Brein Nieuws

Flavonolen verbeteren cognitieve vaardigheden op oudere leeftijd

Share Button

Bioactieve stoffen uit cacao kunnen leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang afremmen, zoals verslechterd geheugen. Het gaat om flavonolen, die van nature ook in theebladeren en sommig fruit en groenten voorkomen.

Interventie via voeding

Het onderzoek naar het effect van cacao-flavanolen op cognitie werd gedaan door Columbia University Medical Center (CUMC) en is vandaag gepubliceerd in Nature Neuroscience. Het is niet de eerste keer dat hier studie naar gedaan is, wel de eerste keer dat er direct bewijs geleverd is dat één aspect van leeftijd gerelateerd geheugenverlies veroorzaakt wordt door veranderingen in een bepaald hersengebied en dat dit verbetert kan worden door interventie via voeding.

Leeftijd gerelateerd geheugenverlies

Bij het ouder worden gaan de cognitieve vaardigheden achteruit, waaronder leren en onthouden. Dit is een normaal proces, dat start in de vroege volwassenjaren. Meestal heeft het geen merkbare impact op de kwaliteit van het leven, totdat mensen tegen de vijftig en zestig gaan lopen. Leeftijd gerelateerd geheugenverlies heeft niks te maken met neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, waarbij neuronen beschadigd en vernietigd worden in verschillende hersendelen.

Verbetering neurale verbindingen

Eerdere studie toonde aan dat veranderingen in een specifiek hersengedeelte (dentate gyrus) geheugenverlies veroorzaken, maar hier werd alleen een correlationele link getoond en geen oorzakelijke. Om te zien of de dentate gyrus de bron van het euvel is, testten de onderzoekers of cacao-flavonolen de menselijke hersenfunctie in dit hersengedeelte kan verbeteren. Al eerder is gebleken dat flavonolen uit cacao bonen neurale verbindingen in de dentate gyrus van muizen verbeteren.

Mars Incorporate, die het onderzoek ook deels financierde, leverde een testdrank met flavonolen die op correcte wijze uit cacao gewonnen waren. Bij de productie van de meeste cacao worden flavonolen verwijderd.

Geheugen jaren jonger

Aan de studie deden 37 gezonde vrijwilligers mee in de leeftijd van 50 tot 69 jaar. Drie maanden lang kreeg een groep een flavonolenrijk dieet (900 mg flavonolen per dag) en de andere groep een flavonolen-arm dieet (10 mg flavonolen per dag). Aantoonbare verbeteringen werden waargenomen bij de vrijwilligers met een flavonolen-rijk dieet. Ze presteerden significant beter op geheugentesten. Zo had een deelnemer bij aanvang van de studie het geheugen dat typerend is voor een 60-jarige, maar na drie maanden had de vrijwilliger het geheugen van een dertiger.
De bevindingen gaan mee naar een grotere studie.

De flavonolen verbeteren ook de cardiovasculaire gezondheid, zoals bleek uit een studie onder 18000 mannen en vrouwen.

Flavonolen hebben ook een sterke invloed op de tryptofaan verwerking.

Flavonolen zitten ook in theebladeren en sommig fruit en groenten, de meeste zitten in uien en bessen.

Bron: sciencedaily.com

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.