Huidveroudering: Aanmaak nieuw collageen en elastischere huid. Deze huidolie doet het !

Nieuw collageen en veerkracht

De enorme gunstige effecten van Centella olie op de huid zijn ruim bewezen: deze olie bevordert de genezing van littekens, wonden en maakt nieuw collageen aan. Het is niet de enige olie die de huid verstevigt en veerkrachtiger maakt, maar daarover een volgende keer meer. Nu belichten we Centella olie aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken. Jaarlijks besteden consumenten vele euro’s aan huidcrèmes die van alles beloven: collageen-aanmaak, lifting van de huid, veerkracht, jeugd en dat allemaal dankzij ‘geavanceerde’ ingrediënten. In werkelijkheid zijn het natuurlijke olieën die deze effecten bewerkstelligen, zonder poespas, en meestal een stuk goedkoper.

Glycolzuur

Centella Asiatica stimuleert de aanmaak van collageen in de huid en verbetert de samenstelling van fibronectine, mede omdat glycolzuur (één van de fruitzuren) en vitaminen bevat. Glycolzuur, maar ook de vitaminen A, E en C stimuleren collageen en fibronectine-samenstelling aantoonbaar.  Centella olie, biologisch en koudgeperst, is online verkrijgbaar bij online kruidenwinkels en webshops voor natuurlijke producten. De olie kan gemengd worden met een andere huidolie die de aanmaak van collageen bevordert, zoals bijvoorbeeld tarwekiemolie of rozenbottelzaadolie. Vitamine C is in de olie aanwezig, maar kan net als vitamine E toegevoegd worden, bijvoorbeeld door een capsule leeg te knijpen.

Een huidolie is ongeveer tot een jaar na productiedatum houdbaar, en dient koel bewaard te worden. Je kunt een kleine hoeveelheid in een klein potje doen, bijvoorbeeld voor een week gebruik,  en de rest in de koelkast bewaren.

Littekens en wondheling

De laatste jaren wordt de plant steeds meer onderzocht. Het is een belangrijk medicinaal kruid van Indiase afkomst, dat veel gebruikt wordt in Azië en nu ook in het Westen populair begint te worden. In China staat de plant bekend als gotu kola (niet te verwarren met cola/kola) . Andere bestanddelen van Centella zijn triterpenoïden en saponinen die breed therapeutisch ingezet kunnen worden. Wat betreft de huid wordt Centella, behalve voor wondheling (ook bij brandwonden), ook aanbevolen om lupus, exzeem, striae, cellulitis en psioriasis te behandelen.

Huidveroudering

Dat Centella collageen stimuleert en de fibronectine-samenstelling verbetert, maakt de olie het middel bij uitstek om huidveroudering door zon en andere vrije radicalen tegen te gaan.

Centella wordt dan ook gebruikt als effectief middel tegen huidveroudering, vooral om type 1 collageen te doen toenemen. Dit type collageen gaat geleidelijk aan verloren bij het ouder worden. Bij een studie onder 45-60 jarigen met een verouderde huid werd 6 maanden lang Centella op de huid aangebracht.
Dit werd in combinatie met ascorbinezuur gedaan (vitamine C). De huid bleek steviger en elastischer. Metabolisme van lysine en proline was toegenomen, waardoor deze aminozuren weer effectief collageen bouwden.

Cellulitis

Bovenstaande gebeurde ook bij cellulitis, zoals enkele klinische studies aantoonden, hoewel dit orale inname betrof. Bij een studie kregen mensen met cellulitis 3 maanden lang 60 mg Centella-extract. De grootte van vetcellen was afgenomen. Bij een andere studies werd een Centella smeersel 4 maanden lang, 4 x per dag aangebracht op cellulitis. Bij 85% van de deelnemers was er aanzienlijke verbetering.

Stevigere huid

Meerdere studies melden  dat diverse vormen van Centella (crème, gel en zalf) op open wonden resulteren in een toegenomen cellulaire proliferatie en collageen op de plek van de wond. Collageen neemt toe evenals veerkracht. Wonden genezen eerder (qua wondgenezing en aanmaak nieuw collageen is Centella vergelijkbaar met Aloe Vera, )  en Centella maakt huid van geïnfecteerde plekken steviger.

Centella bevat ook asiaticoside, wat eveneens heelt, herstelt en collageen-aanmaak en groei van bloed- en lymfevaten bevordert. Asiaticoside maakt nieuw gevormde huid veerkrachtig wat dan het proces van heling nog verder versnelt. Ook remt het ontstekingsprocessen.

De plant remt ook een groep enzymen die collageen afbreken terwijl het tegelijkertijd nieuw collageen aanmaakt.

Ook andere literatuur beschrijft deze huidvernieuwende en -verstevigende kwaliteiten.

Centella bevat:

 • Asiaticoside  (bevat 26.7% van totaal aanwezige  triterpenoiden)
 • Madecassic zuur (bevat 25.53% van totaal aanwezig saponiden)Gl
 • Glycosiden
 • Centellasaponinen
 • Brahmosiden
 • Ursolic zuur (komt ook in fruit voor)
 • Andere triterpenoïden: melkzuur, appelzuur, corosolic zuur
 • Centelline and Centellicine
 • Rozemarijnzuur
 • Ginsenosiden
 • Notoginsenosiden
 • Gypenosiden
 • Hydrochininen
 • Rutinen (tegen couperose)
 • Fenolische zuren
 • Kampferol
 • Quercetine
 • Chlorogeneen zuur en isochlorogeenzuur
 • Vitamine C
 • β-caroteen
 • Chlorofyl
 • Ijzer, kalium, koper, zink, calcium, magnesium

Tip:

Pamper de huid echter niet te veel: voeden is goed, stimuleren is nog beter.

 

Referenties/bronnen:

Asiaticoside induction for cell-cycle progression, proliferation and collagen synthesis in human dermal fibroblasts. Int J Dermatol. (2004)

Asiaticoside enhances normal human skin cell migration, attachment and growth in vitro wound healing model. Phytomedicine. (2012)

Identification of Major Active Ingredients Responsible for Burn Wound Healing of Centella asiatica Herbs. Evid Based Complement Alternat Med. (2012)

Haftek M, Mac-Mary S, Le Bitoux MA, et al. Clinical, biometric and structural evaluation of the long-term effects of a topical treatment with ascorbic acid and madecassoside in photoaged human skin. Exp Dermatol 2000; 17: 946-52.

Asiaticoside suppresses collagen expression and TGF-β/Smad signaling through inducing Smad7 and inhibiting TGF-βRI and TGF-βRII in keloid fibroblasts. Arch Dermatol Res. (2011)

Maquart FX, Bellon G, Gillery P, Wegrowski Y, Borel JP. Stimulation of collagen synthesis in fibroblast cultures by a triterpene extracted from Centella asiatica. Connect Tissue Res. 1990;24:107–20. [PubMed]

Widgerow AD, Chait LA, Stals R, Stals PJ. New innovations in scar management. Aesthetic Plast Surg. 2000;24:227–34. [PubMed]

Goldman MP, Bacci PA, Leibaschoff G, et al. Cellulite: pathophysiology and treatment. Taylor & Francis, New York, London 2006. 

Rossi AB, Vergnanini AL. Cellulite: a review. J Eur Acad Dermatol Venereol 2000; 14: 251-62.