Huid: TOP 10 tips van dermatologen

Wat zijn de do’s en don’ts bij een goede huidverzorging ? Lees hier de top tips van dermatologen.

Tip 1

Pas je huidverzorging regelmatig aan

De huid verandert terwijl we ouder worden, en wordt gaandeweg droger. Een bepaald product dat vroeger werkte voor je huid, doet dat nu misschien niet meer. Zoals het lichaam om variatie in beweging en voeding vraagt, vraagt de huid zo en dan om verandering van product, volgens onderzoek van de American Academy of Dermatology (AAD).

Bij een gecombineerde huid kun je op de T-zone een ander product gebruiken. Zoals bijvoorbeeld een product met salicylzuur. Drogere plekken hebben een moisturizer nodig.

Acne is een veelvoorkomend probleem en niet alleen bij pubers. Dankzij hormonen kun je hier nog lang last van hebben. Salicylzuur helpt goed tegen acne. Poriën dichtstoppen met make-up absoluut niet, en dit maakt de huid ook snel ouder. AAD beveelt en product met salicylzuur en zwavel. Maar…hou er rekening mee dat salicylzuur de huid kwetsbaarder kan maken, zodat zonbescherming beslist nodig is.

Tip 2

Smeer niet teveel

De meesten van ons willen zien de tekenen van veroudering graag verminderen. Met dit doel voor ogen smeren we misschien te royaal. Veel smeren verbetert de huid niet en kan irritatie veroorzaken,  zegt dermatologe  Manjula Jegasothy (Miami Skin Institute). Producten met tretinoïne en vitamine E zijn voorbeelden hiervan. Dermatologisch vakblad Prevention geeft de volgende tip: verdeel een product ter grootte van een erwt over de huid, laat het 15 minuten intrekken en spoel het vervolgens af.  Voor tretinoïne (retinol) geldt dat de crème hetzelfde effect op de huid heeft als het er kort opzit.

Tip 3

Je huid is wat je eet

Een gezond lichaam betekent een gezond uitziende gezichtshuid. Voeding speelt een enorme rol in de conditie van onze huid. Dus eet lekker fruit, groenten, omega 3-vetzuren, noten, eieren, olijfolie en drink  groene thee en water. Groene thee is rijk aan fenolen, en deze houden de huid veerkrachtig en soepel.  Ook bij acne is groene thee nuttig. Wat je niet eet, is ook belangrijk. Sommige voeding veroudert de huid gegarandeerd in een rap tempo.

Tip 4

Hydrateer ongeacht huidtype, en bescherm de huid tegen UV schade

Hydrateren maakt standaard deel uit van het huidverzorgingsarsenaal. Wanneer de huid gehydrateerd is, ziet het er gezonder en veerkrachtiger uit. Ook mensen met acne hebben een moisturizer nodig, zegt dermatoloog A. Wechsler in Prevention. En juist een beetje extra, om uitbraken van acne onder controle te houden. Om twee vliegen in één klap te vangen kun je een hydraterend middel gebruiken met een beschermingsfactor. Volgens AAD is het raadzaam om dan te kiezen voor factor 30.

Tip 5

Stimuleer celvernieuwing d.m.v.  peelings en exfoliëren

Exfoliëren (het verwijderen van dode huidcellen) kan het uiterlijk van de gezichtshuid drastisch verbeteren, ongeacht huidproblemen. Onder andere salycilzuur en hyaluronzuur zijn exfolianten. Exfoliëren verwijdert dus dode huidcellen en hiermee overtallig pigment (door blootstelling aan zon). Overtallig pigment veroorzaakt ouderdomsvlekken. Wees voorzichtig met mechanisch scrubben, dit kan de huid beschadigen. Volgens dermatoloog/professor E. Briden, University van Minnesota, merk je al heel snel verbetering aan de huid wanneer je exfoliëert. Bijkomend voordeel is dat er celvernieuwing plaatsvindt en dit houdt de huidzacht en soepel.

Tip 6

Gebruik iets verzachtends (plantaardig)

Onze huid heeft veel te lijden door zon, wind en vervuiling. Dit kan irritatie, ontsteking en gevoeligheid veroorzaken. De bloedvaten worden wijder en de huid wordt rood. Dermatoloog H. Murad (auteur van de ‘Murad Method’) adviseert een plantaardig product om schade door vrije radicalen te beperken: kamille, zoethoutwortel, vitamine C en E, Aloë Vera, zink en kurkuma.

Tip 7

Zorg voor vernieuwing van collageen

Collageen is natuurlijk de sleutel voor het behoud van een stevige huid. Helaas neemt de collageenproductie af bij het ouder worden. Dit is de oorzaak van ontstaan plooien, uitzakkingen en rimpels. Gelukkig zijn er middelen die de aanmaak van nieuw collageen stimuleren. Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen , Aloë Vera en Centella olie doen dit ook behoorlijk goed.  Dermatoloog A. Kunin adviseert feralazuur, vitamine C en E. Deze drie maken ook collageen aan en verbeteren de textuur en veerkracht van de huid.


Aloë Vera heeft een enorme positieve impact op de huid en is zelfs in staat om de klok terug te draaien. Je kunt hiervoor ook het verse sap van de plant gebruiken. Meer info over de bijzondere eigenschappen van aloë vera voor de huid vind je in “Aloe Vera draait de klok terug en zorgt voor sterkere collageenvezels.”


Uiteraard kun je thuis aan de slag: maak een mengsel van Centella olie, Aloë Vera gel en knijp hier een vitamine C en E capsule in leeg. Hou je huid wel in de gaten: hoe reageer deze?  Laat dit 10 minuten intrekken op een gereinigde huid.


 Tip 8

Reinig niet te fanatiek/niet te vaak

Vooral wanneer je huid vet is, kan je in de verleiding komen om meerdere keren per dag de huid schoon te maken. Dit kan schadelijk zijn, omdat dit de natuurlijke vetlaag van de huid verstoort. Als resultaat wordt de huid kwetsbaarder voor omgevingsfactoren en kostbaar vocht gaat verloren, zegt dr. Murad. Was niet meer dan 2x per dag en wrijf niet te hard.

Tip 9
Begin zo vroeg mogelijk met goede huidverzorging

Wat je in je twintiger jaren doet zie je 20 jaar later terug aan de huid. Beter voorkomen dan genezen. Maak je huid altijd goed schoon, hoe laat het ook geworden is. Slapen zonder de huid gereinigd te hebben verouderd de huid een stuk sneller. Bescherm je huid tegen de zon en wanneer je in de 20 bent, kun je het beste peptide-crèmes gebruiken, aldus dermatoloog F. Fusco in Glamour.

Tip 10

Denk verder dan je gezicht

Handen, lippen en nek zijn ook belangrijk, die hebben ook te lijden van de zon.

Lippen: lippen verliezen volume bij het ouder worden. Zon en kou maken lippen kwetsbaar. Verwijder ruwe huid voorzichtig met een vochtig washandje. Breng dan een hydraterende lippenbalsam op, liefst met factor 15.

Handen: dermatoloog R. Hirsch adviseert in Prevention om de plekken om de nagels niet te vergeten, dit hydrateert de hele hand. Vergeet geen zonnebescherming op je handen te gebruiken. Rijd  je veel auto ? Zorg dan voor een product in de auto, zodat je handen onderweg altijd beschermd zijn.

Nek: Wat je op je gezicht doet, smeer dit ook op je nek, aldus dermatoloog L. Baumann van ‘ The Skin Guru’. Wist je dat 80% van de veroudering van de nek te maken heeft met je huidverzorgingsmethoden ? Breng ook hierop een zonbeschermingsproduct aan. Vergeet ook het decolleté niet !

 

Bron:www.skincare-news.com