Buikklachten, vermoeidheid: denk eens aan deze mogelijke oorzaak (vooral bij kinderen)

Voedselintolerantie of misschien een andere oorzaak ? Wanneer er sprake is van vage klachten zoals buikpijn, vermoeidheid, diarree en misselijkheid, is het de moeite waard om rekening te houden met een parasitaire infectie. Wormen en andere darmparasieten nestelen zich ook in West-Europa in mensen en vooral kinderen zijn er vatbaar voor. Een infectie door een parasiet wordt over het algemeen over het hoofd gezien.

Buikpijn door parasitaire infectie

De onderkenning van een parasitaire infecties, scheelt een hoop gepieker en doktersbezoekjes. Vooral bij kinderen zit zo’n infectie in een heel klein hoekje: door handen niet te wassen na toiletgang, vingers in de mond te steken, spelen met/in zand, fruit niet wassen enzovoorts. De klachten lijken op symptomen waar sprake van is bij voedselintolerantie, zoals glutenintolerantie. Er kán ook sprake zijn van bijvoorbeeld een glutenintolerantie of een slechte verwerking van eiwitten (veel oprispingen, winden, ruikend naar ei), maar de oorzaak hiervan kan een parasiet zijn.

Intolerantie als gevolg van een parasiet

De intolerantie kan dus gevolg zijn van de parasiet. Het zou ontzettend jammer zijn van alle energie en moeite , als men allerlei testen moet ondergaan om voedselintoleranties op te sporen en men veel moeite doet om bijvoorbeeld gluten uit te bannen, terwijl de werkelijke oorzaak makkelijk opgelost kan worden. Om na te gaan of er inderdaad sprake is van een darmparasiet, moet ontlasting onderzocht worden in het laboratorium, via een verwijsbrief van de huisarts. Indien het vermoeden bevestigd wordt, krijgt men een drankje of tabletten en is men zo weer ‘boven Jan’. Ze zijn ook op een natuurlijke manier aan te pakken (en te voorkomen).

Voeding

Oude, rauwe en/of suikerrijke voeding die moeilijk te verteren is, doet parasieten goed gedijen. Hun eitjes die het lichaam binnenkomen via voeding en water, komen alleen uit wanneer de omstandigheden goed zijn. Goede omstandigheden voor parasieten: slechte voedingsgewoonten. Schone darmen vinden parasieten niet prettig. Reiniging van darmen lost zeker het probleem op en kan ook preventief ingezet worden

Preventie

 • Draag binnenshuis geen schoenen
 •  Vermijd stilstaand water
 •  Kook of zuiver het drinkwater
 •  Gebruik regelmatig ontwormingskuurtjes bij huisdieren
 •  Sta niet toe dat huisdieren in bed slapen of het gezicht likken
 •  Kook vis en vlees goed (vis marineren en roken doodt geen cysten)
 •  Vermijd American Filet en niet goed doorbakken biefstuk
 •  Was fruit en groenten zeer goed: laat groenten en fruit weken in bicarbonaat of gewone soda en water en spoel ze daarna af

Symptomen

Symptomen variëren naar gelang het type parasiet. Bekende symptomen zijn:

 • Hoofdpijn
 •  Onaangenaam geurende adem
 •  Donkere kringen onder de ogen
 •  Tandenknarsen
 •  Nervositeit
 •  Slaapstoornis en nachtelijke rusteloosheid, eventueel
 • Vervelende dromen
 •  Misselijkheid of overgeven
 •  Verstopping, diarree, gasvorming, boeren
 • Prikkelbare darmsyndroom
 •  Pijn in pezen en spieren
 •  Vermoeidheid en zwakte
 •  Allergieën
 •  Uitslag zoals urticaria
 •  Hypoglycemie
 •  Bloedarmoede
 •  Obesitas
 •  Depressie
 •  Verandering van eetlust
 •  Constant verlangen naar voeding
 •  Zwak immuunsysteem
 •  Gewichtsverlies
 •  Wormen, eitjes en stukjes in de stoelgang

Verstopping of diarree

In ernstige gevallen kunnen parasieten ernstige verstopping veroorzaken of juist diarree. Dit laatste kan leiden tot vitaminen- en mineralentekorten. Ook ongewenste afbraak van –voor het lichaam belangrijke- proteïnen kan een gevolg zijn. Schade aan darmslijmvlies kan eveneens tot tekorten leiden, alsmede tot chemische disbalans. Zo worden spoelworminfecties gelinkt aan lactose-intolerantie en een slechte opname van vitamine A, proteïnen en vet.

Infecties

Parasieten zetten ook chemicaliën vrij die het immuunsysteem van de gastheer/-vrouw onderdrukken. Dit, in combinatie met de immuunrespons die door de infectie uitgelokt wordt kan het lichaam uitputten, zodat andere ziekten niet meer buiten het lijf gehouden kunnen worden. Mensen zijn dan vatbaarder voor virussen, bacteriën en schimmelinfecties. De parasieten scheiden ook constant giftige afvalstoffen uit, waardoor het lichaam deze niet op een normale manier kan afvoeren.

Wormen en hun larven kunnen ook organen en weefsel aantasten, terwijl zij zich door het lichaam bewegen, wat leidt tot ontstekingen, acute symptomen.

In Nederland komt besmetting met de volgende parasieten het vaakst voor

Amoeben
Dit type parasiet zit in water, vochtige omgeving en aarde en kan op fruit en groenten zitten. Het verspreidt zich via ontlasting. Dit type parasiet is over de hele wereld te vinden, maar bevindt zich vooral in ontwikkelingslanden. Via voeding, water en handen vindt besmetting plaats.
Symptomen: buikpijn, gewichtsverlies, zwakte, diarree, lever abces.

Dientamobe fragilis
Deze parasiet wordt ook amoebe genoemd en komt in Nederland het meeste voor. Hoe besmetting wordt opgelopen is niet helemaal duidelijk, wel heeft hygiëne hiermee te maken. Het kan ook zijn dat aarsmaden met de parasieten besmet zijn. Maar liefst 25% van mensen met darmklachten heeft deze parasiet in de darmen. Behalve buikklachten en misselijkheid is men vermoeid en kan men huiduitslag en haaruitval hebben. Deze vermoeidheid stopt zodra de parasiet weg is.

Gunstige voeding: zwarte komijn, knoflook, gentiaan (gele) wortel, venkelzaad, hyssopblad, oregano, pepermuntblad, pompoenzaden, tijmblad.

Giardia lamblia
Van de kinderen in Nederland draagt 5% deze parasiet, bij volwassenen komt dit type minder voor. De Giardia Lamblia hecht zich met een zuignap aan de darmvlokjes en beschadigt zo de dunne darm. Aangezien de dunne darm onze voeding opneemt, wordt er minder voeding opgenomen door de parasiet. Dit heeft tot gevolg dat er vitaminen en mineralen verloren gaan. Wat weer resulteert in bloedarmoede en ijzertekort. Wanneer een kind deze parasiet in de darmen heeft, blijven zij achter in groei. Er kan een glutenallergie optreden, en men denkt dikwijls dat de glutenallergie de oorzaak is voor de groeiachterstand, terwijl de werkelijke oorzaak de parasiet is. Dus wanneer een kind een groeiachterstand heeft zou niet alleen gekeken moeten worden naar glutenallergie, maar ook onderzocht moeten worden op de aanwezigheid van de parasiet Giarda. Helaas wordt de diagnose vaak gemist.

Belemmering opname voedingsstoffen

Infectie met deze parasiet kan ook resulteren in kuitpijn en beenzwakte. Wanneer de parasiet zijn intrede heeft gedaan veroorzaakt het ook ontsteking en andere schade, waardoor opname van voedingsstoffen belemmerd wordt. De parasiet is hoogst resistent voor water en komt voor in drinkwater. Giardia komt wereldwijd voor, en ook regelmatig in Nederland. En dan vooral bij kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Met name in de maanden augustus, september en oktober vinden er veel Giardia-infecties plaats. De parasiet komt ook voor bij huisdieren en kan van dier op mens worden overgedragen.

Symptomen: diarree, buikpijn, gewichtsverlies, misselijkheid. Karakteristiek zijn de boeren die ruiken naar rotte ei. Dit kan mogelijk komen doordat de parasiet het vermogen om proteïnen adequaat te verteren belemmert.

Voeding bij Giardia infectie: Alsem (wormwood) als thee, kokosnoot (elke ochtend een eetlepel verse kokos), castor olie (rinicus olie, wonderboomolie, wonderolie) 3 uur na het innemen van de kokos. Kinderen onder de 5 jaar mogen geen wonderolie nuttigen.

Blastocystis hominis
Ook deze diagnose wordt vaak gemist. De Blastocystis lijkt onder de microscoop namelijk op gist of schimmel. Een parasiet is een levende cel met celkernen en een Blastocystis heeft dit niet. De Blastocystis is niet onschadelijk en beschadigt de darmwand. Deze parasieten vormen koloniën in een darm. Ze dringen binnen in de dikke darm en veroorzaken een ontstekingsreactie van de slijmvliezen. Mensen die deze parasiet in de darmen hebben minder witte bloedlichaampjes en het hemoglobinegehalte van het bloed is lager. Het opvallendste kenmerk van aanwezigheid van deze parasiet in de darmen is de enorme opgezette buik en winderigheid. Verdere symptomen zijn jeuk en gewrichtsklachten.

Cryptosporidium
Infectie met Cryptosporidium veroorzaakt acute diarree die in principe zelflimiterend is. Momenteel wordt Cryptosporidium, na Giardia, gezien als één van de belangrijkste parasitaire diarreeverwekkers bij kinderen in Nederland. De verspreiding wordt veelal geassocieerd met blootstelling aan zwemwater en is sterk seizoensgebonden. De diarree kan variëren van zeer intens en waterdun tot matig en intermitterend en gaat vaak gepaard met darmkrampen. De mate van klachten hangt onder andere af van de immuun status van de patiënt. In sommige gevallen kan de infectie zich uitbreiden over de gehele dunne en dikke darm. Daarnaast kan bij personen met zeer ernstige immuno-incompetentie de ziekte dissemineren naar de galwegen, de galblaas en in zeldzame gevallen kan een infectie in de longen voorkomen. Deze gedissemineerde presentaties worden vaker gezien bij immuno-incompetente patiënten, maar genetische variatie in virulentiefactoren lijken ook een rol te spelen. Personen met een goed functionerend immuunsysteem zijn in staat om de infectie binnen enkele weken onder controle te krijgen. Besmetting vindt niet alleen plaats via water, maar ook via aarde, besmette voeding, aanraking met ontlasting, dieren.

Consumeren bij Cryptosporidium: Alsem (wormwood) als thee, knoflook, knoflookolie.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!