Obesitas: creatie van de voedingsindustrie en suikerlobby

voedsel1.jpg

De cijfers laten zien dat obesitas onder kinderen toeneemt. De kans is groot dat obese kinderen diabetes, hartaandoeningen en andere chronische gezondheidsproblemen gaan ontwikkelen. Bekende uitspraken zijn: ‘elk pondje gaat door het mondje’, ‘gewoon meer bewegen en en ooit was dit waar. Toch lijken die formules niet te werken. Het is makkelijk om producten te laten staan die duidelijk en zichtbaar suikerrijk zijn. Lastig wordt het, wanneer dikmakende stoffen verborgen zijn en men zich er dus totaal niet van bewust is.

Verborgen dikmakende stoffen, obesitas epidemie

Zoetstoffen en ook E621 (mononatriumglutamaat) maken dikker, en veel (kinder)producten zitten vol kunstmatige zoetstoffen en E621, om maar een voorbeeld te noemen. Maar dat is slechts een topje van de ijsberg.

Hoge suikergehaltes in producten waar je het niet in verwacht

Onthullende documentaire (Engels) over hoe de voedingsindustrie de consument volstopt met suiker. Hoge suikergehaltes zitten in producten waar je het niet in verwacht.

Waar vind je nog puur eten ?

Normaal, puur eten is steeds meer vervangen geworden door bewerkte voeding, met bewerkte granen, veel suiker (ook glucose-fructosesiroop) en zo is voeding meer een chemisch samengestelde substantie geworden in plaats van voedsel. Vrijwel dagelijks komen kinderen met dit soort producten in aanraking. Denk aan sappen en drankjes (zoals taxi en yoghurtdrinks), leuk verpakte appelmoesjes en toetjes en ontbijtproducten met eveneens zoetigheid in welke vorm dan ook en met  GMO bestanddelen.

Rol van voedingsindustrie

Het idee dat elk pondje door het mondje gaat en dat je zelf verantwoordelijk bent voor overgewicht, begint aardig achterhaald te worden. Bewerkte voeding met de dikmakers E621 (mononatriumglutamaat of te wel ve-tsin), fructosesiroop, E951 (aspartaam) en andere kunstmatige zoetstoffen, citroenzuur dat op GMO schimmel gekweekt is, plegen een aanslag op de lever en worden opgeslagen als lichaamsvet. Maar liefst 80% van de supermarktproducten zitten vol toegevoegde suikers (al dan niet kunstmatig). Logisch gevolg is dat de stofwisseling verstoord raakt wat leidt tot obesitas, diabetes, nierproblemen, leverproblemen en veel chronische ziekten zoals we die vandaag de dag steeds meer tegenkomen. In plaats dat de werkelijke schulddragers aangewezen worden –de voedselindustrie en autoriteiten die moeten toezien maar zich schuldig maken aan belangenverstrengeling- wordt er met de vinger naar mensen met overgewicht gewezen. Dikke mensen zijn lui, ongemotiveerd, psychisch niet in orde en hebben gebrek aan wilskracht en zelfbeheersing. Niets is minder waar.

Enkele statistieken van FedUpMovie.com laten de ernst van het probleem zien

  • Wanneer je een of twee suikerrijke drankjes per dag drinkt, heb je 26% meer kans op diabetes 2
  • Een halve liter cola bevat 17 theelepels suiker. Slechts 1 glas frisdrank per dag verhoogt de kans op obesitas bij kinderen met 60

Dun aan de buitenkant, dik van binnen

Is je kind dun ondanks wat hij/zij eet? Misschien denk je dat de slechte voedingsgewoonten van je kind geen negatieve uitwerking hebben, omdat hij/zij niet dik is. MRI’s tonen onomwonden dat ook dunnen mensen (inclusief kinderen) ongezonde hoeveelheden visceraal vet hebben (vet rond de organen). Visceraal vet is het slechtste vet dat bestaat. Dunne mensen hebben net zoveel kans om obesitas en diabetes te ontwikkelen als mensen met voergewicht. Statistisch gezien heeft 40% van de dunnen mensen visceraal vet en verhoogde insulineniveaus.

Verwacht wordt dat in 2020 zowat iedereen in de Westerse wereld obesitas heeft

Suikerlobby

In Amerika heeft momenteel 51% van de bevolking een stofwisselingsstoornis. De suikerlobby is erg machtig in Amerika en er is veel geld bij betrokken.  Het beleid van de Amerikaanse regering t.o.v. de volksgezondheid is dubieus. Enerzijds wordt er geroepen dat er minder suiker genuttigd moet worden, anderzijds investeert de regering biljoenen in de productie van fructosesiroop als zoetstof. Feitelijk subsidieert Amerika de obesitas-epidemie. Ruim 80% van de middelbare scholen heeft een contract met Coca Cola en in kantines worden pizza’s en patat geserveerd.

Uit een documentaire van Zembla (‘Zoete verleiders’) blijkt dat in het bestuur van de zogenaamd onafhankelijke Suikerstichting medewerkers van de Suikerunie zitten.

Europese keurmeesters wilden lang niks weten van stevia, het alternatief voor geraffineerde suiker. De Belgische hoogleraar Jan Geuns kreeg het na 10 jaar eindelijk voor elkaar dat stevia officieel werd binnengelaten binnen de EU en de strijd met de suikerlobby kostte hem bloed, zweet en tranen. In dit artikel doet hij een boekje open over de suikerlobby en zegt hij: “Het is misdadig wat er gebeurt.”

Zembla ‘Zoete verleiders’

Onthutsende feiten uit de Zembla documentaire ‘Zoete Verleiders’ (2013)

 • We eten 7x zoveel suiker als vroeger
 • Baby’s hebben een aangeboren voorkeur voor zoet, mede door het drinken van moedermelk.
 • In babyvoeding:  per 100 gram/35 gram suiker.
 • In het bestuur van de ‘onafhankelijke’ Suikerstichting zitten medewerkers van de Suikerunie.
 • In Brussel werken heel veel lobbyisten, die er voor hebben gezorgd dat het zogenaamde stoplichtsysteem op voedingsmiddelen er niet is doorgekomen.
 • Van een blikje frisdrank worden kinderen al dik.
 • Scholen ontvangen een behoorlijke vergoeding van de leverancier van frisdrankautomaten.
 • De Suikerunie maakt verpakkingen suiker voor de voedingsmiddelenindustrie van 32 ton
 • Suiker heeft hetzelfde effect op onze hersenen als cocaïne.

(opsomming overgenomen van Missnatural)

De 10 krachtigste gezondheidsstrategieën zijn van dr. Mercola

1. Maak de juiste keuzes

Kook en eet echte voeding

Eet zo veel mogelijk biologisch en onbewerkt. Vermijd GMO producten en eet ook dagelijks een portie rauwe voeding. Vermijd suiker en ook zeker fructose en fructosesiroop. Gebruik gezonde vetten:

 

Olijven en olijfolie Kokosolie Grasboter
Noten, met name macadamia Eierdooier van bio-kip Avocado’s
Biologisch vlees Palmolie Onverhitte biologische notenolieën

2. Intermittent fasting

Recente studies tonen dat intermittent fasting veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, zoals het opkrikken van je stofwisseling, het in balans brengen van bloedsuikerspiegel, insuline en leptine. Ook brengt het ontstekingen terug en verbetert intermittent fasting de bloeddruk en verhoogt het de vetvrije massa.

3. Beweging

Vooral HIT training is een boost voor HGH, het groeihormoon dat ons jong en slank houdt. HGH is essentieel voor optimale gezondheid en kracht.

4. Stress

Je emotionele staat speelt een rol bij zowat elke lichamelijk en mentale ziekte. Meditatie, gebed, sociaal actief zijn en beweging zijn alle belangrijke opties om mentaal in balans te blijven.

5. Drink genoeg zuiver water

6. Zorg voor je darmflora

Een goede gezondheid begint in de darmen. Onderzoek dat aantoont hoe belangrijk goede darmbacteriën zijn, neemt alleen maar toe. Gezonde darmflora verminderen ontstekingen, zorgen voor goede afvoer van gifstoffen, bevorderen een goede vitamine opname, verbeteren je humeur en helpen je gewicht te verliezen. De makkelijkste weg om je darmflora te optimaliseren is het opnemen van gefermenteerde voeding in je voedingspatroon.

7. Zorg dat je vitamine D niveau optimaal is

Een tekort aan vitamine D wordt gelinkt aan veel ziekten en verhoogt het overlijdensrisico met 30-40%. Vitamine D die aangemaakt wordt door de zon is het beste. Wanneer je een supplement neemt, wees er dan zeker van dat je D3 neemt, want D2 doet meer slechts dan goeds. Zorg dan ook dat je voldoende vitamine K2 binnenkrijgt, dit voorkomt stapeling van vitamine D.

8. Vermijd giffen en chemicaliën zoveel mogelijk

Zoals producten met triclosan (schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten), luchtverfrissers en sprays.

9. Zorg voor voldoende slaap

Gebrek aan slaap kan je stofwisseling en hormoonproductie in de war sturen. Chronische slecht slapen speelt een belangrijke rol in stofwisselingsstoornissen waaronder obesitas, hoge bloeddruk en diabetes Het versnelt de veroudering van het lichaam.

10. Grond jezelf

Wanneer je op blote voeten loopt of staat, worden vrije elektronen vanuit de aarde naar je lichaam overgebracht en dit grondingseffect is een van de meest potente antioxidanten. ‘Aarden’ vermindert pijn en ontstekingen, verbetert de bloedsomloop en slaap.

Bron:

www.articles.mercola.com