Brein

Is Multiple Sclerose (MS) hoofdzakelijk een autoimmuunziekte?

Share Button

Onderzoekers kunnen het niet eens worden over de oorzaak van multiple sclerose. Alom aangenomen wordt, dat MS een auto immuunziekte is. Toch geloven sommige onderzoekers, artsen en patiënten dat de oorsprong van de ziekte elders ligt.

Autoimmuunziekte?

Een nieuw rapport van onderzoekers (Yale, Harvard, University of California, Broad Institute of MIT) claimen dat het antwoord op de vraag of MS een auto immuunziekte is, bevestigend is. Om hun claim te ondersteunen, ontwikkelden de onderzoekers een complex mathematisch model waarmee ze de cel varianten die de ziekte veroorzaken konden identificeren. Deze cel varianten zijn de oorzaak dat het immuunsysteem niet goed functioneert, en spelen ene rol bij 21 auto immuunziekten: onder andere MS, de ziekte van Crohn, diabetes en reumatische artritis. Volgens professor immunobiologie A. Hafler, mede-onderzoeker, geeft deze studie nieuwe inzichten in de oorzaak van MS en andere auto-immuunziekten. Volgens hem is de ziekte hoofdzakelijk auto immuun van nature. Niet alle experts zijn het hiermee eens.

Wat was er eerder ?

Op de 5e Cooperative Meeting of the Consortium of Multiple Sclerosis Centers and the Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis in 2013, discussieerden verscheidene wetenschappers over de kwestie of MS een autoimmuunziekte of een neurodegeneratieve stoornis is. Zo geloven diverse professors neurologie verschillende dingen: dat de ziekte weliswaar een autoimmuun karakter heeft, maar niet hoofdzakelijk. Anderen geloven dat het voornamelijk een ontstekings aandoening is. Dus de vraag is: wat komt er eerst, een dysfunctie in immuunsysteem of een ontsteking ? Lokt cytodegeneratie (vernietiging van myeline) een response van het immuunsysteem uit, of leidt ontsteking tot een autoimmuunrespsons welke resulteert in cytodegeneratie?

Het antwoord kan toegepast worden op nieuwe (preventieve) behandelingen, maar is vooralsnog niet duidelijk.

‘Geen MS zonder Epstein Barr virus’

Ondertussen komt er steeds meer bewijs dat aantoont dat MS geassocieerd kan worden met omgevingsfactoren, zoals vitamine D en zonlicht, en roken. Professor Ransohoff, directeur van het Neuroinflammation Research Center in Cleveland, Ohio, gelooft dat MS vooral een ontstekingsaandoening is, en meldt dat het bijna onmogelijk is om MS te krijgen, tenzij een persoon geïnfecteerd is met het Epstein-Barr virus.

Bron/meer informatie; http://news.yale.edu/2014/10/29/molecular-map-reveals-genetic-origins-21-autoimmune-diseases

Share Button

1 Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Ik denk dat b12 tekort een belangrijke rol speelt bij ms. B12 tekort heeft ook duidelijk een relatie met autoimuunziekten.B12 tekort veroorzaakt voor zover ik kan nagaan dezelfde problemen als wat mensen ms noemen. B12 wordt niet door iedereen goed verwerkt in het lichaam. Het aanvullen met b12 door middel van cyanocobalamine is naar mijn mening niet de goede oplossing.
    Voor dat je b12 gaat nemen eerst goed laten onderzoeken en zelf inlezen hoe het zit.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.