Top 20 medicatie die denkvermogen aantast (geheugenverlies!)

In Nederland sterven jaarlijks meer dan 500 mensen als gevolg van voorgeschreven pijnbestrijders. Dat is meer dan het aantal sterfgevallen door illegale drugs. Daarbij belanden ook nog eens tal van mensen in het ziekenhuis door de bijwerkingen. Ernstig is ook dat voorgeschreven medicatie geheugenverlies kan veroorzaken. Zo kunnen benzodiazepinen leiden tot neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Geheugenverlies is een veelvoorkomende bijwerking van veel medicatie.

Medicatie die denkvermogen aantast: top 20

 

Top 4 medicatie dat geheugenverlies veroorzaakt

1. Alles waar ‘anti’ voor staat:

 •  antihistaminen
 • antidepressiva (ook tricyclische)
 • antibiotica
 • antispasmodica
 • Antipsychotica (Haldol, Mellaril)

2. Antihyperten

Deze medicijnen verlagen de acetylcholinespiegel. Acetylcholine is een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij leervermogen en geheugen. Het zorgt voor een goede prikkeloverdracht van het zenuwstelsel. Uit onderzoek blijkt dat mensen met Alzheimer een sterk verlaagde acetylcholinespiegel hebben. Een lage spiegel van deze neurotransmitter leidt niet alleen tot symptomen van Alzheimer, maar ook aanverwante ziekten zoals dementie. En verder ook vertroebeld zicht, geheugenverlies en hallucinaties

3. Slaappillen

Voorgeschreven slaappillen zijn berucht vanwege het geheugenverlies dat ze veroorzaken. Zolpidem (merknamen: Ambien, Ambien CR, Intermezzo, Stilnox, Stilnoct, Sublinox, Hypnogen, Zonadin, Sanval and Zolsana) wordt tegenwoordig ook de ‘amnesia’-drug genoemd. Mensen ervaren nachtmerries, slaapwandelen en hallucinaties. Lekker slapen, niet dus. Slaappillen blijken mensen in dezelfde staat te brengen als een coma door dronkenschap, en het herstel van een gezonde nachtrust loopt men mis.

4. Statines (cholesterolsyntheseremmers)

Dit is een cholesterolverlagend medicament, dat ingrijpt op de synthese van cholesterol door de snelheidsbepalende stap in de productie van cholesterol te remmen. Een echte killer voor de hersenen. Geheugenproblemen moeten nu verplicht als bijwerking op het etiket vermeld staan. Een kwart van het brein bestaat uit cholesterol. Cholesterol is niet alleen maar negatief, het is nodig voor het leervermogen, snelheid van denken en een goed geheugen. Het is dus niet verwonderlijk dat cholesterolverlagende middelen de hersenen negatief beínvloeden en hun achteruitgang in werking zet.

Andere medicatie die funest voor de cognitie is

 • Benzodiazepinen

Valium, xanax (alprazolam), ativan, dalmane, , bromazepam (Lexotanil), chloordiazepoxide (Librium), clobazam (Frisium), clorazepinezuur (Tranxene), clorazepaat, diazepam (Valium), flurazepam (Dalmadorm), ketazolam (Unakalm), lorazepam (Temesta), medazepam (Nobrium), midazolam (Dormicum), oxazepam (Seresta), prazepam (Reapam)

 • Slaappillen

Brotizolam (Lendormin), midazolam (Dormicum), triazolam (Halcion), loprazolam (Dormonoct), lormetazepam (Loramet) , oxazepam (Seresta), temazepam (Normison), nitrazepam (Mogadon) – lorazepam (Temesta), Zolpidem (merknamen: Ambien, Ambien CR, Intermezzo, Stilnox, Stilnoct, Sublinox, Hypnogen, Zonadin, Sanval and Zolsana), flunitrazepam (Rohypnol).

 • Tegen Parkinson
 • Scopolamine, atropine, glycopyrrolaat
 • Tegen epilepsie
 • Phenytoïne, Dilantin
 • Pijnstillers
 • Morfine, Codeïne, Naproxe (zoals Aleve)
 • Quinidine
 • Steroïden
 • Insuline
 • Beta blockers
 • Methyldopa
 • Lithium
 • Barbituraten (Amytal, Nembutal, Seconal, phenobarbital)
 • Chemo medicatie

Deze lijst is samengesteld door Richard C. Mohs, arts en voormalig bestuurder bij het Department of Psychiatry /Mount Sinai School of Medicine.

Wanneer je iets van  bovenstaande medicatie gebruikt, kijk dan samen met je arts of er betere opties zijn: andere medicatie of bepaalde keuzes ten opzichte van je levensstijl. Wanneer de medicatie noodzakelijk blijkt, zorg dan dat je voeding eet die een goede hersenwerking ondersteunt en doe oefeningen, niet alleen voor lichaam, maar ook voor geest. Wat betreft pijn: De natuur biedt minimaal 16 krachtige pijnbestrijders, bijwerkingen niet nodig.