Nieuw chocoladeproduct moet rimpels verminderen

OEDGEZOND.INFO

Het lijkt te mooi om waar te zijn: chocolade eten om rimpels te lijf te gaan. Er is nu een nieuw chocoladeproduct, dat claimt de huid gladder te maken, het verouderingsproces af te remmen en rimpels te verminderen. De chocolade zou dit effect hebben vanwege de vele aanwezige antioxidanten.Dat chocolade ingezet kan worden tegen huidveroudering, is niet nieuw. Het chocoladeproduct dat dit belooft is wel nieuw: het heet Acticoa en is van het Zwitserse chocolademerk Barry Callebaut, wereld’s grootste chocoladeproducent. De aanwezige antioxidanten verbeteren elasticiteit van de huid, teint en hydratatie. Slechts 20 gram per dag zou een drastisch effect op de huid hebben.

Wat zit er zoal in chocolade

Hoe hoger het cacaogehalte, des te beter de chocolade is voor de gezondheid. Er is inderdaad toenemend bewijs dat aantoont dat donkere chocolade goed is voor de gezondheid, zoals die van het hart. In chocolade zitten behalve antioxidanten ook flavonoïden, polyfenolen en catechinen. In cacaobonen zitten veel flavonolen, dus hoe hoger het cacaogehalte, hoe hoger de flavonolen. Ook uien, appels, groene thee en rode wijn bevatten flavonolen. Sommige onderzoekers zeggen dat donkere chocolade echter meer flavonolen bevat dan genoemde voeding en ook zelfs meer dan acai bessen, blauwe bessen, cranberries en granaatappels. Flavonolen ontspannen de bloedvaten, houden het cholesterolgehalte goed in balans en gaan aderverkalking tegen: ze zijn dus goed voor de cardiovasculaire gezondheid. Callebaut chocolade zou meer flavonolen bevatten dan de meeste andere chocolade.

Verder zit er in donkere chocolade kalium, koper, magnesium en ijzer. Feitelijk zit er véel magnesium in, wat beschermt tegen een hoge bloeddruk, diabetes 2 en hartaandoeningen. Koper en kalium beschermen tegen beroerte en cardiovasculaire aandoeningen. Ook zit er vitamine A, B1, C, D en E in.  Vet zit er ook in, maar het is cholesterol-vriendelijk vet, namelijk enkelvoudige onverzadigde vetten.

Feel good

Bekend zijn natuurlijk de chocolade-eters die zich fijn voelen na het eten van chocolade. Sommige mensen kunnen echt niet zonder dit donkere goedje. Dit zit niet tussen de oren: er zitten diverse ingrediënten in die goed zijn voor het mentale gevoel van welzijn. Chocolade eten kan daadwerkelijk je humeur verbeteren, omdat dit endorfinen vrijzet. Het bevat fenyletylamine, het stofje dat door de hersenen geproduceerd wordt, als we verliefd zijn of plezier hebben. Chocolade doet ook de productie van serotonine toenemen.

Hoe kan chocolade elasticiteit van de huid verbeteren en rimpels verminderen ?

Het is niet de eerste keer dat chocolade gelinkt wordt aan vermindering van rimpels. Eind  2009 publiceerde European Dermatology London een onderzoek dat aantoonde dat een paar blokjes donkere chocolade per dag, rimpels vermindert. De onderzoekers lieten zien dat flavonolen van nature voorkomen in cacaobonen. Flavonolen zijn in staat om celschade te neutraliseren die door vrije radicalen veroorzaakt door onder andere UV straling ontstaat. Helaas gaan flavonolen vaak verloren tijdens het proces wanneer chocola gemaakt wordt, dus bij de meeste chocolade gaat deze vlieger niet op.

Acticoa chocolade is wel rijk aan flavonolen na productie. Dus de rimpelbestrijdende eigenschappen zijn nog in tact, alsmede de andere gezondheidsvoordelen. Merken als Chocacao, Minerva en Thorntons verkopen nu Acticoa producten zoals chocoladerepen, chocoladedrops en cranberries met een laagje chocolade.

De flavonolen die in de chocolade zitten, hebben behalve huidverbetering nog andere voordelen. Een onderzoeksteam van de University of l’Aquila publiceerde onderzoek waarin vermeld werd dat dagelijks 100 gram donkere chocolade de bloeddruk in balans brengt en het lichaam dan beter suiker kan omzetten, wat gunstig is bij diabetes. Professor Richard Hurrell van het Swiss Federal Institute of Technology bevestigt dit. Hij zegt: “Cacao flavonolen hebben een positief effect op de bloedsomloop. Het kan de bloeddruk verlagen wat een positief effect heeft op cardiovasculaire aandoeningen.”

Cognitie

Donkere chocolade kan ook nuttig zijn om het korte termijn geheugen te verbeteren en de algehele hersenfunctie. Experts van de University of Nottingham ontdekten dat het drinken van een flavonolrijk cacao drankje de bloedtoevoer naar cruciale hersengedeelten twee tot drie uur lang stimuleert. Dit heeft effect op prestaties, leervermogen en alertheid.

De donkere kant van chocolade

Met al deze positieve eigenschappen is het makkelijk om de negatieve aspecten te vergeten. Maar die zijn er wel: een hoog suikergehalte draagt niet alleen bij aan obesitas en bloedsuikerschommelingen, maar is juist slecht voor de huid. Suiker bindt zich aan collageen, waardoor rimpels en plooien ontstaan. Te veel donkere chocolade eten, kan de positieve effecten overschaduwen.

  • Kies donkere chocolade met een zeer laag suikergehalte
  • Zet chocolade in de plaats van iets anders, om de calorieën in toom te houden
  • Zorg dat je niet teveel chocolade in voorraad hebt
  • Zorg ook voor alternatieven voor de chocolade reep, zoals flavonolrijke organische cacao om cacaodrank van te maken