Darmflora Tips

Teveel aan maagzuur is vaak TEKORT aan maagzuur. Wat je hier echt over moet weten.

Share Button

Wist je dat een tekort aan maagzuur tegenwoordig veel voorkomt?  Oorzaken van te weinig maagzuur zijn antibiotica, pijnstillers en voeding dat rijk aan bewerkt voedsel en geraffineerde suikers is. Een tekort aan maagzuur wordt vaak behandeld als een overschot aan maagzuur (maagzuurremmers) wat het probleem drastisch verergert.

Maagzuur, niet te veel maar te weinig

Te weinig maagzuur (hypochlorhydria) zorgt voor tal van gezondheidsklachten, waarvan je eigenlijk de oorzaak niet kon achterhalen.  Je hebt maagzuur nodig om voeding te verwerken. Wanneer dit niet adequaat gebeurt krijg je vervelende (chronische) klachten en uiteindelijk (autoimmuun)ziekten. Wat zijn de symptomen, en belangrijker: hoe los je dit probleem op een natuurlijke manier op?

Symptomen een tekort aan maagzuur

Dit maagzuurprobleem leidt tot vage symptomen waarbij het moeilijk is om de oorzaak te achterhalen. Bekende symptomen van te weinig maagzuur zijn:

 • Chronische indigestie
 • Excessieve winderigheid
 • Chronische candida
 • Haarverlies bij vrouwen
 • Vitaminetekorten
 • Acne
 • Jeuk aan anus
 • Auto immuunziekten
 • Onverteerde resten in ontlasting
 • Voedingsallergieën
 • Droge huid
 • Andere gezondheidsproblemen
 • Reflux van maagzuur

Geen maagzuurremmers !

Wanneer je last hebt van terugvloeiing van maagzuur en je gebruikt hiervoor maagzuurremmers, dan probeer je het probleem op een verkeerde manier op te lossen. Terugvloeiing van maagzuur is niet een probleem van teveel maagzuur, maar juist van te weinig maagzuur. Bij een tekort, werkt je lichaam hard om toch voldoende te hebben om je eten te verteren. Je protonpomp draait overuren.

Protonpomp, ook wel waterstofpomp, is een eiwit dat in het celmembraan voorkomt. De functie van een protonpomp is, via actief transport, protonen door te laten, waardoor ergens een verhoogde zuurgraad ontstaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de maag, waar maagwandcellen, met behulp van protonpompen, protonen uitscheiden en dus het milieu in de maag zuur houden.

 • Wanneer je maagzuur voelt branden in je keel en je een slechte smaak in je mond krijgt, ben je geneigd om naar een maagzuurremmer te grijpen. Dit veroorzaakt zelfs dat er nog meer maagzuur geproduceerd moet worden. Maagzuur dat steeds in  je keel terugvloeit (reflux ziekte) kan zelfs zo erg worden dat uiteindelijk operatie (voor plaatsing van een nieuwe klep tussen slokdarm en maag ) nodig is. Want chronische terugvloeiing in de keel kan zelfs slokdarmkanker veroorzaken.

Slechte voeding

Veel van de vervelende klachten die dagelijks ervaart kan dus een resultaat zijn van slechte voeding, antibiotica en pijnstillers. Wellicht eet je nu wel gezond, maar verloopt de verwerking van voeding evengoed niet adequaat waardoor voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Te weinig maagzuur leidt tot vitaminetekorten, waardoor je nog meer symptomen kan krijgen waarvan de oorzaak moeilijk te achterhalen is.

Immuunsysteem mist ondersteuning

Wanneer je lichaam niet de stoffen krijgt die het nodig heeft, wordt het immuunsysteem onvoldoende ondersteund. Het lijkt wel of je al griep of verkoudheid oploopt wanneer iemand in je buurt alleen maar kucht. Dit kan te wijten zijn aan het maagzuurprobleem. Wanneer dit niet onderkend wordt, kunnen klachten leiden tot auto immuunziekte. Er is sprake van een auto immuunziekte wanneer het immuunsysteem lichaamseigen gezond weefsel aantast.

Chronische buik- en maagproblemen

Andere symptomen van onvoldoende maagzuur zijn: buikpijn, winderigheid, diarree, verstopping en opgezette buik. Ontsteking van de darmen kan ook leiden tot de ziekte van Crohn’s of colitis.

Osteoporose

Een van de verborgen gevaren van onvoldoende maagzuur is botontkalking. Om botontkalking te voorkomen zijn magnesium, vitamine D en calcium onmisbaar. Wanneer de hoeveelheid maagzuur te laag is om je eten juist te verteren, worden deze stoffen nauwelijks opgenomen.

Hoe behandel je dit probleem op natuurlijke manier ?

Het is wel duidelijk: gooi de maagzuurremmers aan de kant, dit verergert het probleem drastisch.

 • Kijk naar natuurlijke alternatieven voor pijnstillers.
 • Natuurlijke pijnbestrijders zijn minstens zo effectief als chemische. Elimineer al het bewerkte voedsel en suikers.
 • Ga meer gefermenteerde voeding eten, zoals biologische yoghurt, zuurkool en kefir om weer de juiste darmbacteriën te kweken.
 • Darmbacteriën hebben invloed op je eetgedrag en voedingskeuze, dus het is nodig de flora te veranderen.
 • Volgens onderzoek is er maar 24 uur nodig om de darmflora te veranderen ! Bepaalde hunkeringen naar de voeding die je zo gewend was, zouden al binnen 24 uur aan de verliezende kant zijn. Wanneer je je darmflora verandert, verander je je gezondheid enorm. Buikpijnen, hoofdpijnen, stemmingswisselingen, gewichtsproblemen gaan verdwijnen.

Meer lezen/bron: www.docstoc.com

Share Button

3 Comments

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • ik heb ook altijd problemen met mijn maag zoals maagzuur dat atijd omhoog komt ,nou word er wel gezegt dat je geen voedsel moet eten dat niet bewerkt is met wat voor middelen dan ook,helaas blijft er dan niet veel te eten meer,alles wat we eten is gemanipuleerd conserverings middelen en kleurstoffen te veel om op te noemen i bijna ieder product ook in vers producten die in kassen gekweekt worden ze worden opgejaagd met allerlei toevoegingen zoals kunstmest alleen maar om het snel te laten groeien! het is zelfs in de duurste winkels een grote bende je moet dan ook een vergrootglas bij je hebben om te zien wat er voor rotzooi inzit want de beschrijving is in zulke kleine lettertjes erop gezet dat het bijna niet te lezen is,een hint , mischien is het voor julllie organisatie mogelijk om een lijstje te maken wat wel !!!!!!! te eten is,ik ben alleen bang dat het een korte lijst zal worden,groetjes P.Landa

 • Drink twee maal per dag het sap van een halve citroen op een lege maag. Zo leert je maag weer om maagzuur te maken. Werkt absoluut.

  Heel belangrijk is het, om je voedsel zo lang te kauwen tot het vloeibaar is en het dan pas door te slikken.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.