Neem nog een hotdog…

Wat zit er eigenlijk in?

De hotdog: een lekkere snack. Zo nu en dan een broodje worst met een flink wat ketchup, mosterd of mosterd-honingsaus (ála Hema) kan het water in de mond doen lopen. De hotdog is geen snack die in de 20e eeuw ontstond, maar is in Europa bekend sinds de 15e eeuw, afkomstig uit Frankfurt. Toen pas kwam de hotdog, die afgeleid is van de Frankfurter worst,  naar Amerika. Maar wist u dat de oude Babyloniërs al aan de hotdogs zaten ? En wat zit er in onze hotdogs, zijn ze wel zo smakelijk als ze lijken…

De Babyloniërs zaten al aan de hotdogs

De geschiedenis van de hotdog gaat echter nog veel verder terug. De technologie om hotdogs en sauzen te maken werd duizenden jaren geleden al ontwikkeld. De oudste documentatie van hotdog-achtig eten stamt uit 1500 voor Christus en komt uit het toenmalige Babylonië. Sauzen werden al gemaakt door Sumeriërs, rond 4000 voor Christus. Sauzen weren genoemd in Odyssee van Homerus. (9e eeuw voor christus). Om hotdogs in de oude tijden te maken vermaalden de Babyloniërs het vlees eveneens tot een brei. Ze deden de vlees-smurrie in een uit collageen bestaand deel van een dierendarm (methode die we nog steeds gebruiken) of in een geitenmaag en kookten het op een vuurtje.

Over de eetgewoonten van de Babyloniërs

Een grote brei

De hedendaagse hotdog bevat nauwelijks echt vlees. In plaats daarvan bestaat 64% van de hotdog uit mechanisch vermalen kip resten en 17% is varkensvlees. De vleessmurrie wordt gecreëerd van vermalen karkas:  het karkas (helemaal ontdaan van al het bruikbare vlees) gaat door een grote metalen zeef en/of wordt een grote brei door toevoeging van water. Dit proces is verboden met rundvlees, maar toegestaan bij varkens en kippen. Deze manier van produceren is 10x goedkoper dan het gebruik van normaal vlees.

Kijk zelf:

De meeste hotdogs bevatten maïssiroop (fructosesiroop), zetmeel, natriumnitraat, smaakstoffen, potassiumlactaat, polyfosfaten (E542), natriumascorbaat en karmijn. In veel hotdogs zit ook het beruchte E621 (mononatriumglutamaat).

De volgende keer nemen we maar liever een frikandel of een lekkere hamburger . Of gewoon een stukje leverworst.

Net zo lekker !  (Not)  ;-)

 

Bronnen:

Geschiedenis hotdog/saus: www.insca.org en www.dash.harvard.edu