Soorten zout voor lichaamsreiniging

Help ontgifting een handje! De capaciteit van het lichaam om gifstoffen kwijt te raken is niet oneindig en we kunnen soms even een handje helpen. Door te baden in reinigende zouten. Behalve het bekende Epsom zout dat het magnesiumgehalte lekker aanvult (Heb je geen bad? Zelf magnesiumolie maken is heel makkelijk), zijn er nog andere zouten, ieder met een specifieke functie.

Dagelijks worden we blootgesteld aan toxinen via voeding en milieu. De lever is ‘de afvalverwerkingsdienst’ van het lichaam en verwijdert toxinen en afvalstoffen door ze om te zetten in wateroplosbare deeltjes die het lichaam verlaten via urine. Niet wateroplosbare deeltjes worden door de lever omgezet in gal en verlaat het lichaam via ontlasting. De huid is ook belangrijk bij de uitscheiding van giffen en wordt ook wel de 3e nier genoemd.

Daarom zijn badzouten bevorderlijk voor een gezond en fit lichaam. En dat is niks nieuws. Verschillende soorten zout, methoden en gebruiken werden al 2700 voor Christus in China bestudeerd. Hippocrates moedigde de geneesheren aan om behandelingen met zout water te doen door patiënten te laten baden in zeewater. In 1753 publiceerde arts en schrijver Charles Russell het boek “The Uses of Sea Water” en in de 19e eeuw bedacht Sebastian Kneipp ( priester en holistisch genezer) hydrotherapie.

De voordelen van baden in zout

  • Het vermindert stress en bevordert een goede nachtrust
  •  Bevordert concentratie
  •  Helpt spieren en zenuwstelsel te ontspannen
  •  Reguleert de activiteit van enzymen
  •  Verbetert zuurstofgebruik
  •  Voert gifstoffen af
  •  Verbetert de absorptie van nutriënten
  •  Helpt bij de vorming van verschillende proteïnen en hersenweefsel

Hydrotherapie en ontgiftiging kan iedereen thuis doen. Volgens natuurgeneeskundige dr. Hazel Parcells trekt heet water giffen naar de opperhuid en terwijl het water afkoelt trekt het giffen uit de huid. Het lichaam absorbeert ook mineralen uit het water. Zouten zijn hoogst alkalisch en reinigend. Typische zouten die bij hydrotherapie gebruikt worden zijn zeezout, baking soda (bicarbonaat, zuiveringszout), klei en Dode Zee zout.

Epsom zout die magnesiumrijk is bevordert het detoxproces doordat het transpiratie veroorzaakt. Zeezoutbaden worden voor veel aandoeningen aanbevolen. Zeezout, de ontspannende werking van heet water en essentiële olieën vormen een synergetische combinatie. Aromabaden verlichten stress

Er zijn veel zoutsoorten

Himalaya zout

Werd 150 miljoen jaar geleden gevormd en bevat 84 belangrijke sporenelementen waar het zijn mooie roze kleur aan te danken heeft.

Atlantisch zeezout

Komt uit diep schoon oceaanwater. Het oceaanwater bevat ook kleisporen. Het zout absorbeert heel goed.

Dode Zee zout

Dit zout verschilt erg van andere zouten qua mineralen. Bevat slechts 8% sodium chloride, maar een hoog gehalte aan magnesium, zwavel en kalium. De geruchten zeggen dat Cleopatra een spa had aan de kust van de Dode Zee. Het zout verbetert symptomen van eczeem en psoriasis en vermindert pijn en ontsteking bij artritis en reuma.

Dendritisch zout

Is een hoogst zuivere zoutsoort dat gekristalliseerd en commercieel geproduceerd wordt. Dendritisch zout houdt essentiële olieën langer en intenser vast.

Epsom zout Is heel gunstig voor mensen met een magnesiumtekort. Magnesiumtekorten leiden tot hartaandoeningen, beroertes, botontkalking, artritis, spijsverteringsproblemen, depressies en chronische vermoeidheid. Epsom zout wordt heel makkelijk opgenomen via de huid.

Heb je geen bad, geen  nood: doe het in een voetenbad, of maak je eigen magnesiumolie (dit is heel makkelijk!)

Mediterraans zout

Dit is het perfecte zout om te mengen met olieën voor scrubs en lichaamsbehandelingen. Grey Breton Salt wordt traditioneel gewonnen in Frankrijk (Guérande). De sporenelementen geven dit zout de karakteristieke grijze kleur. Bevat calcium, kalium, koper, zink, ijzer

Hawaiiaanse rode zout

Wordt ook wel Alaea zout genoemd. De rode kleur is afkomstig van zuivere rode vulkanische klei, en het zout bevat veel ijzeroxide. Het zout is perfect voor wondgenezing, spierpijn en lichaamspijnen.

Indiase zwarte zout

Is zwavelhoudend zout, rozegrijzig van kleur en komt uit Pakistaanse en Indiase vulkanische gebieden. Dit zout is goed voor huidinfecties, ontstekingen en ademhalingsproblemen. Het is een natuurlijk desinfecterend middel, sterk reinigend. Een belangrijk ingrediënt in de klassieke Ayurvedische therapieën.