Weer stap verder in omkeren verouderingsproces (gezond lang leven) en de rol van koolhydraten, proteïnen en vetten

Bioloog en professor genetica David Sinclair heeft wat klachten met betrekking tot de levensduur. In de eerste plaats is deze te kort, zegt hij. De meesten van ons hebben gemiddeld maar 30.000 dagen te leven. Wat erger is: de laatste 5000 dagen gaan vaak gepaard met slechte gezondheid. En dat hoeft volgens Sinclair niet zo te zijn. Volgens zijn collega Simpson ook niet, en hangt is onze voedingskeuze cruciaal hierin.

Sinclair is professor op de Harvard University en werd in Times Magazine omschreven als de geneticus die de omkeer van veroudering waar maakt. Hij en zijn team focussen op epigenen die, simpel gezegd, aan en uit gezet kunnen worden. Door deze mechanismen te manipuleren zouden de tekenen van veroudering teruggedraaid kunnen worden. Het gaat dan met name om SRT1, dat in verband staat met cellulaire veroudering.

SRT1 produceert proteïne sirtuin-1, die verantwoordelijk is voor een omkeer in veroudering van mitochondrieën. (resveratrol uit fruit doet dit ook)

Oude muizen werden weer jonge muizen

Vorig jaar baarde Sinclair opzien, door oudere muizen weer jong te maken. Sinclair en zijn team legden de focus op de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen. De onderzoekers ontdekten dat een aantal gebeurtenissen op moleculair niveau de mitochondrion in staat stellen om met de kern van de cel te communiceren. Wanneer de communicatie tussen die twee wegvalt, wordt het proces van veroudering versneld. “Het verouderingsproces dat wij ontdekt hebben is te vergelijken met een getrouwd stel,” legt onderzoeker David Sinclair uit. “Wanneer ze jong zijn, communiceren ze prima, maar na vele jaren nauw met elkaar opgetrokken te hebben, valt de communicatie stil.” Om het huwelijk dat Sinclair beschrijft te redden, moet de communicatie hersteld worden. En voor ‘het huwelijk’ tussen de mitochondrion en de kern geldt hetzelfde. Door de communicatie te herstellen, wordt de veroudering die door de verstoorde communicatie ontstond, teruggedraaid.

Genen zijn een receptenboek

De professor legt tijdens een presentatie uit, dat onze genen een receptenboek zijn, en onze epigenen zijn de chef. In de jeugd worden de instructies perfect opgevolgd, zoals een chefkok instructies geeft aan de koks. Later in het leven is de chefkok een soort van Zweedse kok uit The Muppet Show geworden. Dus gaat het bij het terugdraaien van veroudering om de reorganisatie van cellen in een wat jeugdigere configuratie.

Medicijn voor langer leven

Medicijnen die het verouderingsproces vertragen of omkeren worden momenteel ontwikkeld. Sinclair is ervan overtuigd dat op een dag de levensduur van de mens dusdanig is, dat er 6 generaties aan één tafel zitten. Professor Sinclair deelde de presentatie met een andere pioneer op het gebied van anti-veroudering, professor Stephen Simpson.

Voeding

Simpson verklaart dat veroudering te manipuleren is en dat voeding een van de sleutels is om de levensduur te verlengen. Zijn research legt de focus op macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vet). Zijn onderzoeken op fruitvliegen en muizen zijn hoogst gedetailleerd en uiterst zorgvuldig uitgevoerd. Dit resulteerde in verbazingwekkende resultaten. Al zo’n 6 jaar geleden toonde hij en zijn onderzoeksteam aan dat de fruitvlieg aan dat caloriebeperking niet zorgt voor een langere levensduur; het was de balans tussen proteïnen en koolhydraten die cruciaal is. Een laag percentage aan proteïnen deed de vliegen langer leven. Ook de muizen die proteïne-arm en koolhydraatrijk aten hadden de beste gezondheidsresulaten: goede bloeddruk, uitstekende insulineweerstand, beter hart en langer leven. Het enige was, dat de muizen ook mollig waren.

De muizen die op een proteïnerijk en koolhydraatarm dieet zaten, waren weliswaar vruchtbaarder, maar hadden een slechtere gezondheid en kortere levens. De muizen op zowel een vetrijk als een proteïnerijk dieet waren reddeloos verloren.

De vraag die Simpson naar aanleiding van deze conclusies neerlegt is wat wij liever willen: gewicht verliezen of gezonder en ouder worden. Er jonger uit zien, of gezonde kinderen hebben. De keuze is aan ons, aldus de professor, en voeding helpt om dit te bereiken. Afhankelijk van wat we prefereren, vereist de verwezenlijking een ander voedingspatroon.

Presentatie van Sinclair

Bron
www.newsroom.unsw.edu.au