerend middel. Het vormt een dikke gel dat de voeding door het darmkanaal voortstuwt en hierbij ontstaat gasvorming, opgezetheid van buik en algemeen gevoel van onwelzijn. Te veel guar gum in combinatie met te weinig water kan zelfs leiden tot blokkering van de slokdarm ! In een onderzoek kregen deelnemers 21 gram guar gum per dag, drie maanden lang. De meeste deelnemers hielden het geen drie maanden vol, vanwege buikklachten.

Tara gum (E417)

Tara gum (ceasalpinia spinosa, afkomstig van Zuid Amerikaanse bomen) is de ‘new kid on the block’, ingebracht door Unilever (Breyer’s ijs). De gum diende als vervanging voor zuivelvet. Unilver gebruikt ook graag kunstmatige stoffen zoals maltodextrine en propyleen glycol (dit is anti-vries). Het oude Breyer ijs was gezond en niemand wilde de tara gum-massa. Tara gum verhoogt de viscositeit van voedingsmiddelen. Tara gum zit ook in Ben & Jerry’s, Cornetto, Solara, Magnum en ander ijs. Haagen Dasz is nog zonder gums.

Taragum wordt anno 2014 nog niet op grote schaal gebruikt in Europa, maar wordt wel gezien als een product met grote potentie. Uitkijken dus voor tara gum in de toekomst ! Zie dit rapport. Het additief wordt eveneens in verband gebracht met darmproblemen, zoals opgezette buik, gasvorming.

Het is ronduit nadelig voor de gezondheid dat gezonde vetten vervangen worden door dit soort additieven. Gezonde vetten verminderen het risico op darmkanker en ook slaat het lichaam minder vetten op, wat het risico op obesitas sterk vermindert. Bovendien beschermen gezonde, pure vetten het hart, bevatten ze vitamine A, lecithine en E. Vitamine A is nodig voor een gezonde werking van de schildklier, lecithine is nodig voor een goede stofwisseling en om het cholesterol in balans te houden. Vitamine E houdt een goede cardiovasculaire gezondheid in stand. De gezonde vetzuren zijn ook voor het behoud van een sterk immuunsysteem.

Hoe vermijd je deze additieven ?

Er zijn nog verscheidene andere gums in de voeding, en allemaal veroorzaken ze dezelfde darmproblemen. Het lezen van etiketten is helaas de enige manier om dit soort additieven te vermijden. Het zou raadzaam kunnen zijn om ongenoegen over de additieven te uiten bij de fabrikant. Het binnenkomen van klachten op grote schaal, leidt nog weleens tot iets positiefs. Wel moet je er een lange adem voor hebben. Etiketten lezen lijkt misschien aanvankelijk niet te doen, maar je raakt er al snel aan gewend, en al snel herken je foute stoffen binnen een mum van tijd.

 

Share