Venkel: de belangrijkste gezondheidsvoordelen

OEDGEZOND.INFO

Venkel wordt al eeuwen gebruikt als natuurlijke remedie. Met deze plant uit de schermbloemenfamilie waren de oude Grieken en Romeinen dan ook goed bekend. Wat zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van venkel?

Venkel biedt veel voor de gezondheid

De van oorsprong mediterrane plant wordt als kruid gezien en heeft een anijsachtige smaak. Venkel kan bijna overal groeien, en alle delen van de plant -bol, steel blad en zaden- zijn nuttig en geven een aangename specifieke smaak aan maaltijden. Bij ons wordt venkel ook al eeuwen in de keuken gebruikt, maar de plant wordt pas sinds 1979 gekweekt in Nederland.


 

 

Uit het Nyeuwen cooc boeck van Gheeraert Vorselman,  vroege 16e eeuw:

Van coeck te backen

Neemt tarwenmeel oft bloemen met warmen watere also vele als ghi behoeft, ende wercket een luttel samen, dan neemt venckelsaet ende spec ghesneden terlincxwijse ende doeget int deech ende wercket wel tsamen tot tay deech ende maect eenen ronden coec ende bacten in den oven metten brode oft op den heert, &c. Inde plaetse vanden spec moech dy nemen boter oft olijfoly. Men bact ooc coec onder de asschencolen, mer sonder spec, met sout, venckel ende olie.

Bron


Eén rauwe venkelbol bevat 73 calorieën, 0,5 gram vet, 2,9 gram proteïnen, 17 gram koolhydraten, 7 gram vezels (28% ADH) en geen cholesterol. Een bol bevat ook (ADH): 27% kalium, 5% zout, 6% vitamine A, 11% calcium, 46% vitamine C, 9% ijzer, 5% vitamine B6 en 10% magnesium. Verder bevat venkel fosfor, zink, koper, mangaan, selenium, niacine (B3), pantotheenzuur, foliumzuur (B11), betacaroteen, luteïne, zeaxantine, vitamine E en vitamine K. Aanvullend is venkel ook een natuurlijke bron van oestrogeen.


Waar is het goed voor en waar zit het in?

Kalium 

Magnesium

Mangaan

Vitamine K


Goed voor Botten

IJzer, fosfor, calcium, magnesium, mangaan, zink en vitamine K dragen allemaal bij tot opbouw en behoud van botstructuur en -kracht. Hoewel fosfaat en calcium beide belangrijk zijn voor de botstructuur, is een uitgekiende balans van de 2 mineralen noodzakelijk. Consumptie van teveel fosfor met te weinig calcium kan resulteren in botverlies. IJzer en zink spelen cruciale rollen in de rijping en productie van collageen. Formatie van botmatrix vereist mangaan. Lage inname van vitamine K leidt tot verhoogd risico van botfracturen. Een adequate inname van deze vitamine is belangrijk voor een goede gezondheid en handelt als veranderingsfactor van botmatrix-proteïnen. Ook bevordert het de calciumabsorptie en vermindert het uitscheiding van calcium via de urine.

Bloeddruk verlagen op natuurlijke manier

Iedereen weet dat een lagere zoutinname de bloeddruk verlaagt, maar voldoende inname van kalium kan juist bloedvaten verwijden, en dit reguleert de bloeddruk. Verder geleidt kalium de zenuwprikkels en dus de werking van de spieren, het zenuwstelsel en het brein. Verder reguleert het de PH waarde van het bloed. Een tekort aan kalium Een tekort aan kalium kan ontstaan door gebruik van plastabletten en/of bloeddrukverlagers. Een aantal symptomen van kaliumtekort: moeheid, hoge bloeddruk, ontregelmatige hartslag, spierkrampen, zwakte. Er is geen Nederlandse aanbeveling voor een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium, wel een Europese: 3,1 tot 3,5 gram per dag. Het drietal kalium, calcium en magnesium verlagen de bloeddruk op een natuurlijke manier.

Gezondheid van hart

Vezels, kalium, foliumzuur, vitamine C, vitamine B6 en de fytonutriënten ondersteunen een goede gezondheid van het hart. In venkel zitten betrekkelijk veel vezels, dit verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verlagen ze de kans op een hartaandoening. Een studie toonde aan dat bij een inname van 4 gram kalium per dag, het risico op sterfte door een hartaandoening met maar liefst 49% afname, in vergelijking met mensen die een lagere inname per dag consumeren. De vitaminen B6 en B11 voorkomen opstapeling van homocysteïnen. Homocysteïnen beschadigen aderen en leiden tot hartproblemen.

Kanker

Selenium wordt niet alleen gevonden in veel fruit en groenten, maar ook in venkel. Het speelt een rol bij de functie van leverenzymen en helpt bij de ontgifting van sommige kanker veroorzakende bestanddelen. Selenium voorkomt ook ontstekingen en vermindert tumorgroei. Vezels uit groenten en fruit worden geassocieerd met een lager risico op darmkanker. Vitamine C, A en betacaroteen zijn krachtige antioxidanten die cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Venkel bevat ook folaat (een andere vorm van vitamine B11 dan foliumzuur), dat een rol speelt in DNA synthese en herstel, en zo de vorming van kankercellen voorkomt.

Immuunsysteem

Selenium verbetert ook het immuunsysteem-response bij infectie, door productie van killer T-cellen te stimuleren.

Ontsteking

Choline is belangrijke en veelzijdige nutriënt in venkel, dat bevorderlijk is voor goede slaap, spierbeweging, leren en geheugen. Choline zorgt ook voor het behoud van de structuur van cellulaire membranen, ondersteunt de transmissie van zenuwimpulsen, assisteert bij de vetabsorptie en vermindert chronische ontsteking.

Stofwisseling

Venkel is een bron van vitamine B6. Deze vitamine speelt een vitale rol in de energiestofwisseling door koolhydraten en proteïnen om te zetten in glucose en aminozuren.

Stoelgang en gewicht

De vezels uit venkel (in venkel: 28% ADH, 7 gram) voorkomen verstopping en bevorderen een regelmatige en gezonde stoelgang. Ook staan vezels erom bekend dat ze afvalstoffen binden, een verzadigd gevoel geven en hongergevoel verminderen.

Betere absorptie van ijzer

IJzertekort is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot bloedarmoede. Goed samengestelde voeding zoals venkel is rijk aan vitamine C (in venkel: 46% ADH), waardoor het lichaam optimaal ijzer absorbeert.

Oestrogeen

Venkel is een natuurlijke bron voor oestrogeen. Dit hormoon is cruciaal bij de regulatie en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, en de regulering van de menstruele cyclus en bij zwangerschap. Oestrogeen speelt ook een rol bij alle gewichtsfactoren zoals hongergevoel en energie omzetting.

Huid

Venkel bevat bijna de helft van de ADH vitamine C. Collageen is afhankelijk van vitamine C. Vitamine C is een essentieel nutriënt dat in ons lichaam werkzaam is als antioxidant, en helpt schade door zon, vervuiling en rook voorkomen. Ook bevordert deze vitamine de aanmaak van nieuw collageen, wat onmisbaar is voor het behoud van een veerkrachtige huid.

Hoe integreer je venkel in je voeding?

Venkel heeft een knapperige textuur en een mild zoete smaak. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan elke maaltijd. Alle delen van de plant kunnen gegeten worden, en de zaden worden vaak gebruikt als kruid in veel recepten. Wanneer je venkel koopt, let er dan op dat de bollen stevig zijn. De kleur moet wit of lichtgroen zijn. Vermijd de venkel met een gevlekte en gekneusde bol. Kijk of stengels en blad groen en recht zijn. Bloemig blad betekent dat de plant te rijp is.

Venkelsalade

Meng plakjes venkel met een variatie aan groenten voor een lichte salade.

Verse venkel kan ongeveer 4 dagen in de groentelade van de koelkast bewaard worden. Je kunt venkel echter het beste eten vlak na aankoop, omdat het snel de smaak verliest. Gedroogde venkelzaadjes kunnen ongeveer 6 maanden bewaard worden in een luchtdichte box op een koele, droge plek zoals een kruidenlade. Snij de stengels van de bol af bij de basis. Snij de bol verticaal door.

Recepten voor venkelsalade

Potentiële gezondheidsrisico’s

Sommige kruiden (koriander, venkel en karwij) kunnen allergische reacties veroorzaken. Betablockers kunnen zorgen voor een toename van kalium in het bloed. Bij gebruik van betablockers kan venkel alleen met mate gegeten worden.

Overdrijf niet met het eten van kaliumrijke voeding. Een goed voedingspatroon is gevarieerd, in plaats van geconcentreerd op veel van dezelfde voeding (ook als deze voeding gezond is). Veel kalium kan de nieren beschadigen en beschadigde nieren zouden een overschot aan kalium niet uit het bloed kunnen filteren, wat ernstige gevolgen zou kunnen hebben.

Bron

MedicalNewsToday

Referenties

Share