Giffen in mandarijnen, hoe zit het nu? Nog steeds oppassen !

OEDGEZOND.INFO

Het is weer mandarijnentijd. Vorig jaar rond deze tijd bleek het niet best gesteld te zijn met de mandarijnen. Helaas is een jaar later qua giffen niets veranderd. Zo wordt het hormoonverstorende prochloraz gebruikt, wat in 2012 goedgekeurd werd door de Europese Commissie voor nog een duur van 10 jaar.Gebruik kan makkelijk met 50% worden teruggedraaid, maar dit gebeurt niet

Experts: “Veel problemen worden gecreëerd door pesticiden. Te veel, te vaak en te grote hoeveelheden worden gebruikt en dat is niet nodig. Pas op het laatst zouden ze eventueel toegevoegd kunnen worden, maar alleen als het nodig is. Gebruik van pesticiden kan makkelijk met 50% teruggebracht worden. Maar de pesticiden industrie is wel blij met het gebruik. Er is een kans voor verandering, maar er is nauwelijks verandering in het gebruik van pesticiden. Er zijn veel wegen om pesticidengebruik terug te dringen en het is bewezen dat deze (alternatieve) wegen werken. EU geeft niet genoeg steun aan boeren voor verandering. Motivatie voor boeren om te veranderen is de garantie dat hun inkomen niet veranderd wordt, er zou meer gedaan kunnen worden om boeren te overtuigen.”

Bovenstaande zegt onder meer Joop van Lenteren, Wageningen Universiteit, Op PAN europe (Pesticide Action Network):

Zeer schadelijk voor gezondheid

Lisette van Hiel (Health and Environment Alliance) en Hans Muilerman (PAN Europe) zetten zich eveneens enorm in om schadelijke pesticiden geband te krijgen in Europa. In verband met de ernst van de hormoonverstoorders voor de gezondheid.

“Ze veranderen het hormonale systeem, wat resulteert in permantente veranderingen in ons lichaam. Ook veroorzaken ze veel chronische ziekten, met name de hormoongerelateerde ziekten zoals borst- en prostaatkanker. Tevens hebben verstoren ze de ontwikkeling van de hersenen, wat resulteert in leerstoornissen. Stofwisselingsproblemen, zoals diabetes en obesitas, worden ook door de chemische stoffen veroorzaakt. Hans Muilerman zegt dat consumenten dagelijks zeer veel van dit soort pesticiden consumeren (die onder andere in appels, aardbeien, sla, komkommer zitten). Consumenten zijn er aan blootgesteld, en dit mag absoluut niet. ” Muilerman en van Hiel noemen dit een ernstige impact op de gezondheid. “Actie is nodig en urgent. Alle EU-wetten zouden veranderd moeten worden.”

Zie rapport (2014), hormoonverstorende stoffen en gezondheidsproblemen,

En let wel, onderstaand filmpje is nog maar van anderhalf jaar geleden, het uitbannen van hormoonverstorende stoffen in Europa staat op zijn zachtst gezegd nog in de kinderschoenen.

Giffen in mandarijnen, ook niks veranderd

In september 2013 maakte TrosRadar een reportage over teveel landbouwgiffen op groente en fruit en sindsdien is er zo goed als niets veranderd.

Hormoonverstorende Prochloraz

Zo wordt in mandarijnen nog steeds prochloraz (van Bayer) gebruikt, een hormoonverstorende fungicide. Niet alleen mandarijnen worden met prochloraz bestreden, maar ook veel basisgewassen. Prochloraz behoort tot de conazolen (bestrijdingsmiddelen). Bij Deense vrouwen die in plantenkassen werkten, trad er bij mannelijke nakomelingen vervrouwelijking op, en bij nakomelingen m/j geslachtsmisvormingen. De combinatie van prochloraz met andere chemicaliën maakt het nog gevaarlijker.

In 2012 wederom goedgekeurd voor 10 jaar

Ondanks dat wetenschappelijk onderzoek alarmerende uitkomsten laat zien, is prochlaraz nog steeds een legaal bestrijdingsmiddel dat beschikbaar is op de Europese markt en waar veel mee gewerkt wordt.  In januari 2014 werd het middel opnieuw geregistreerd door de Europese Commissie ! Prochlaraz blijft tot 2024 gebruikt worden. PAN Europe vroeg in december 2011 om herziening van de goedkeuring, maar deze aanvraag werd afgekeurd. PAN ging hierop naar het Europese Hof, maar zonder succes.

Resten van prochloraz worden ook aangetroffen in paprika, sinaasappels, bonen, aardbeien en bloemkool. Prochloraz is natuurlijk niet het enige bestrijdingsmiddel dat gebruikt wordt.

Www.diruptingfood.com
www.pan-europe.info
Journal of Food Processing and Preservation 2014

www.clm.nl

www.ec.europa.eu

www.env-health.org