‘Vitamine D tekort verhoogt overlijdensrisico met 30-40%

Eerder dit jaar koppelde de Oxford University een tekort aan vitamine D aan een breed scala van ziekten. Vitamine D bleek meer dan 200 genen direct te beínvloeden en de onderzoekers  noemden de invloed van vitamine D op onze gezondheid ‘behoorlijk extreem’.  Een nieuwe Deense studie bevestigt dit, alsmede de verhoogde kans op vroegtijdig overlijden als gevolg van een vitamine D tekort.

Een tekort aan vitamine D verhoogt overlijdensrisico

Bij de studie, die gepubliceerd werd in British Medical Journal (Universiteit van Koppenhagen) waren 96.000 Denen betrokken. De onderzoekers analyseerden de connectie tussen genen die geassocieerd worden met permanent lage vitamine D spiegels. Genen die met vitamine D geassocieerd worden linken aan een verhoogd overlijdensrisico van 30% en een verhoogd overlijdensrisico van 40% door kanker. Er werden causale verbanden gelegd in de studie, aldus onderzoeksleider Shoaib.

Reeds in eerdere studies werd een statistisch verband gelegd tussen lage vitamine D spiegels en toegenomen sterftekans. Echter, dat een vitamine D tekort een marker kan zijn voor een ongezonde levensstijl en slechte gezondheid kan de resultaten vervormd hebben. De huidige studie was gebaseerd op een onderzoek naar de genen van de deelnemers, genen die niet verklaard kunnen worden door ongezonde levensstijlen, zo zegt mede-onderzoeker en klinisch professor Børge Nordestgaard.

Preventieve maatregelen ?

Nordestgaard zegt dat de hoeveelheid vitamine D die toegevoegd zou kunnen en de manier waarop (via zonlicht, voeding of een supplement ?) dit het meest effectief is, nog moeten worden vastgesteld.

De onderzoekers stellen vast dat er sprake is van  een tekort aan vitamine D wanneer deze 20 nmol lager is dan gebruikelijk.

Bron: www.bmj.com/content/349/bmj.g6330