Link tussen psoriasis en cardiovasculaire gezondheid

Van mensen met ernstige psoriasis heeft het grootste percentage een hoge bloeddruk. Er is een link tussen psoriasis en cardiovasculaire gezondheid.

Link tussen psoriasis en cardiovasculaire gezondheid

Reden nog niet helemaal duidelijk

Wetenschappers onderzochten 13ooo Britse volwassenen met psoriasis, bij 48% hiervan was de bloeddruk hoog. Bij de mensen met ernstige psorasis was dit 60%. De bevindingen zijn 15 oktober gepubliceerd in JAMA Dermatology. De exacte reden van de link tussen psoriasis en cardiovasculaire gezondheid is niet helemaal duidelijk.

De hoofdauteur van de studie zegt dat er nog niet volledig inzicht is in de reden waarom cardiovasculaire risicofactoren vaker voorkomen bij mensen met psoriasis, maar dat chronische ontsteking een belangrijke factor zou kunnen zijn.

Chronische ontsteking

Bij mensen met psoriasis ontwikkelen dikke schubbige plekken op de huid die vaak jeuken en zeer doen. Experts denken dat het probleem afkomstig is van een abnormale aanval op het immuunsysteem op gezonde huidcellen, een reactie die chronische ontsteking veroorzaakt. De chronische ontsteking in de bloedvaten zou kunnen bijdragen aan hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroerte.

Gezonde levensstijl

Al enige tijd is bekend dat mensen met psoriasis een verhoogde kans op hoge bloeddruk hebben, diabetes, beroerte en hartaandoeningen hebben, zo zegt ook dr. Jerry Bagel van National Psoriasis Foundation medical board, tevens directeur van het Psoriasis Treatment Center of Central New Jersey. Hij noemt ook dat psoriasis niet alleen maar een huidprobleem is, maar dat de aandoening met metabolische en cardiovasculaire risicofactoren gepaard gaat. Een gezond voedingspatroon, beweging, en matig drinken kunnen wel het verschil maken.

Bron: www.webmd.com