Feestdagen en lekker eten: de lever snel weer in balans

De decembermaand komt er aan en zo rond de gezellige feestdagen wordt er weleens iets te buitensporig gegeten. Lekker genieten dus, maar hoe beperkt je de ‘schade’ van al dat lekkere eten en krijg je je lever snel en zo goed mogelijk ‘back on track’.

Voeg melkdistel toe

Alcohol, suiker, additieven..ze stimuleren allemaal ontstekingsreacties. Je lever werkt al zo hard om gifstoffen te verwijderen en moet nu nog extra aan de slag, wat resulteert in vermoeidheid de dag na een gezellig avondje eten. Melkdistel helpt ! Dit veelvoorkomende en bekende onkruid reinigt de lever en is heilzaam voor galblaas, en voorkomt en verzacht leverschade. Onderzoekers noemen het een slim kruid, omdat het lijkt te weten wanneer nieuwe cellen moeten geproduceerd worden en wanneer ze de productie van slechte cellen een halt moeten toeroepen. Melkdistel bevat veel flavonoïden en dit maakt de plant een krachtig antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen en lipiden peroxidatie. Net zoals druiven en rode wijn, is de melkdistel een uitstekende bron van antioxidanten. Je kunt hier bijvoorbeeld thee van maken of op deze manier bereiden.

Meer planten die de lever reinigen

Herstel de darmbalans

De juiste darmbacterieën ondersteunen een goed immuunsysteem. Hippocrates zei het lang geleden al; elke ziekte vindt zijn oorsprong in de darm. Goede darmbacteriën bevorderen ook een goede spijsvertering, en dat is prettig na zwaar getafeld te hebben. Dat probiotica veel gezondheidsvoordelen biedt is ruim onderzocht en bewezen. Ze voorkomen ook diarree en maken de absorptie van nutriënten makkelijk. Maag en darmen blijven in balans. Gefermenteerde voeding voorziet je van probiotica, zoals kefir, biogarde yoghurt of zuurkool. Wanneer je een probiotica supplement kiest, neem er dan een die 10 biljoen bacteriën bevat.  Je kunt ook je eigen probiotica yoghurt maken.

Kies voor zover mogelijk de juiste vetten

Vetten zijn niet onze vijand, we hebben ze onder andere nodig voor onze hormoonhuishouding. De juiste vetten kiezen zorgt ervoor dat je weer sneller herstelt. Vet eten doet vet verbranden, maar geeft ook energie. Cacaoboter is een goede bron van antioxidanten, ook is het rijk aan fenythylamine en anandamide. Beide stoffen verbeteren het humeur. fenylethylamine is een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als mensen verliefd zijn. Anandamide, dat van nature door de hersenen wordt geproduceerd en ook in chocolade zit, activeert dezelfde receptoren als THC, het bestanddeel van marihuana dat ervoor zorgt dat je ‘high’ wordt. Als je een glaasje teveel gedronken hebt kunnen omega-3-vetzuren ook helpen.

Intermittent vasten !

Intermittent fasting geeft je lichaam (en met name je lever) even een time out van het harde werk, en dit is echt bevorderlijk voor je gezondheid, en om je energie weer op peil te krijgen. De voordelen van deze manier van vasten, indien regelmatig uitgevoerd,  zijn plenty: Risico’s op chronische ziektes verminderen, veroudering wordt teruggedraaid, ongewenste trek verdwijnt en lichaamsvet ook, gewichtsverlies gaat 2x zo snel in vergelijking met beperkte calorie-inname, bevordert de aanmaak van het HGH hormoon (‘slankheids- en verjongingshormoon’), mentale gezondheid en humeur krijgen een boost. Bij intermittent vasten eet je in principe 16 uur niet, maar je kunt dit ook anders invullen. Belangrijkste is de time out die je je lever gunt. Het geeft ook je bloedsuikerspiegel de kans om in het normale te komen en mist in je hoofd klaart op. De afvoer van gifstoffen gaat beter en herstel vindt plaats. Dit merk je: je bent fitter dan wanneer je door zou blijven eten. Blijf wel doordrinken (water, thee).

Meer over intermittent Fasting

Raak lichaamsvet effectief kwijt: Intermittent Fasting verslaat elk dieet.

Waarom je bij Intermittent Fasting wel lichaamsvet verbrandt en koolhydraatverslaving kwijtraakt

Breng je bloedsuikerspiegel op peil

Wanneer je je eerste maaltijd eet, kies dan voeding dat je bloedsuikerspiegel goed in balans houdt. Organische koffie voorkomt bloedsuikerpieken en bevordert de bloedsomloop. Walnoten en pistachenoten zijn ook een goede keuze. Pistachenoten is goede voeding om de kans op diabetes te verlagen. Beide noten keren het effect om van suikerrijke toetjes en drankjes van de avond ervoor. De vetten en proteïnen voeden je lichaam voor de rest van de dag.

Magnesium tegen een kater

Zo gezellig, een avondje samen met vrienden én wijn. Alleen de dag erna voelt niet zo fijn. Maar verzacht het leed en kill the cat ! Neem van te voren magnesium in en ook achteraf. Het helpt echt om de volgende dag redelijk draagbaar te maken.

De consumptie van alcohol tijdens de feestdagen is zo’n 40% hoger dan normaal. Een goed idee om tijdens de maand december beter op je magnesiuminname te letten

Feestmaaltijden hoeven gelukkig niet de gezondste van het jaar te zijn ! Maar deze simpele tips brengen je ‘back on track’ en herstellen.