5 tips om winterdepressie te lijf te gaan

Na een zomer die ons allemaal verbaasde komt de winter er weer aan. Sommigen gaan in het donker weg en komen in het donker weer thuis na een dag binnen opgesloten te hebben gezeten. Gebrek aan zonlicht is de  hoofdoorzaak van een winterdepressie, een aandoening met een lange lijst van klachten: depressie, vergeetachtigheid, piekeren en gewichtsproblemen. Met onderstaande tips kom je zo prettig mogelijk de winter door.

Zonder depressie de winter door

Een zonneschijn-supplement dat omgezet wordt in serotonine

Probeer toch zoveel mogelijk in daglicht te komen, als het mogelijk is. Het gaat niet persé om zonlicht, maar gewoon licht. Hoe eerder op de dag men aan licht blootgesteld is, des te slanker blijft men, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Nu is dat in de winter lastig, omdat we dan weinig daglicht hebben en al zeker niet ’s morgens vroeg. Extra vitamine D doet veel voor onbehaaglijke wintergevoelens, maar nog werkzamer is 5HTP. 5HTP is gemaakt uit tryptofaan (aminozuur) en dit wordt omgezet in serotonine. Neem twee tabletten in voordat je gaat slapen om je niveau van het gelukshormoon op te krikken. Je serotonineniveau is ook te verhogen zonder supplement: Verhoog eenvoudig je serotonineniveau

Wakker worden

Blootstelling aan kou activeert je zenuwstelsel en volgens medisch journal Medical Hypotheses, verhoogt het noradrenaline. En dit feel-good hormoon verbetert het humeur. Dus direct je bed uitspringen en voor wie durft: even onder een koude douche. Vind je dit te rigoureus, en heb je de opstart toch liever wat geleidelijker, overweeg dan eventueel de aanschaf van een wekker die de zonsopkomst simuleert,  waardoor er wordt gewekt met natuurlijk ogend licht (bijvoorbeeld ‘Wake Up’ van Philips). Omdat blauw licht wakker maakt, is een blauwe gloeilamp in de badkamer of in het woongedeelte waar je ontbijt misschien ook een optie. Er zijn mensen die hier echt baat bij hebben.

Beweeg

Wanneer je ’s morgens kunt bewegen, door bijvoorbeeld in stevig tempo naar je werk te lopen, of een rondje joggen na het ontwaken, wordt er een cocktail van endorfinen, anandamide (vergelijkbaar met THC uit cannabis) en dopamine vrijgezet. Het energieke gevoel dat deze hormonen geven, houden de hele dag aan. Dopamine vind de receptoren het plezier-gedeelte van je hersenen. Probeer dit de hele winter te doen. De GGZ’s hebben niet voor niks running therapy voor depressieve patiënten.

Openbaar vervoer

Het is fijn en comfortabel om in je auto te toeven, maar het helpt niet bij depressieve wintergevoelens. Een studie van de University of East Anglia toonde aan dat gevoelens van depressie verminderen door gebruik te maken van openbaar vervoer: het dwingt je om af en toe te communiceren met mede-reizigers, of in ieder geval je gezicht in de plooi te houden en af en toe te glimlachen,  en dit geeft een opgewekter gevoel.

De geur van dennenbomen

Volgens onderzoek van de universiteit van Kyoto vermindert de geur van dennenbomen stressniveau en angstgevoelens. Je kan al vroeg je kerstboom kopen, of gewoon een luchtverfrisser met dennengeur aanschaffen.

www.menshealth.co.uk