Link tussen Multiple Sclerose, koeienmelk en zuivel ?

melk.png

Sommigen zijn ervan overtuigd dat er een relatie is tussen multiple sclerose en koeienmelk, en volgens anderen is dit weer onzin. Hoe zit dit?

Wel verband

Een van de eerste grootschalige studies naar een link tussen MS en koeienmelk werd in 1992 gepubliceerd. De onderzoekers van de Franse studie evalueerden data over zuivelconsumptie en MS uit 27 landen en 29 bevolkingsgroepen. Er bleek een sterk verband te zijn tussen het drinken van koeienmelk en het ontstaan van MS en een minder sterk verband (maar wel een verband) tussen de ziekte en de consumptie van boter, en room. Geen connectie was er tussen het ontstaan van MS en de kaasconsumptie.

Als gevolg van dit onderzoek veronderstelden de onderzoekers dat koeienmelk ingrediënten bevat die een effect hebben op het ontstaan van MS, ingrediënten die niet in zuivelproducten aanwezig zijn. Uitgevoerd onderzoek door andere teams toonden aan dat diverse proteïnen in koeienmelk, waaronder butyrofiline) een negatieve uitwerking hebben op immuuncellen bij mensen met MS.

Butyrofiline is de voornaamste proteïne in melkvet en lijkt erg op het MOG-eiwit (myelin oligodendrocyte glycoproteine). Dit MOG-eiwit lokt de autoimmuun reactie in uit bij MS. Butyrofiline vermindert onsteking in het centrale zenuwstelsel van dieren en stimuleert de specifieke T-cel responsen van MOG-eiwit.

Het Swank-dieet, een dieet dat soms bij MS gevolgd wordt,  gaat uit van consumptie van uitsluitend vetvrije melk, room en zuivel. Boter en de meeste kazen zijn uitgesloten. Ook een vegetarische en veganistische benadering zou gunstig zijn bij de ziekte, maar dan wel met eerdergenoemde zuivel in beperkte hoeveelheden.

Linolzuur

Koeienmelk wordt ook in verband gebracht met Multiple Sclerose (en ook met andere ziekten zoals diabetes1) omdat  er maar 20% linolzuur inzit. Linolzuur is nodig voor gezond zenuwweefsel en een gebrek aan dit essentiële vet zou een rol kunnen spelen. Sommig onderzoek liet zien dat hersenweefsel van MS-patiënten meer verzadigd vet bevat dan die van gezonde mensen.

Toch nog onduidelijk

De rol van koeienmelk en zuivel bij MS is vooralsnog vaag en onzeker. Zoals met veel voedingskwesties is het effect van voeding op specifieke personen en weefsels een individuele kwestie, die afhankelijk is van biochemie, genen en omgevingsfactoren. Het al dan niet consumeren van zuivel en koeienmelk is dus een persoonlijke keuze en ondertussen gaan studies door  naar dit onderwerp en ook naar andere dieetfactoren die een rol spelen bij MS.