Professor: ‘ADHD-er is niet ziek, maar heeft andere karaktereigenschappen’

OEDGEZOND.INFO

ADHD is volgens Amerikaanse professor in de klinische psychiatrie Richard Friedman niet zozeer een aandoening, maar meer een gevolg van een traag beloningssysteem.  Hij pleit dan ook voor een andere aanpak van ADHD dan enkel met medicijnen. De professor benadrukt dat mensen met ADHD niet ziek zijn. Het gaat slechts om andere karaktereigenschappen. Een ADHD-er heeft uitdagingen nodig. Dit is iets wat in het huidige schoolsysteem  grotendeels ontbreekt. Gevolg: verveling.

ADHD en andere karaktereigenschappen

Wanneer mensen met een traag beloningssysteem, wat zich uit in ADHD, zorgen voor meer uitdaging in hun leven, dan hebben ze veel minder last van de problemen zoals gebrek aan concentratie. Volgens Friedman is dit ook de reden dat veel meer kinderen last van ADHD hebben. Zij zijn niet in staat om grote veranderingen in hun leven aan te brengen, in tegenstelling tot volwassenen. Dat ze alles opgelegd krijgen van ouders en leraren helpt niet en lost het probleem niet op.

Traag beloningssysteem

Kinderen en volwassenen die kampen met ADHD hebben een traag beloningssysteem. Wat simpelweg betekent dat ze tijdens dagelijkse bezigheden te weinig van het stofje dopamine aanmaken, waardoor ze geen voldaan gevoel krijgen. “Eigenlijk zijn ze continu bezig om iets te vinden wat wel voldoening geeft. Wat resulteert in de welbekende onrustigheid”, schrijft Friedman.

“Als kinderen met ADHD iets niet interessant genoeg vinden, dan is de kans groot dat de concentratie ver te zoeken is. Komt er echter iets op hun pad waar ze wel voldoening van krijgen, dan kunnen ze zich beter concentreren dan een kind dat niet kampt met deze stoornis”, legt Friedman uit.

De professor pleit voor meer begrip voor de kinderen. “Zorg naast de medicijnen voor extra maatregelen. Kinderen met ADHD hebben uitdaging nodig. Zorg voor kleine klasjes, praktische leerstof en uitdagende computerprogramma’s”, aldus Friedman.

De sleutel

 

Een van Friedman’s patiënten is een jonge vrouw. Ze slikt al jaren Adderall dat haar helpt beter te focussen. Voordat ze Adderall nam, was het voor haar ondoenlijk om lessen te volgen en verloor ze binnen enkele minuten haar concentratie. Net als veel ADHD-ers hunkerde ze naar prikkels en gevarieerde ervaringen. Ook vluchtte ze in alcohol om haar verveling te verlichten. Wanneer iets nieuw en nog stimulerend was, had ze een betere focus. De vrouw had een passie voor schilderen, en dit kon ze wel uren volhouden.

Een andere patiënt, een 28-jarige man, had veel moeite met zijn bureaubaan bij een reclamebureau. Hij maakte veel uren achter het bureau en moest zich concentreren op één taak. Dit was bijna onmogelijk. Hij ging noodgedwongen terwijl hij aan de taak werkte, ook andere dingen doen zoals muziek luisteren e.d. Uiteindelijk zegde hij zijn baan op, en startte een eigen bedrijf. Hiermee heeft hij veel afwisseling in werkzaamheden en hij is een stuk gelukkiger. Maar dat niet alleen: hij is al zijn symptomen van ADHD kwijt.

Met andere woorden: deze patiënt ‘behandelde’ zijn ADHD simpelweg door de condities van zijn werkomgeving te veranderen: van hoogst routinematig naar gevarieerd en onvoorspelbaar. En ineens bleek dat zijn zwakten – ongeduld, aandachttekort, rusteloosheid – sterke punten waren.

Volgens Friedman ligt hier de sleutel bij wat er aan de hand is bij ADHD.

Kloof tussen schoolsysteem en stimulerende digitale wereld

Je kunt je volgens Friedman afvragen, wat er te grondslag ligt aan de toename van ADHD gevallen en de behandelingen met medicatie. De toename is zonder twijfel ook te wijten aan de farmaceutische industrie. Maar dat niet alleen: er is een toenemend sterk contrast tussen het regime en veeleisende schoolsysteem en de hoogst stimulerende digitale wereld waar kinderen buiten school veel tijd aan besteden. Het digitale leven bestaat uit levendige spellen en opwindende sociale media. Het is een wereld dat vrijwel onmiddellijk voorziet in beloning, en waarin vrijwel elk verlangen en fantasie snel gerealiseerd kan worden. Zo ervaren kinderen die veel nieuwe prikkels nodig hebben school vandaag de dag nog saaier, en dit is de reden waarom onderwijzers meer ADHD gedrag zien dan vroeger. Volwassenen hebben meer vrijheid om de omgeving te kiezen.

Default mode network

Neurowetenschapper Aaron T. Mattfeld, verbonden de Massachusetts Institute of Technology, meldt dat wanneer iemand niet gefocussed is, er synchroniciteit is in activiteit tussen hersengedeelten die bekend staan als ‘default mode network’ (terugvalnetwerk). Dit netwerk is actiever tijdens rust. Bij ADHD-ers lijkt deze synchroniciteit afwezig te zijn. Bij volwassenen die als kind ADHD hadden en nu niet meer, heeft herstel plaatsgevonden van het synchroniciteitspatroon. Het mechanisme achter dit herstel is onduidelijk.

Wanneer het terugvalnetwerk actief is, is het andere netwerk task-positive network) beperkt. Wanneer er sprake van focus is, neemt het task-positive network het over, en is het terugvalnetwerk uitgeschakeld.

Hoe kunnen deze bevindingen toegepast worden op kinderen met ADHD ?

Friedman zegt niet dat stimulerende medicatie niet gebruikt zou moeten worden. Gekeken zou kunnen worden naar de volwassenen die als kind ADHD hadden (en nu niet meer), om meer inzicht te krijgen in het mechanisme achter het herstel. Ook zou alles wat mogelijk is gedaan moeten worden om betere situaties voor kinderen en volwassenen met ADHD te creëren, situaties en omgevingen die aangepast zijn aan de behoefte om nieuwe en prikkelende ervaringen op te doen. Dan geldt voor scholen: kinderen met deze behoefte doen het beter in kleinere klassen, waar de mogelijkheden zijn om specifieke vaardigheden op te doen en waar mixed media leermiddelen zijn. In de juiste omgeving, kunnen de beperkingen juist sterke punten zijn.

Bron:

Richard A. Friedman in artikel A Natural Fix for A.D.H.D, NYTimes