Kurkuma voor honden en katten

De voordelen van kurkuma voor de gezondheid raken steeds meer bekend.  Het kruid is anti-viraal, werkt bij ontstekingen en helpt bij infecties. Het actieve ingrediënt in het kruid is curcumine. Heeft kurkuma ook gezondheidsvoordelen voor honden en katten?

Volgens dr. Karen Becker (zie video onderaan) helpt kurkuma dieren gezond te blijven, en is dit  volgens haar gebaseerd op onderzoeken.

Het kruid heeft volgens haar ook anti-kanker werkingen.Dr. Becker vertelt dat kurkuma meer dan 24 ontstekingswerende bestanddelen heeft die een enzym blokkeert. Dit enzym is verantwoordelijk voor ontstekingen die gerelateerd zijn aan artritis. Veel dieren krijgen hier last van bij het ouder worden.

Andere gebruiken voor kurkuma voor je dier, zijn ter preventie:

  • Kanker buiten de deur houden
  • Leverfunctie bevorderen
  • Spijsvertering gezond houden
  • Bloedsuikerspiegel in balans houden
  • Huid en ogen gezond houden

Pasta van kurkuma

Je kan van kurkuma een pasta maken door een kwaliteitsolie te gebruiken, zoals kokosolie. Het toevoegen van peper vergroot de opname van het kruid. De pasta doe je door het eten, de dosering kan je overleggen met de dierenarts.

Paarden

Hoefzweren en -abcessen bij paarden kunnen genezen met kurkuma,  hoewel de kurkuma niet bedoeld is om medische zorg te vervangen. Ook bij paarden kan het gebruikt worden om artritis en allerlei huidaandoeningen te behandelen.

Katten en honden

Cystes, tumoren, worminfecties, diarree, wonden, artritis, jeuk.

Bewijs is nog miniem.

De Colorado State University meldt dat kurkuma de capaciteit zou kunnen hebben om de groei van kankercellen in katten te remmen. Dit bleek uit laboratoriumtesten. De onderzoekers denken dat het kruid gunstig is voor katten.

Kanker is doodsoorzaak nr. 1 bij katten. Katten zetten bestanddelen overigens anders om dan mensen, honden en andere zoogdieren, omdat hun lever anders werkt.

Volgens ervaren dierenarts dr. Karen Falck, die alternatieve middelen integreert in behandelingen, remt kurkuma tumorgroei bij dieren. Vlezige hokjespeul (astragalus) en knoflook doen dit ook.

Lees meer over de effecten van natuurlijke middelen op gezondheid bij dieren

Veiligheid

Er zijn nog vragen omtrent de manier waarop curcuminoïden door het lichaam worden opgenomen. Kurkuma van hoge kwaliteit is dus aan te raden, of kurkumasupplementen. Piperine uit peper is een ingrediënt dat de opname van kurkuma bevordert. Je kan ook peper door het voedsel van je huisdier doen.

Elke behandeling die werkt, heeft ook bijwerkingen. Kurkuma kan zowel plaatselijk als inwendig gebruikt worden bij dieren. Zoals bij elk supplement is te veel nooit goed, en in het geval van kurkuma kan dit leiden tot bloedingen en/of maagproblemen.

Van de weinige onderzoeken die er gedaan zijn met kurkuma bij dieren, zijn er minieme aanwijzingen dat er nierstenen kunnen ontstaan. Hoewel er geen grote risico’s lijken te zijn, zijn hoge doses dus niet raadzaam.

Bronnen: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12723628 www.news.colostate.edu/Release/4750 www.whole-dog-journal.com/issues/9_3/features/Canine_Cancer_Prevention_15789-1.html www.emaxhealth.com