Is Multiple Sclerose (MS) hoofdzakelijk een autoimmuunziekte?

OEDGEZOND.INFO

Onderzoekers kunnen het niet eens worden over de oorzaak van multiple sclerose. Alom aangenomen wordt, dat MS een auto immuunziekte is. Toch geloven sommige onderzoekers, artsen en patiënten dat de oorsprong van de ziekte elders ligt.

Autoimmuunziekte?

Een nieuw rapport van onderzoekers (Yale, Harvard, University of California, Broad Institute of MIT) claimen dat het antwoord op de vraag of MS een auto immuunziekte is, bevestigend is. Om hun claim te ondersteunen, ontwikkelden de onderzoekers een complex mathematisch model waarmee ze de cel varianten die de ziekte veroorzaken konden identificeren. Deze cel varianten zijn de oorzaak dat het immuunsysteem niet goed functioneert, en spelen ene rol bij 21 auto immuunziekten: onder andere MS, de ziekte van Crohn, diabetes en reumatische artritis. Volgens professor immunobiologie A. Hafler, mede-onderzoeker, geeft deze studie nieuwe inzichten in de oorzaak van MS en andere auto-immuunziekten. Volgens hem is de ziekte hoofdzakelijk auto immuun van nature. Niet alle experts zijn het hiermee eens.

Wat was er eerder ?

Op de 5e Cooperative Meeting of the Consortium of Multiple Sclerosis Centers and the Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis in 2013, discussieerden verscheidene wetenschappers over de kwestie of MS een autoimmuunziekte of een neurodegeneratieve stoornis is. Zo geloven diverse professors neurologie verschillende dingen: dat de ziekte weliswaar een autoimmuun karakter heeft, maar niet hoofdzakelijk. Anderen geloven dat het voornamelijk een ontstekings aandoening is. Dus de vraag is: wat komt er eerst, een dysfunctie in immuunsysteem of een ontsteking ? Lokt cytodegeneratie (vernietiging van myeline) een response van het immuunsysteem uit, of leidt ontsteking tot een autoimmuunrespsons welke resulteert in cytodegeneratie?

Het antwoord kan toegepast worden op nieuwe (preventieve) behandelingen, maar is vooralsnog niet duidelijk.

‘Geen MS zonder Epstein Barr virus’

Ondertussen komt er steeds meer bewijs dat aantoont dat MS geassocieerd kan worden met omgevingsfactoren, zoals vitamine D en zonlicht, en roken. Professor Ransohoff, directeur van het Neuroinflammation Research Center in Cleveland, Ohio, gelooft dat MS vooral een ontstekingsaandoening is, en meldt dat het bijna onmogelijk is om MS te krijgen, tenzij een persoon geïnfecteerd is met het Epstein-Barr virus.

Bron/meer informatie; http://news.yale.edu/2014/10/29/molecular-map-reveals-genetic-origins-21-autoimmune-diseases