Nieuws Tips

Mandarijnen, lekker gezond ? Pas op ! (zie ook uitzendingen)

“Sinds de mandarijnen in de aanbieding zijn, heb ik veel mandarijnen aangesleept én gegeten. Vanaf dat moment, gingen mijn slijmvliezen irriteren. Een vervelend verkoudheidgevoel. Ik vond het wel apart, maar ben de dagen erna gewoon doorgegaan met het eten van mandarijnen. Dit resulteerde in ‘griep’: de slijmvliezen nog steeds geïrriteerd, zwak en kortademig. Nu vraag ik mij af: is dit wel griep of zitten er soms veel gifstoffen in mandarijnen ?”

Update 2016/11: Pesticides op mandarijnen en sinaasappel: acuut risico volgens nieuw rapport

Bovenstaande kregen we binnen via de mail, en gaat verder:

Ik ging op zoek naar informatie over mandarijnen. En wat blijkt: er zitten zoveel gifstoffen in mandarijnen dat het schadelijk is voor de gezondheid.

Reportage Eén Vandaag: onthutsend

Eén Vandaag heeft een reportage gemaakt over mandarijnen. Volgens Milieudefensie zitten mandarijnen vol landbouwgiffen (meer dan 10 soorten), met name de mandarijnen van C1000. Milieudefensie nam een steekproef in acht supermarkten. En wat bleek? In sommige mandarijnen zitten zulke hoge concentraties gifstoffen, dat een kind bij inname van twee vruchten al meer gif zou binnenkrijgen dan volgens de internationale norm toegestaan is.

Leerstoornissen en gedragsproblemen

De giffen zitten niet alleen in de schil, maar ook op de vrucht zelf. Kinderen krijgen vrij snel irritaties aan huid en ogen. Op lange termijn kunnen de giffen leiden tot leerstoornissen, gedragsproblemen, motorische stoornissen. Met name voor kleine kinderen is dit zorgelijk, en het eten van mandarijnen uit de supermarkt wordt sterk afgeraden door Milieudefensie.

Voedsel en Waren Autoriteit: ‘veiligheid staat niet ter discussie’

En toch voldoen de mandarijnen aan de ‘wettelijke normen’ volgens de Voedsel- en Warenautoriteit, en de ‘autoriteit’ maakt zich dan ook ‘geen zorgen’. De veiligheid staat ‘niet ter discussie’ volgens hen. (Uitzending van Eén Vandaag.)

Behoorlijke overschrijdingen

Ook Tros Radar onderzocht Radar de veiligheid van groente en fruit. Hierin komt naar voren, dat veel mensen zich niet bewust zijn van wat zij binnenkrijgen, wanneer zij groente en fruit eten. Volgens onderzoek worden ongeveer 800 pesticiden (gifstoffen) gebruikt in de productie van groente en fruit. U krijgt deze er niet af door de groente en het fruit te wassen. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft in 2006 zo’n 3350 keer producten getest op het voorkomen van bestrijdingsmiddelen. Zestien keer heeft de VWA een overschrijding van de acute gezondheidsnorm geconstateerd.

Kwetsbare groepen: zwangere vrouwen en kleine kinderen

Vooral kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en kleine kinderen hebben een hoger gezondheidsrisico. Bij kleine kinderen kan dit zelfs een negatief effect hebben op de afweer, de groei en de mentale ontwikkeling. Er bestaan veel stoffen waarvan wij weinig tot niks weten. Uit analyse van Milieudefensie blijkt dat de acute gezondheidsnorm ook overschreden kan worden, wanneer een stof onder de wettelijke norm (MRL) blijft. Helaas komt dit regelmatig voor, omdat de wettelijke normen en gezondheidsnormen internationaal niet hetzelfde zijn. Het komt vaak voor, dat het gehalte aan gifresten op groente en fruit onder de wettelijke norm blijft. Terwijl internationaal erkende gezondheidsnormen wel overschreden worden. In de Zuid Europese landen zoals Spanje, Italië en Frankrijk wordt de gezondheidsnorm regelmatig overschreden. Daarom is het belangrijk, om als consument wel goed te letten op de herkomst van groente en fruit. Veel consumenten weten ook niet, dat er meer gif in mandarijnen kan zitten in vergelijking met een kiwi, daarnaast bevat paprika meer gif dan champignons.

Fruitwijzer

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel een groente en fruit wijzer uitgebracht. Daarin kunt u onder andere lezen welke soorten groente en fruit u kunt nemen en welke supermarkten de schoonste producten verkopen. U kunt deze hier bekijken Uit de uitzending van Tros Radar ‘Gif in groente en fruit’ het volgende: Uit een analyse van de milieuorganisatie Milieudefensie en voedselwaakhond Foodwatch blijkt namelijk dat er te veel landbouwgif op groente en fruit zit en je kan hier wel degelijk ziek van worden.

Hormonale verstoringen en kankerverwekkend

Bij de productie van groente en fruit worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze middelen zijn niet goed voor je gezondheid. Ze kunnen huidirritaties geven, kunnen zorgen voor hormonale verstoringen en zijn mogelijk kankerverwekkend, aldus Hans Berkhuizen, directeur Milieudefensie. Emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Pieter Sauer betoogt, dat het al jaren duidelijk is dat roken slecht is tijdens de zwangerschap en dat hetzelfde zou kunnen gelden voor een aantal landbouwgiffen.”

Aanvullende informatie:

 • NVWA schiet te kort in toezicht op voedsel (Brandpunt 29/09/2013)
 • Teveel landbouwgif op groente en fruit (Tros Radar 09/09/2013)
 • Abvakabo FNV: ‘Onder druk van de politiek is de NVWA in de afgelopen jaren steeds verder uitgekleed. Minder mensen, minder toezicht en meer risico’s. Dit heeft gevolgen voor de consument. Het is hoog tijd dat de politiek ingrijpt, voordat er ongelukken gebeuren.’ U kunt het rapport hier lezen (09/2013)

Recentelijk verscheen ook het journalistieke onderzoek van onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout. Hij deed dit onderzoek (‘UITGEBEEND. De strijd om de voedselveiligheid’) in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid.

 

124 Comments

Click here to post a comment
 • Ik zie de nieuwswaarde niet zo. Alle regulier geteelde groenten en fruit bevatten ongelofelijkveel gifstoffen die in eerste instantie misschien ongemerkt maar wel trefzeker hun schade aanrichten. En opeens krijgen we ‘vage’ klachten. Dat is de prijs van de vooruitgang.

 • >* schadelijk ZIJN voor de gezondheid.(alinea 2).
  >*VOLGENS de internationale norm toegestaan is.(alinea 3).
  >*maar ook IN de vrucht zelf.(suggestie)(alinea 4).
  > “Kinderen krijgen vrij snel irritaties aan huid en ogen.”(door de gifstoffen?)(alinea 4).
  >”is dit zorgelijk, en het eten van mandarijnen”(komma en “en”?)(alinea 4).
  >”Voedsel- en Warenautoriteit, en de ‘autoriteit’”(komma en “en”)(alinea 5).
  >”Ook Tros Radar onderzocht Radar de veiligheid van groente en fruit”(wat?)(alinea 6).
  >*dat veel mensen zich ER niet VAN bewust zijn WAT zij binnenkrijgen.(alinea 6).
  >fruit, WELKE(alinea 6).
  > een HOGER gezondheidsrisico(alinea 7).
  >”niks”(niks is spreektaal, suggestie: “niets”)(alinea 8).
  >” bevat paprika meer gif dan champignons.”(altijd?)(alinea 8).
  >”Centraal Bureau Levensmiddelenhandel HEEFT een groente en fruit wijzer uitgebracht”(alinea 9)
  >”aldus Hans Berkhuizen”(citaat? waar zijn de aanhalingstekens?)(alinea 10).

  Professioneel artikel zeg!

 • 6 jaar geleden was het al in het nieuws dat je kind je maar 1 mandarijn van de AH zou mogen eten omdat het anders te veel gif binnen zou krijgen. Jammer dat er niets aan gedaan wordt. Ik geef mijn zoontje ook niet een beetje gif. Dus zoveel mogelijk biologisch. Een dan maar hopen dat het ook echt onbespoten is. Begin en beetje huiverig te worden.

 • Ben 39 weken zwanger en heb me rond gevreten aan manderijnen de laatste 3 weken , denk je gezond te eten krijg je dit te horen. Wat moet ik nu doen?? Dalijk heeft me baby achterstand door die klerezooi…

 • Deze onderzoekers moeten ook hun baantjes in stand houden met het doen van dergelijke “onderzoeken”. Over een paar weken krijgen we weer te horen, dat we doodgaan, als we GEEN mandarijnen eten. Geloof al dit soort onzin toch niet.

 • Maar je neemt wel de moeite om het allemaal te lezen en zelfs te reageren.als het niet waar was ,zouden de supermarkten wel in opstand gekomen zijn.

 • …als Van Gessel nou gewoon zijn eigen advies opvolgt, is dát probleem ook meteen opgelost. Maar dan ook stelselmatig bij geen enkel resultaat van een onderzoeker meer een vraagteken zetten. Eten en dóórslikken, graag. Dan zijn wij vrij, in overleg een afweging te maken om basis van wat er bekend is of mogelijk is, het al dan niet anders te doen. Oplossing lijkt me simpel: een goed gecontroleerd keurmerk voor biologisch en het gifspul aan de leverancier laten. En aan de Van Gessels van deze wereld natuurlijk…

 • Biologisch fruit kopen….

  Verder iemand naar je blogs laten kijken voordat je deze plaatst. Taaltechisch zit het niet lekker in elkaar.

 • […] de oogst van sinaasappels en mandarijnen. En fruit is gezond. Tenminste dat denken we… Op goedgezond lazen we het […]

 • Het gaat hier nu om mandarijnen, maar de meeste mensen zijn sowieso al begiftigd en laten hun kindjes vergiftigen met vaccinaties. In de tetanusprik zit oa kwik. In de standaard vaccinaties zitten oa 2-fenoxyethanol, formaldehyde, gehydroliseerde gelatine, polysorbaat 80, neomycin. Hier wordt ook niet geheimzinnig over gedaan. Denk gewoon goed na over wat je tot je neemt.

 • Ik heb 2 weken terug veel mandarijnen ingeslagen (inderdaad, in de aanbieding) en 1,5 week terug had ik ineens griep, alhoewel ik bijna nooit ziek ben. Inmiddels is de griep wel voorbij maar heb ik vreselijk pijnlijke wonden in mijn beide neusgaten. Het begon met dikke, tintelende slijmvliezen en zijn nu kapot gegaan als een soort blaren. Iedere beweging in mijn gezicht doet pijn en steeds als de korstjes in mijn neus lijken te helen, dan breken ze weer kapot door het bewegen van mijn gezicht. Ik vond het heel vervelend, maar dacht ‘het komt vast door een zwakke weerstand’, tot ik dit artikel las, kan het dus te maken hebben met de mandarijntjes? ik heb er namelijk echt wel 2 tot 3 per dag gegeten. Kan ik mijn klachten dan nog ergens melden?

 • De griep krijg je door de influenza virus en niet door verontreinigingen in fruit.
  Wel kan je stellen dat de verontreinigingen in fruit de weerstand kunnen verlagen en allergien veroorzaken. Hoe zwaar de impact op onze gezondheid werkelihk is blijft mij onduidelijk.

 • Ik ben blij met de opmerking Van Van Gessel, en zal luisteren naar mandarinodinges,; niet meer lezen. Stress geeft ook weer klachten, en dat krijg ik van die berichten…..

 • Ach mensen kom op is toch niets nieuws als jw vitaminen wilt hebben eet gewoon een pilletje en eten zonder pesticiden kan je alleen zelf kweken!!ook biologische telers gebruiken van allerlei rotzooi wat ze niet vertellen zodat ze een hogere prijs krijgen….alles met mate en zelf gaan kweken dan weet je ongeveer wat je eet…maarja moetvjje wel de centjes voor hebben is nl duurder als in de winkel….suc6

 • Jammer dat ik al ziek was voordat ik mandarijntjes kocht… Wat kan ik nu de schuld geven?! 🙂

 • Natuurlijk geen nieuws er werd toch altijd al gespoten!!!en mandarijnentijd is in de winter dus miss daarom dat je rond die tijd verkouden bent…wat een onzin!!!

 • Je hoeft niet bang te zij. Dan moet je 10 kilo in 1 keer op eten voordat je de overschrijding opeet. Denk eerder aan alle fijnstof die je in ademt en ook in je bloed komt je blijft dan ook niet binnen omdat dat schadelijk is.

 • Wat zijn we toch een sterk soort. Ondanks, of dankzij, al die ‘gifstoffen’ worden we toch maar steeds maar ouder.

 • Holy crap, wat is dit slecht geschreven. Begrijp dat je een punt wil maken, maar ‘zwangere kinderen’ – echt? Paniekzaaiend en random onderbouwd stuk.

 • Nou mensen, spaarrekening leeg plukken en net als vroeger je eigen groentetuin aanleggen! Weet je zeker dat je er niet ziek door word!
  Wat een geneuzel zeg, dood gaan doen we toch en gedrags/hormoonproblemen bestaan al eeuwen, alleen kunnen we er de laatste eeuw een stempel op drukken!
  Mijn mening: als het slecht was geweest had t niet in de winkel gelegen en nog ff over biologisch, dat haal je uit je eigen tuin en de rest wat je duur betaald in de winkel is onzin, want veel onderzoeken wijzen uit dat dit ook gespoten wordt!

 • Ben blij dat ik alleen maar biologisch fruit eet uit de natuurwinkel en vertrouw dit volkomen! Al die gifbommetjes hoef ik niet.

 • Advies is dus eet zo veel mogelijk fruit en groente uit Nederland. Maar hoe weet je de herkomst van de producten? Als er opstaat :land van herkomst Nederland, betekent dat helemaal niet dat het ook in Nederland is gekweekt, alleen dat het door de supermarkt gekocht is op een Nederlands veiling!

 • tja… zo heb je ook mensen die 100 worden en hun leven lang kettingroker zijn geweest… wat zegt dit??? Dat de kans groter is – maar het blijft een kans – geen garantie…

 • Wat heb je liever? Tuurlijk is een (kleine) concentratie van gifstoffen nooit goed en wil je deze zoveel mogelijk beperken, maar dergelijke infectieziekten zijn door deze vaccinaties juist zo goed als uitgeroeid! De gevolgen van uitbraken van deze ziekten zouden echt een veel grotere impact hebben dan ziekten die mogelijk deels door deze stoffen worden veroorzaakt, al moet er natuurlijk wel naar worden gekeken om deze stoffen zo laag mogelijk te houden en waar mogelijk te verwijderen.

 • Quote: “Sinds de mandarijnen in de aanbieding zijn, heb ik veel mandarijnen aangesleept én gegeten.”

  Alles waar ‘te’ voor staat is te veel. Dus moet je ook geen kilo’s mandarijnen op een dag in je giechel stoppen.

 • Ik eet gewoon wat ik lekker vindt. Dan maar 20 jaar eerder dood. Masr ik heb teminste wel geleefd. 😀

 • Het zijn echt niet alleen de mandarijnen die vol met gifstoffen zitten de meeste voeding die wij eten zitten vol met allerlei chemische troep om het te bewaren en het er beter te laten uitzien.Maar het gekke is dat niemand daar iets om geeft, ook de waren autoriteit dus niet. Net zoals met roken roken is slecht voor je zeggen ze, tja geloof ik meteen gezond zal het niet zijn maar je maakt mij niet wijs dat die vieze rotzooi die we elke dag de lucht in pompen met auto’s, bussen, vrachtwagens enz enz dat dat wel gezond is. Ik denk dat dat nog schadelijker is dan roken. De producenten die ons voedsel maken moet eens op houden met die chemische troep, dan gaan we de goede kant op.

 • Alle toegestane hoeveelheden gifstoffen in al het voedsel zorgt ervoor dat je een hele berg toegestane hoeveelheid binnen krijgt. Maar daar hebben ze nog nooit een onderzoek aan gewijd en dan maar afvragen waar al die zieke mensen toch vandaan komen. Schandalig!!!

 • Er zijn nog geen mensen doodgegaan aan het vaccineren, maar wel aan het niet vaccineren. Simpele kinderziektes zoals de mazelen waar niemand meer aan hoeft te overlijden, gebeurt wel door niet te vaccineren. Dus wanneer vergiftig je je kind. Door vaccinatie of door het gewoon dodelijk ziek te laten worden???

 • En nog iets om over na te denken: (biologische) groenten en fruit maken zelf ook gifstoffen aan om insecten af te weren…

 • Kort maar krachtig leven bedoel je?
  Als je snel aan je einde komt, is het inderdaad geen probleem. Maar wanneer je er door je leefwijze een slepende ziekte van krijgt met alle gevolgen vandien (medicatie, pijn, misselijkheid, chemo’s, bestralingen, enz.) denk je er vast wel anders over.

 • Voor het gros van de mensen is het nog de kop in het zand steken en hopen dat het “overwaait”.
  Soms is het makkelijk om niets te weten, dan hoef je er ook geen rekening mee te houden.
  Alleen al door zich te verdiepen in de produkten die tegenwoordig in de supermarkt worden aangeboden ga je er anders tegen aankijken. Je hoeft er maar een boekje met E-nummers van alle toevoegingen naast te leggen en zo alles wat op de pakjes vermeld staat (soms verborgen met een cryptische omschrijving) te vertalen. Dan wordt je er niet goed van als je leest wat er allemaal getolereerd wordt. En natuurlijk wordt niet iedereen ziek hiervan, daarom wordt het ook nog steeds toegestaan. Maar je zult maar net die patiënt zijn die na jarenlange vage klachten een ernstige, chronische ziekte heeft gekregen. Hoe zwakker je immuunsysteem wordt, hoe meer je “gepakt” wordt door alle belastingen en stoorzenders (zoals er zijn: bacteriën, virussen, parasieten, schimmels, zware metalen, chemische belasting, elektrosmog, vaccinaties, enz.). Heel veel ziektes zijn hierop terug te herleiden.

 • Wat planten zelf aanmaken zijn geen gifstoffen, dat zijn hulpstoffen voor ons om je gezond te houden (salvestrolen), als een plant bespoten wordt maakt het deze natuurlijke beschermers niet meer aan, dus dubbel ongezond voor ons.

 • Haha, het is maar goed dat ik geen mandarijnen eet. Zit al 1,5 maand te kwakkelen met verkoudheden en niet doorzettende griep. Zou anders nog gaan denken dat het daar aan ligt 😛
  Biologische groenten en fruit worden ook bewerkt, maar met ‘biologische’ bestrijdingsmiddelen, die niet hoeven te voldoen aan veiligheidsnormen! Daarbij kunnen gevaarlijke bacterieen sneller een kans krijgen op biologische groenten/fruit (bijv de EHEC bacterie). Lees dit maar eens:
  http://www.kennislink.nl/publicaties/de-goede-bedoelingen-van-biologisch-voedsel

 • Ik (22) leefde heel gezond, maar kreeg toch kanker. Leg dat dan eens uit, Suzan… Wat een kul-argument.

 • Biologisch is niet biologisch, er wordt nog steeds bespoten, hetzij wat minder en met iets andere stoffen. Zonder bespuiten heeft een teler gewoonweg een hele magere oogst.

 • Je kindje neemt de belastingen al mee vanuit de baarmoeder. Intolerantie en belasting door gifstoffen in principe dus al aanwezig.

 • Onze kinderen zijn ook niet gevaccineerd, in het begin was ik er zwaar op tegen, maar na wat inlezen blijkt dat een vaccinatie helemaal geen garantie is dat het kind die ziekte niet krijgt.
  En een kind wat een vaccinatie krijgt kan daar heel verkeerd op reageren..
  Nu weet ik niet wat ik van vaccineren moet vinden, het probleem met deze maatschappij is dat iedereen een mening heeft, en iedereen kan zijn mening geven, maar wie heeft er gelijk? De waarheid zal zoals gewoonlijk wel weer ergens in het midden liggen.

 • Onze dochter is 2 jaar en sinds haar eerste jaar heeft ze vaak last van exzeem en uitslag. We zijn er achter gekomen dat ze mandarijnen eet onder het exzeem en uitslag komt te zitten!

 • Nou zullen we de bekendste supermarkt ALBERT HEIJN dan bedanken voor de gratis mandarijnen voor de kids!!
  De Sinterklaas kado! Blijkt waarom dit jaar niet gekozen is voor schoentje leggen voor snoep en chocolade letter, pepernoten.. Etc.
  ALBERTHIJN denkt goedkoop gewoon weggegeven die mandarijnen.Ja wie zoet is krijgt bij AH lekkere vergiftigde mandarijntjes gratis en voor niets.
  Echter ” eerst knutselen voor je vergif tot je neemt kindje lief”
  Apie bedankt!!

 • Sorry hoor, maar waarom zien juist de mensen die altijd voor het “biologische” eten gaan er altijd het minst gezond uit? Erg mager, bleek en een ongelukkige uitstraling.

  Mijn vrouw is nogal van het biologische, en het begon me zo ineens op te vallen dat juist die mensen er er minder gezond uitzagen…

 • Neem dagelijks hoge doses vitamine c in. 1 tot 3 gram
  Dat is het minste wat je kan doen.
  En een goede multi

 • tja en dan nog durven te zeggen dat een e-sigaret zo schadelijk is,
  zo te lezen is zo een e-sigaret nog minder schadelijk is voor je kind dan een stukkie fruit
  e-sig verbieden en dodelijke manderijnen gaan aanprijzen ???
  tja het draait om de gezondheid he, niet om de centen.

 • De supermarkten zouden in opstand komen? waarvoor? zolang het verkoopt is er geen probleem en als het niet meer verkoopt vervangen ze het product, een opstand van supermarkten… dan verdienen ze niks meer, dus dat is wel het domste wat ze kunnen doen en iets dergelijks is ook nog nooit gebeurd en zal naar alle waarschijnlijkheid ook nooit gebeuren.

 • god schiep de wereld
  de mens voegde er chemicaliën aan toe

  al dat gif en al die andere schadelijke chemicaliën blijven ergens

  het leven bestrijden met chemicaliën is dom en kortzichtig
  het is een onzichtbare oorlog tegen het leven
  en oorlog kent alleen slachtoffers

  er zijn al miljoenen milieu oftewel chemiepatienten op de wereld

 • Mijn kinderen en ik verdragen geen citrusvruchten….Niet alleen zwellen onze slijmvliezen verschrikkelijk, we krijgen ook heel erg pijn in onze botten… snijdende pijn…en we hebben alle vier dezelfde symptomen! Maar ik heb het al heel veel jaren… weet niet of het aan de giffen ligt, of gewoon aan de citrusvrucht…

 • Hallo,
  Ik heb gisteren een half pak appelsientje manderijn leeg gedronken en ben nu snot verkouden. Zou het met dit artikel in verband kunnen staan?

 • De mensen die in de jaren 70 werkten op de bananenplantage zijn doodziek geworden of levenslang onvruchtbaar geworden en daar werd ook over gelogen over het gif wat gebruikt werd…..de schade vergoeding en de vele rechtzaken hebben jaren geduurd en nog bkeef het vedrijf liegen….weet ik veel wat ze met het voedsel doen? Ik ben er niet bij geweest misschien ben ik nu wel ziek door de manderijnen van aldi 0.59 ct per netje….ik heb behoorlijk last van mijn luchtwegen en heb tevens ook een allergie spray voor de neus ……je weet echt niet wat ze met het voedsek doen? ???? Wat ik wel weet ! het is miljarden omzet….paardenvlees toch ook! Ik heb mijn oogkleppen niet meer nodig ik ben al een tijdje wakker geschud…..

 • Waarom wordt er in godsnaam alleen in supermarkten getest?? Er zijn ook nog groente en fruit speciaalzaken! Hele slechte zaak vind ik dit. Zo maak je de kleine ondernemers kapot! Net zoals dat lidl de beste gr en fr zou hebben. Not! Dat is alleen onder supermarkten getest en dan gaat t puur om prijs kwaliteit verhouding. Wat kun je verwachten van een spitskool van 15 cent hè….

 • Ik ken ten minste 1 geval van een kind wat is doodgegaan door een vaccinatie. Het betrof een extra vaccinatie op latere leeftijd via school.
  En er staat me iets bij dat er een aantal jaar terug ook een aantal baby’s zijn overleden na een slechte batch reguliere vaccinaties.
  Dus er zijn wel degelijk kinderen ‘dood gegaan’ na het krijgen van een vaccinatie.

 • valt wel mee Debor, ik heb mij ook rond gegeten van de mandarijnen [gewoon een verslaving; hi hi] en mijn drie kinderen zijn gezond en wel groot geworden zonder enige achterstand.

 • Gewoon Max gaan drinken, dan ben je er zo vanaf!! Max is een bio juice met hele bijzondre eigenschappen, waardoor o.a. ontstekingen verdwijnen als sneeuw onder de zon!!!!! Niks geen rommel, maar puur natuur waarbij je immuunsysteem wordt opgeschoond en een enorme boost krijgt, zonder enige bijwerking!! Voor informatie kun je mailen naar emmie_raben@hotmail.com.

 • het is natuurlijk hartstikke goed dat er onderzoek naar wordt maar dat is het risico van massaconsumtsie alles moet maar sneller klaargemaakt worden

 • Ten eerste is in Nederland (zoals het artikel al benoemd) een norm ingesteld voor het gehalte bestrijdingsmiddelen wat het fruit mag bevatten, en is verder geen bewijs gevonden dat Albert Heijn deze norm heeft overschreden.

  Ten tweede zijn de mandarijnen van Albert Heijn niet bedoelt als afdanken, maar speciaal ingekocht om te dienen als leuke uitdeelactie voor de kinderen.
  Een mandarijn is immers veel beter dan de kinderen snoep geven in deze tijd. Snoep bevat veel smaak-, geur- en kleurstoffen en zit vol met suiker en zoetstoffen. Mandarijnen bevatten vitamine C en voedingsvezels.

  Ik ben dus niet van mening dat u deze dingen zomaar kunt concluderen.

 • Ik mis wat…. Natuurlijk moeten we vraagtekens zetten bij de manier waarop het voedsel wat we tot ons nemen, tot stand komt. Maar het is en-en…. Je kan je (terecht) druk maken over de voeding, maar ‘voeden’ we onszelf ook met voldoende beweging, en ….. ‘Voeden’ we ons met positieve gedachten?

 • Da’s lekker ik had drie ( onbespoten ) perenbomen in de tuin vol peren maar tegen de tijd dat je ze kan plukken zijn ze opgevreten door insecten en vogels. ….Hoe krijg ik in hemelsnaam peren aan die bomen die wel rijp geplukt kunnen worden. ????

 • Beste Regine, je zou je eens kunnen laten testen op belastingen om te kijken wat de stoorzenders zijn die jouw immuunsysteem onderuit halen.
  Waarschijnlijk intolerantie voor melk/tarwe/suikersgist of gluten en daaropvolgend krijg je voor steeds meer producten (en toevoegingen) een intolerantie. Citrusvruchten zijn voor veel mensen een intolerantie. Wil je vit. C dan zul je dat uit andere voedingsmiddelen moeten halen. Daarnaast heb je stoorzenders zoals geopathie, E-smog, parasieten, bacteriën, virussen, schimmels, chemische belastingen, etc. die elkaar beïnvloeden, versterken, activeren, etc. En zo krijgt iedere patiënt zijn “eigen” ziektebeeld, terwijl de belastingen/stoorzenders hetzelfde kunnen zijn.

 • giftige chemicaliën en toevoegingen zitten al in alle massavoer
  het is maar wat jezelf slikt maw eet drinkt opspuit inademt of op je huid smeert

 • omdat je ze niet vertrouwen kunt
  ja dat geeft stress
  maar moet je daarom al dat gif blijven eten???

 • als je die troep niet meer koopt stoppen ze er wel mee

  maar nu loont al die schadelijke chemicaliën nog vet

 • en al die milieu dus chemicalieën slachtoffers die worden gewoon doodgezwegen

  geld en chemicaliën hebben de macht

  en het gezond verstand wordt ondermijnd door reclame

  reclame werkt 70 % onbewust

  en dat weten die kassa-psychologen goed uit te buiten

  dus jou goedgelovigheid loont

  er word simpelweg misbruik gemaakt van je goede vertrouwen

  word dus wakker en bewust

  daar heeft de wereld nood aan

 • Joh, ga jij even lekker ergens anders de eindredacteur uithangen. Of nog beter: koop een paar netten mandarijnen en ga ze lekker ergens in een hoekje oppeuzelen. Scheelt weer een azijnzeiker.

 • het zijn de gewetenloze psychopaten aan de top
  die hebben het geld het gif en de zieke macht

  eigenlijk zijn we nog steeds een soort lijfeigenen van harteloze lui die de massa manipuleren en zo hun macht misbruiken ten kostte van andere leven op aarde

  we eten drinken en ademen letterlijk hun gif in
  want ook al zie je het niet het is er wel

  hoelang pikken we dit nog met zn allen???

 • Degene die zich nu druk maken over de giftige mandarijnen, gaan jullie lopend of fietsend met een mondkapje op naar je werk/school/boodschappen doen? Er zit zoveel vuiligheid in de lucht dat je dat beter niet kan inademen. Ik keur het niet, begrijp me goed maar vandaag zin het mandarijnen morgen is het weer iets anders. Je kan overal wel druk om maken maar dat is slecht voor de gezondheid.

 • Hoi gezonde levensgenieters.
  Nu wij het hier over gifstoffen hebben.
  Gebruiken jullie lekkere luchtjes?
  Parfum. Shampoo. Welke lichaams verzorging dan ook? Staan jullie daar ook bij stil? Wat denken jullie ervan dat de grondstoffen in al deze producten, zwaar milieu belastend zijn! Dus voor de duidelijkheid De Grondstoffen! Dus jouw parfum etc etc, ondanks dat het heel erg verdunt is! Dat je het toch op je huid smeert. Elke keer een beetje meer gif in je lijf. Net zoals de mandarijnen eten.
  Ach je kan maar een keer dood. Wij leven in een zeer snelle maatschappij. En daar maakt het niet uit hoe onze gezondheid eruit ziet. Als draait om geld en rijkdom. En onze gezondheid is totaal niet van belang.

 • Wat goed dat mijn kleindochter van alles niks wil ook geen groenten of mandarijnen vaak zorgen over maar t lijkt of dat het beter is oké verzend

 • lekker je kleding wassen met wasmiddel, de hele nacht slapen op een matras uit een chemische fabriek, en dan uitgeslapen lekker gezond op de fiets naar school of werk achter een bus aan.

  Ik denk dat een mandarijntje meer of minder niet zoveel verschil meer maakt.

 • mensen gaan ervan uit dat wat ze niet zien en / of niet ruiken dat dat er nier meer is
  dat is kortzichtig en een grote denkfout
  want pesticiden en al die onyelbare synthetische door de mens gefabriceerde chemicaliën waaronder de huidige parfum-chemicaliën blijven ergens op aarde
  in lichamen
  in de aarde
  in het water
  en in de lucht
  dus in alle door de mens gefabriceerd gif blijft op /in de aarde
  allemaal binnen de dampkring
  en je krijgt de schade vroeg of laat op je bordje terug

 • dacht je dat je dat je de pesticiden van de manadarijntjes van de grote hoop af kunt trekken ipv erbij optellen???

 • In nederland mogen die gifstoffen niet worden gebruikt op Groente en fruit.
  Bijv: Appels en peren etc,alles volgens milieukeur.
  Ze halen al het fruit uit het buitenland,gaat alleen maar om geld.
  De telers hier in nederland moeten maar zwoegen voor hun inkomsten.
  Debk goed na wat je eet.

 • Bovendien komt alles ook nog in ons drinkwater terecht en het blijft maar circuleren en toenemen en circuleren . Er is zo geen ontkomen aan , We worden gewoon vergiftigd met z’n allen. Goede rentmeesters die mensen zeg.

 • Ik sluit me aan bij de comments die zeggen dat er in andere producten net zulke giftige stoffen zitten. Het is bijna onmogelijk om 100% gezond te leven. Ik mis ook cijfers en details, wat voor stoffen,wat is de norm,hoeveel krijgen wij precies te veel binnen? Krijg hierdoor een beetje het idee dat de nadruk meer op het shockeren ligt en niet zozeer op het (duidelijk) informeren. Het hoeft geen wetenschappelijk artikel te worden maar wat meer cijfers zou het makkelijker maken om hier serieus over na te denken.

 • Op de eerste plaats manderijnen groeien hier niet en komen uit een warm land, met het gevolg als je dat veel eet je een zomer conditie krijgt, dus wordt je vaak verkouden. Eet uit je omgeving b.v in de winter stoofperen of zelfgemaakte appelmoes , en niet allerlei fruit wat geimporteerd wordt, want anders groeide het wel hier.

 • Hier kan niet alles groeien, omdat het land niet warm genoeg is, en ja, eten van andermans land is niet ongezond, maar blijf binnen de proporties.

 • Bedankt voor de informatie.

  Ik vond zelf de uitzending van TROS RADAR beter omdat ie van 2 maanden geleden is. Echt een aanrader, ik zou iedereen willen zeggen: bekijk deze uitzending.

  Het is nog steeds pet, dat blijkt maar weer ! Echt een eye-opener.

  De fabrikant is dus zelf verantwoordelijk om het onderzoek te verrichten naar schadelijkheid, terwijl we ONAFHANKELIJK onderzoek nodig hebben. Schandalig.

  En dan de gevolgen voor kinderen, vreselijk…

 • inderdaad, je gezondheid is het allerbelangrijkste, als je aziek word en dood gaat door die troep in je voeding, dan heb je ook niks aan je geld en statis, je kan er een verpleegster van betalen!!!, groetjes

 • Bedankt voor de informatie.

  Het is mij duidelijk al die klachten van jeukende ogen, sommige krabben hun ogen kapot, hooikoortsachtige verschijnselen, allerlei preventieve klachten, (als je ze wilt zien).
  Zelf kies ik als therapeut voor een leven, zonder al die klachten, want we kunnen degelijk onderscheiden en keuzes maken. Veel mensen die alles in de wind slaan en zeggen dat ze toch wel ergens aan dood gaan, zie ik na 40 jaar therapeutenberoep met allerlei ziekten, ellende lopen, die vlgs mij voorkomen konden worden als ze destijds de huidklachten, pijnen, winden, darmproblemen,slijmvlies irritaties, maagzuur, haaruitval, vetbobbels, toxinen, zuren, overgewicht, serieus op een eenvoudige manier aanpakten. Maar ja, als je ze nu ontmoet, met de gevolgen van allerlei behandelingen en ziekten, gehandicapt, diabeet enz. en ze niet vrolijk zijn……dan kan ik niet zeggen, toen je gewaarschuwd bent, zei je………………
  Ik moet neutraal zijn en de klachten behandelen en hun leed aanhoren.Gezondheid gewenst!

 • CONCLUSIE: we moeten weer lekker terug naar de rimboe. lekker alles weer puur natuur. hutje op de hei, zelf worteltjes en patatten in de tuin. back to basics… auto’s, shampoos en deo’s en magnetron food en junk food uitbannen. Schapen voor de wol en kouwe klauwtjes houtjes hakken voor een pot stamppot in een grote stalen ketel samen met net met pijl en boog geschoten konijnen. yes DAT is het weer helemaal….

 • Toevallig hoorde ik bij het sporten, toen ik dit noemde over die mandarijnen, dat het kind van een van mn sportmaatjes afgelopen zaterdag ziek was van mandarijntjes: misselijk (overgeven) en huiduitslag.

 • Zou het?Ik eet 4 mandarijnen per dag en heb nergens last van. Dan kun je zoveel groenten en fruit laten staan want het zal vast niet alleen bij mandarijnen blijven

 • Helaas moeten de meeste mensen met het kopen van groente en fruit naar hun portemonnee kijken. Dan blijk vaak dat de gezonde geteelde groente en fruit duurder zijn dan die uit bovengenoemde artikel. Een goed gevulde portemonnee betekend dus dat je makkelijker gezonder kunt leven. Als onze goede overheid nou eens de btw op alle goed geteelde producten zou laten verdwijnen, maken veel meer mensen kans op gezonder leven, kunnen ze wat strenger zijn op het gebruik van verkeerde pesticiden en zal het weer geld schelen in de zorg. Misschien is dit enigszins kortzichtig omdat de mens toch zijn eigen eten kiest, maar misschien heeft dan een groter deel van onze bevolking een ECHTE keus!

 • Mensen, hoe ze ook benadrukken dat alles gezond is, uit deze uitzending blijkt dat op dit moment nog steeds voorzichtigheid geboden is.

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3B647PQksA0&w=300&h=225]

  We worden gewoon voorgelogen met zn allen.

 • Dat krijgen we ervan.
  Nederland doet het zelf helaas;
  De fruit en groente die hier in eigen land worden geteeld, zijn voornamelijk vrij van bestrijdingsmiddelen, alles biologisch afbreekbaar.
  Dat wordt allemaal geexporteerd omdat Nederland liever die goedkope chemische troep koopt uit het buitenland….

  In Nederland streng zijn op de bestrijdingsmiddelen, maar wel chemofruit inkopen, beetje tegenstrijdig al zeg ik het zelf!

  We kunnen allemaal beter fruit en groente langs de weg kopen, rechtstreeks van de teler, vaak niet duur, en vele malen gezonder dan uit de supermarkt!
  Helaas maar waar

  Ik zit in deze handel helaas, het wordt ook voor de Nederlandse fruit en groente telers steeds moeilijker om hun GEZONDE waren aan de markt te brengen omdat het vaak duurder is dan uit het buitenland

 • Het is al lang bekend dat landen zoals Spanje lak hebben aan alle regels.
  In Europa zijn er duidelijke afspraken over het gebruik van bestrijdingsmiddelen, helaas is er in deze landen geheel geen controle over het gebruik van de middelen, behalve in Nederland.

  Ik werk zelf met bestrijdingsmiddelen en ben ook bekend met het gebruik in andere landen, enig advies wat ik kan geven is om gewoon een Nederlands product te kopen, kost misschien paar cent meer, maar is een stuk gezonder als met name de Spaanse zooi.

 • Ja, en het erge is dat er al ca 15 jaar systemische pesticiden worden gebruikt. dwz de zaden worden gedompeld in gif dat 7200 x zo giftig is als DDT, zoals imidaclopryd. 80 procent komt in het oppervlaktewater terecht.het tast ons zenuwgestel aan. Hoe zou het toch komen dat er tegenwoordig zoveel kinderen zijn met adhd? is dat een modeverschijnsel? ammehoela!
  1 maiskorrel met dat gif is genoeg om 225.000 bijen te doen sterven. een verpakking mierengif is genoeg om de hele populatie bijen van Nederland de nek om te draaien. Er wordt nu al gewaarschuwd voor gebrek aan bestuivers. Wereldhonger ligt thans op de drempel van de maatschappij. Deze wereld is reeds lang geleden failliet verklaard, alleen wil niemand de voortekenen zien. God zegt in het boek Openbaring: Ik zal verderven die de aarde verderven. Hij zal de aarde ontdoen van dit soort hebzuchtige en a sociale bewoners en hem gereinigd teruggeven aan de zachtmoedigen die er dan voor eeuwig op mogen wonen.

 • Heb altijd gezegd dat ik griep kreeg van sinaasappels en ben er altijd raar om aangekeken.Geeft niks.Maar ik weet nu dat ik gelijk had en heb.

 • Net op internet gezocht of er mandarijn alergie bestaat omdat ik 2 jaar lang last had van extreem jeukende rood opgezwollen ogen die traande oogziekenhuis en andere oogartsen konden geen helpend medicijn vinden ik at erg veel mandarijnen toen ik daarmee stopte ging het beter het ging een dik jaar prima tot ik weer mandarijnen at toen weer gestopt en weer ging het goednu voor de kerst weer een mandarijn genomenen omdat ik ze nog steeds lekker vindt en gelijk weer rode jeuk ogen dus duduidelijk dat ik er niet tegen kan jammer maar voor mij nooit geen mandarijnen meer

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)