Weer een studie over positieve effect van kurkuma op Alzheimer

vasten houdt jong
Drijvende kracht achter Alzheimer is ontsteking- Weer heeft een studie aangetoond dat kurkuma de ziekte van Alzheimer voorkomt en afremt. Eind september bleek ook uit een studie dat een bestanddeel uit kurkuma neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer behandelt en voorkomt.

Dit keer deed een chemicus van de University of Western Sydney de ontdekking.

De chemicus, dr. Muench, legde in zijn onderzoek de nadruk op de drijvende kracht achter Alzheimer; namelijk ontsteking. En hoewel ontstekingswerende pijnstillers als ibuprofen Alzheimer lijken te remmen, veroorzaken deze middelen problemen, aldus Muench, die dit soort pijnstillers gevaarlijk noemt.

Er zijn inderdaad krachtige ontstekingwerende middelen, maar dan uit de natuur.

Uit studies blijkt dat bepaalde medicatie Alzheimer en aanverwante neurodegeneratieve ziekten alleen maar in de hand werkt, zoals benzodiazepinen en medicatie genoemd op deze top 20 lijst.

De rol van planten en kruiden

Het wordt dus echt wel tijd om ziekten waarbij sprake is van achteruitgang van de hersenen, anders aan te pakken. De tijd waarin alleen de alternatieve geneeskunde pleit voor natuurlijke bestrijding lijkt voorbij, ook de wetenschap onderzoekt steeds meer de mogelijkheden die de natuur te bieden heeft. En met succes. Voeding en micronutriënten zijn een belangrijke sleutel.

Muench is hierover enthousiast, maar dan wel over gezonde voeding in pilvorm: “Stel je voor, in plaats van gezond eten neem je gewoon een pil ! Dat maakt preventie een stuk makkelijker.”

In plaats van gezond eten, de chemicus zegt het echt.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Recent bleek dat granaatappel, granaatappelsap en granaatappelextract Alzheimer afremt. Ook overgewicht en de kwaliteit van slaap spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte.

Muench en collega’s hebben niet alleen curcumine in kurkuma bekeken, maar ook catechinen, proantocyaniden uit groene thee, de flavone glycosiden uit Ginkgo biloba. Ook onderzochten ze omega-3-vetzuren. De bevindingen zijn gepubliceerd in medisch journal  CNS & Neurological Disorders – Drug Targets.

Ook verbeterde cognitie

Bestanddelen uit planten en kruiden onderdrukken de productie van cytokinen en andere ontstekingsmarkers die aanwezig zijn bij mensen met Alzheimer. Ook onderdrukken ze de productie van prostaglandinen, wat veelbelovend is volgens Muench. Behalve dat de onderzochte stoffen ontsteking onderdrukken, bewerkstelligen ze ook verbeterde cognitieve vaardigheden.

Alzheimer Researcher dr. Bryce Vissel zegt dat kurkuma het beste bewijs is van alle studies omtrent natuurlijke stoffen en de effecten op Alzheimer.