Verstoorde connectiviteit in hersenen door serotonine-heropnameremmers

OEDGEZOND.INFO

Al binnen 3 uur na inname leidt 1 dosis SSRI’s (serotonine-heropnameremmers)tot verstoorde connectiviteit in de hersenen.

SSRI’s verstoren breinfunctie

Eén dosis van een SSRI (serotonine-heropnameremmers) verandert je brein binnen enkele uren

Onderzoekers werkten met een groep van 22 gezonde mensen. Elk van hen kreeg een hersenscan van een kwartier. De scans maten de hoeveelheid zuurstof die van bloed naar brein ging. Hierna kreeg elke deelnemer één dosis van Lexapro (Escitalopram). Drie uur later zagen de scans er heel anders uit.

Onderzoekers kwamen tot een zorgwekkende conclusie: al binnen 3 uur leidt 1 dosis tot verstoorde connectiviteit in de hersenen.

SSRI’s doen dus meer dan het serotonineniveau verhogen. Ze veranderen de manier waarop je brein signalen verzendt en ontvangt. Maar niet alleen dat, ze zorgen ook voor toegenomen activiteit in cerrebellum (kleine hersenen) en thalamus.

Het eerste hersendeel is verantwoordelijk voor de tot standkoming van bewegingen en motoriek. De thalamus bestuurt de manier waarop je zintuiglijk informatie verwerkt en selecteert prikkels die doorgegeven moeten worden aan de verschillende delen van de hersenschors. Ook spelen zij een rol bij het doorgeven en aanpassen van prikkels uit de zintuigen. Het gaat om de gehoor- en gezichtszintuigen, evenals de waarneming van pijn, temperatuur, tast en om de waarneming van de stand waarin het lichaam zich bevindt.

Dat SSRIs invloed hebben op serotonine is logisch, daar zijn ze voor. Maar als ze na slechts 1 dosis de connectiviteit in hersenen veranderen, rijst toch de vraag wat er dan gebeurt bij gebruik op lange termijn. Hoewel nog niet 100% duidelijk is hoe ze exact werken, schrijven artsen ze toch te vaak voor en gebruiken mensen ze vaak te lang. Nonchalant, want antidepressiva zorgen voor verminderd cognitief presteren (o.a. door geheugenproblemen).