Mandarijnen, lekker gezond ? Pas op ! (zie ook uitzendingen)

“Sinds de mandarijnen in de aanbieding zijn, heb ik veel mandarijnen aangesleept én gegeten. Vanaf dat moment, gingen mijn slijmvliezen irriteren. Een vervelend verkoudheidgevoel. Ik vond het wel apart, maar ben de dagen erna gewoon doorgegaan met het eten van mandarijnen. Dit resulteerde in ‘griep’: de slijmvliezen nog steeds geïrriteerd, zwak en kortademig. Nu vraag ik mij af: is dit wel griep of zitten er soms veel gifstoffen in mandarijnen ?”

Update 2016/11: Pesticides op mandarijnen en sinaasappel: acuut risico volgens nieuw rapport

Bovenstaande kregen we binnen via de mail, en gaat verder:

Ik ging op zoek naar informatie over mandarijnen. En wat blijkt: er zitten zoveel gifstoffen in mandarijnen dat het schadelijk is voor de gezondheid.

Reportage Eén Vandaag: onthutsend

Eén Vandaag heeft een reportage gemaakt over mandarijnen. Volgens Milieudefensie zitten mandarijnen vol landbouwgiffen (meer dan 10 soorten), met name de mandarijnen van C1000. Milieudefensie nam een steekproef in acht supermarkten. En wat bleek? In sommige mandarijnen zitten zulke hoge concentraties gifstoffen, dat een kind bij inname van twee vruchten al meer gif zou binnenkrijgen dan volgens de internationale norm toegestaan is.

Leerstoornissen en gedragsproblemen

De giffen zitten niet alleen in de schil, maar ook op de vrucht zelf. Kinderen krijgen vrij snel irritaties aan huid en ogen. Op lange termijn kunnen de giffen leiden tot leerstoornissen, gedragsproblemen, motorische stoornissen. Met name voor kleine kinderen is dit zorgelijk, en het eten van mandarijnen uit de supermarkt wordt sterk afgeraden door Milieudefensie.

Voedsel en Waren Autoriteit: ‘veiligheid staat niet ter discussie’

En toch voldoen de mandarijnen aan de ‘wettelijke normen’ volgens de Voedsel- en Warenautoriteit, en de ‘autoriteit’ maakt zich dan ook ‘geen zorgen’. De veiligheid staat ‘niet ter discussie’ volgens hen. (Uitzending van Eén Vandaag.)

Behoorlijke overschrijdingen

Ook Tros Radar onderzocht Radar de veiligheid van groente en fruit. Hierin komt naar voren, dat veel mensen zich niet bewust zijn van wat zij binnenkrijgen, wanneer zij groente en fruit eten. Volgens onderzoek worden ongeveer 800 pesticiden (gifstoffen) gebruikt in de productie van groente en fruit. U krijgt deze er niet af door de groente en het fruit te wassen. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft in 2006 zo’n 3350 keer producten getest op het voorkomen van bestrijdingsmiddelen. Zestien keer heeft de VWA een overschrijding van de acute gezondheidsnorm geconstateerd.

Kwetsbare groepen: zwangere vrouwen en kleine kinderen

Vooral kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en kleine kinderen hebben een hoger gezondheidsrisico. Bij kleine kinderen kan dit zelfs een negatief effect hebben op de afweer, de groei en de mentale ontwikkeling. Er bestaan veel stoffen waarvan wij weinig tot niks weten. Uit analyse van Milieudefensie blijkt dat de acute gezondheidsnorm ook overschreden kan worden, wanneer een stof onder de wettelijke norm (MRL) blijft. Helaas komt dit regelmatig voor, omdat de wettelijke normen en gezondheidsnormen internationaal niet hetzelfde zijn. Het komt vaak voor, dat het gehalte aan gifresten op groente en fruit onder de wettelijke norm blijft. Terwijl internationaal erkende gezondheidsnormen wel overschreden worden. In de Zuid Europese landen zoals Spanje, Italië en Frankrijk wordt de gezondheidsnorm regelmatig overschreden. Daarom is het belangrijk, om als consument wel goed te letten op de herkomst van groente en fruit. Veel consumenten weten ook niet, dat er meer gif in mandarijnen kan zitten in vergelijking met een kiwi, daarnaast bevat paprika meer gif dan champignons.

Fruitwijzer

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel een groente en fruit wijzer uitgebracht. Daarin kunt u onder andere lezen welke soorten groente en fruit u kunt nemen en welke supermarkten de schoonste producten verkopen. U kunt deze hier bekijken Uit de uitzending van Tros Radar ‘Gif in groente en fruit’ het volgende: Uit een analyse van de milieuorganisatie Milieudefensie en voedselwaakhond Foodwatch blijkt namelijk dat er te veel landbouwgif op groente en fruit zit en je kan hier wel degelijk ziek van worden.

Hormonale verstoringen en kankerverwekkend

Bij de productie van groente en fruit worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze middelen zijn niet goed voor je gezondheid. Ze kunnen huidirritaties geven, kunnen zorgen voor hormonale verstoringen en zijn mogelijk kankerverwekkend, aldus Hans Berkhuizen, directeur Milieudefensie. Emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Pieter Sauer betoogt, dat het al jaren duidelijk is dat roken slecht is tijdens de zwangerschap en dat hetzelfde zou kunnen gelden voor een aantal landbouwgiffen.”

Aanvullende informatie:

  • NVWA schiet te kort in toezicht op voedsel (Brandpunt 29/09/2013)
  • Teveel landbouwgif op groente en fruit (Tros Radar 09/09/2013)
  • Abvakabo FNV: ‘Onder druk van de politiek is de NVWA in de afgelopen jaren steeds verder uitgekleed. Minder mensen, minder toezicht en meer risico’s. Dit heeft gevolgen voor de consument. Het is hoog tijd dat de politiek ingrijpt, voordat er ongelukken gebeuren.’ U kunt het rapport hier lezen (09/2013)

Recentelijk verscheen ook het journalistieke onderzoek van onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout. Hij deed dit onderzoek (‘UITGEBEEND. De strijd om de voedselveiligheid’) in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid.