Waarom hennepzaad een v/d krachtigste voedingsbronnen is

Hennep (Cannabis Sativa) is heel veelzijdig en ook hennepzaad is de moeite waard om op voorraad te hebben. Hennepzaad is een van de krachtigste voedingsbronnen, die eigenlijk niet over het hoofd gezien kan worden. Er zijn 8 belangrijke redenen waarom hennepzaad eigenlijk onmisbaar is als toevoeging.

Gezondheidsvoordelen van hennepzaad

1. Vol vetzuren, in balans

Hennepzaad zit vol alfa linoleenzuren, omega-3-en-6-vetzuren. Deze vetzuren zijn de essentiële die we nodig hebben om te overleven, maar die het lichaam niet zelf aanmaakt. We zullen ze dus uit de voeding moeten halen. Ze zijn niet alleen nodig om de hersenen fit te houden, maar ook het netvlies, de oren, bijnierweefsel en zaadbalweefsel. Ze brengen de energie die de meest actieve weefsels nodig hebben en stellen een hoog zuurstofgehalte aan weefsel beschikbaar.

Hennepzaad heeft de juiste verhouding essentiële vetzuren (ongeveer 80%): 55% linolzuur (linoleic / omega-6), 22% alfa-linoleenzuur (linolenic acid / omega-3) en 3% gamma-linolenic acid (GLA).

Hersencellen bestaan grotendeels uit vet: 60%. Vetmoleculen bepalen de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen en het type vet dat we eten beïnvloedt de hoeveelheid synapsen, dendrieten en de celstructuur. Een tekort aan de juiste vetzuren kan dus resulteren in een matige hersenontwikkeling/cognitie. Concentratie, leervermogen en geheugen vallen of staan door vetten.

De hersencellen bestaan voor 60% uit vet. Het soort vet wat we eten, is van invloed op de structuur van de cellen en op de hoeveelheid dendrieten en synapsen. Ook bepalen de vetmoleculen mede de hoeveelheid en het soort van neurotransmitters die hersencellen aanmaken en afvuren. Dus: intelligentie, leervermogen en geheugen, aandacht, concentratie en stemming worden voor een belangrijk deel bepaald door vetten.
Een verkeerde verhouding tussen de vetten leidt tot slecht functionerende hersenen en zelfs dood van de hersencellen.

Ook verhoogt met name omega 3 het serotonineniveau.

Bij meer omega-3-vetzuren in de voeding, is meer vitamine E gewenst. Vitamine E bronnen zijn rode palmolie, tarwekiemen, tarwekiemolie, zaden, pitten en noten.

Hennepzaad kan dus een alternatief zijn voor visoliecapsules. Veel omega-3-vetzuren worden ook gevonden in lijnzaadolie.

2. Bevat alle 8 essentiële aminozuren

We hebben 21 aminozuren nodig om te overleven en 8 hiervan komen uit onze voeding. De balans tussen (de juiste) proteïnen is ook belangrijk. Hennepzaad bestaat voor 65% uit edestine, een kwalitatieve en zeer goed opneembaar eiwit dat alle essentiële aminozuren bevat in de juiste verhouding. Edestine ondersteunt de spijsvertering. De andere 35% van de proteïne-inhoud bestaat uit albumine. Albumine is het belangrijkste eiwitmolecuul in het bloedplasma en bindt aan veel stoffen waaronder hormonen. Ook bestrijdt het vrije radicalen.

3. Hennepzaad voorziet je lichaam van globuline

Hennepzaad is de voornaamste leverancier van globuline, en globuline is cruciaal voor een goed immuunsysteem. Door hennepzaad aan de voeding toe te voegen verkrijgt het immuunsysteem een voorraad immunoglobulinen die nodig is voor een sterk afweersysteem en zo ziekten buiten het lichaam kan houden. Immunoglobinen zijn natuurlijke antistoffen die het lichaam zelf aanmaakt om lichaamsvreemde stoffen, organismenen weefsels of organen op te ruimen of af te stoten.

4. Remt ontsteking

De vetzuren – waaronder omega-3-3vetzuren-  in hennepzaad remmen ontsteking in het lichaam. Ontsteking lokt bijna elke denkbare ziekte uit, waaronder ADD/ADHD, diabetes, beroerte, obesitas, hartaandoeningen, migraine, schildklierproblemen, fybromyalgie, artritis, neurodegeneratieve ziekten (Alzheimer, Parkinson), tandproblemen, kanker.

5. Van hennepzaden wordt hennepmelk gemaakt

In plaats van reguliere melk, kan je sojamelk drinken, maar dat is gegarandeerd een ‘GMO-drank’. Hennepmelk is GMO- en zuivelvrij en bevat geen giftige pesticiden. Hennep kan groeien (vrijwel) zonder bestrijdingsmiddelen. Hennep herstelt zelfs vervuilde bodem en voegt ook daar vitale nutriënten toe. Hennepmelk kan je kopen, maar ook zelf maken.

* Pas op met hennepzaad uit China vanwege de sterke vervuiling, dit kan juist slecht voor de gezondheid zijn in verband met pesticiden, zware metalen en fluoride.