Dikker door blauw licht: Smartphones e.d. verstoren glucosestofwisseling

Wist je dat er waarschijnlijk een directe link is tussen de obesitas epidemie en de technologie die we dagelijks gebruiken ? Volgens het dit onderzoek kan gewichtstoename voorkomen worden door het dragen van een speciale bril. Blauw (of helder) licht, afkomstig van smartphones, laptops en tablets, linkt namelijk aan gewichtstoename.

Van blauw licht word je dikker

Blauw licht

Blauw licht beïnvloedt volgens dit onderzoek de glucosestofwisseling. De resultaten van de studie verschijnen in de november-editie van Men’s Health.

Honger en insulineweerstand

Onderzoekers van de Northwestern University (Chicago) testten 4 dagen lang 10 gezonde volwassenen met een normaal eet- en slaappatroon. Ze kregen allemaal dezelfde voeding tijdens de testperiode. Gedurende de eerste 2 dagen werden de deelnemers onder dimlicht geplaatst (minder dan 20 lux), terwijl ze wakker waren, 16 uur lang. Hierna volgde 8 uur slaap in licht van minder dan 3 lux. Op de derde dag werden de deelnemers 3 uur blootgesteld aan blauw licht (260 lux), voordat ze gingen slapen.

De onderzoekers merkten dat blootstelling aan blauw licht honger deed toenemen. Hongergevoel startte 15 minuten nadat het blauwe licht inging. Tot twee uur na de avondmaaltijd bleven de deelnemers nog hongerig. Ook bleek het blauwe licht een negatieve invloed te hebben op de slaap en werden een andere insulineweerstand gemeten.

Bewust omgaan met type licht

Volgens een nieuwsbericht over de studie van de American Academy of Sleep Medicine, vinden de onderzoekers het aannemelijk dat bewust omgaan met de hoeveelheid en het type licht gedurende de avonduren, invloed heeft op ons eetgedrag en een rol speelt bij gewichtsbeheersing.

“Het was interessant om te observeren blootstelling van 3 uur aan blauw licht in de avonduren, daadwerkelijk een impact had op het hongergevoel en de glucosestofwisseling. Deze resultaten zijn belangrijk, omdat ze aannemelijk maken dat manipuleren met licht een nieuwe benadering kan zijn om voedselinname en metabolisme te beïnvloeden,” aldus co-auteur van de studie I. Cheung.

Al eerder werd het effect van licht en blauw licht bestudeerd, op kwaliteit van slaap, humeur, en gewicht. Lichtlampen met blauw licht worden gebruikt door mensen die ’s morgen moeilijk wakker kunnen worden.

Verstoorder van slaappatroon

Volgens een nieuwsbrief van Harvard Health is er bewijs dat toegenomen blootstelling aan licht in onze moderne tijd leidt tot verstoring van het bio-ritme en dat dit invloed heeft op het melatonineniveau van de mens. De nieuwsbrief wijst op een studie, waaruit bleek dat met name blauw licht de verstoorder is van een normaal slaappatroon. In een vergelijkbare studie naar het effect van 6.5 uur blootstelling aan blauw licht in vergelijking met groen licht van dezelfde sterkte, vonden de onderzoekers dat blauw licht melatonine twee keer zoveel onderdrukte, als het groene licht. Ook verschoof het bioritme vaker als gevolg van blauw licht. Slaap, melatonine en gewicht staan in nauw verband met elkaar.

Tips om blauw licht te blocken

  • Elektrische deken

Sommige mensen zijn erg gevoelig voor het blauwe licht van het bedieningsapparaat van de elektrische deken. Plak dit af met tape.

  • Rood of oranje licht

Gebruik bij voorkeur rood of oranje licht (bedlampje, slaaplichtje). Rood en oranje licht hebben de minste invloed op bioritme en melatonine. Interessant was wat een studie in Journal of Adolescent Health meldde: een bril met oranje/amberkleurige glazen blokkeert blauw licht. Een bril die gewoon van de bouwmarkt komt, doet de ’trick’ perfect.

  • Scherm

Kijk niet naar heldere schermen twee tot drie uur voordat je gaat slapen

  • Daglicht

Stel jezelf overdag bloot aan zoveel mogelijk daglicht, dit verbetert de kwaliteit van je slaap en ook je humeur en alertheid overdag.

  • Opladen

Laadt de apparaten niet op in je slaapkamer

Bril dat blauw licht blokkeert

Soms zijn bovenstaande tips niet haalbaar, vanwege je werk. In dit geval zou je een bril kunnen aanschaffen die blauw licht blokkeert. Even googlelen op het Internet, en je vind ze. Meestal zijn de glazen van deze brillen geel of bruin, echter, dit betekent niet automatisch dat blauw licht adequaat geblokkeerd wordt. Check met je opticien wat betrouwbare leveranciers zijn voor blauwlicht-blokkerende brillen.

Bron: www.aasmnet.org/articles.aspx?id=4782

Meer lezen over licht, slapen en bioritme:

Chronisch slaaptekort maakt ouder, dikker, zwakker

Invloed van licht op gezondheid onderschat

Krimpend brein door chronische slaapproblemen

Minder lichaamsvet: kom al vroeg op de dag in het licht

Verhoog eenvoudig je serotonineniveau