Brein

Verstoorde connectiviteit in hersenen door serotonine-heropnameremmers

Share Button

Al binnen 3 uur na inname leidt 1 dosis SSRI’s (serotonine-heropnameremmers)tot verstoorde connectiviteit in de hersenen.

SSRI’s verstoren breinfunctie

Eén dosis van een SSRI (serotonine-heropnameremmers) verandert je brein binnen enkele uren

Onderzoekers werkten met een groep van 22 gezonde mensen. Elk van hen kreeg een hersenscan van een kwartier. De scans maten de hoeveelheid zuurstof die van bloed naar brein ging. Hierna kreeg elke deelnemer één dosis van Lexapro (Escitalopram). Drie uur later zagen de scans er heel anders uit.

Onderzoekers kwamen tot een zorgwekkende conclusie: al binnen 3 uur leidt 1 dosis tot verstoorde connectiviteit in de hersenen.

SSRI’s doen dus meer dan het serotonineniveau verhogen. Ze veranderen de manier waarop je brein signalen verzendt en ontvangt. Maar niet alleen dat, ze zorgen ook voor toegenomen activiteit in cerrebellum (kleine hersenen) en thalamus.

Het eerste hersendeel is verantwoordelijk voor de tot standkoming van bewegingen en motoriek. De thalamus bestuurt de manier waarop je zintuiglijk informatie verwerkt en selecteert prikkels die doorgegeven moeten worden aan de verschillende delen van de hersenschors. Ook spelen zij een rol bij het doorgeven en aanpassen van prikkels uit de zintuigen. Het gaat om de gehoor- en gezichtszintuigen, evenals de waarneming van pijn, temperatuur, tast en om de waarneming van de stand waarin het lichaam zich bevindt.

Dat SSRIs invloed hebben op serotonine is logisch, daar zijn ze voor. Maar als ze na slechts 1 dosis de connectiviteit in hersenen veranderen, rijst toch de vraag wat er dan gebeurt bij gebruik op lange termijn. Hoewel nog niet 100% duidelijk is hoe ze exact werken, schrijven artsen ze toch te vaak voor en gebruiken mensen ze vaak te lang. Nonchalant, want antidepressiva zorgen voor verminderd cognitief presteren (o.a. door geheugenproblemen).

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.