Teveel ijzer en koper in sommige supplementen: cognitieve problemen

ijzerkoper.png

Eén capsule per dag waarin alles zit wat je dagelijks nodig hebt. Mooier kan het niet, maar er zitten haken en ogen aan – in het geval van koper en ijzer.

In sommige supplementen zitten te hoge doses koper en ijzer en teveel kan fataal zijn voor hersengezondheid.

Cognitieve problemen

Fabrikanten van supplementen stoppen hun pillen boordevol sporenelementen, waaronder metalen die gelinkt worden aan een aantal cognitieve problemen later in het leven. Dit zegt professor Neal D. Barnard (George Washington School of Medicine). “Deze fabrikanten zijn meer gericht op marketing dan op gezondheid.”  Als onderneming kom je goed uit de verf wanneer je kan adverteren met ‘alles wat je nodig hebt in één pil’.

Teveel fataal voor hersengezondheid

Onlangs waarschuwde dr. Barnard met betrekking tot koper en ijzer in supplementen. Zijn team analyseerde de hoeveelheid van koper en ijzer in multivitaminen (van onder andere Centrum) en zagen dat veel van de supplementen de dubbele doses ijzer en koper dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) bezaten. En hoewel beide metalen inderdaad gunstig voor de gezondheid zijn  – koper is nodig voor omzetting van ijzer, versterkt het immuunsysteem, en houdt zenuwen en bloedvaten gezond, ijzer transporteert zuurstof naar rode bloedcellen en spieren- kan teveel fataal voor je hersengezondheid zijn, volgens dr. Barnard.

Triggers voor Alzheimer

Zou zouden de metalen triggers zijn voor Alzheimer. In augustus 2013 publiceerde Barnard en collega’s een studie in Proceedings of the National Academy of Sciences , waarin ze concludeerden dat koper één van de belangrijkste factoren achter Alzheimer is. De onderzoekers stelden menselijke hersencellen bloot aan een lage hoeveelheid koper, zoals dit meestal ook in het gemiddelde voedingspatroon voorkomt, en merkten dat het metaal het proces waarin het brein zich ontdoet van het type plaque dat Alzheimer veroorzaakt, in de war stuurt. Ook zagen ze bij muizen die al Alzheimer hadden, dat koper de bloed-brein barrière passeert en de formatie van plaque versnelt.

Andere onderzoeken

Ook onderzoekers van de University of Texas waarschuwen dat hoge doses ijzer en koper gekoppeld zijn met neurologische ziekten. Zij ontdekten een andere reden: de metalen belemmeren de capaciteit van het DNA om zichzelf te herstellen in de hersenen.

Hoofd onderzoeksteam M. Hedge: “We weten nog niet alles over alle biochemische mechanismen die hierbij betrokken zijn, maar we hebben ontdekt dat multiple toxische mechanismen gekoppeld zijn aan verhoogde ijzer- en kopergehaltes in de hersenen en met toegenomen DNA schade en dat dit neurodegeneratieve stoornissen veroorzaakt.”

Ze ontdekten ook dat curcumine uit kurkuma het brein beschermt tegen deze schadelijke effecten van koper en ijzer.

Ook professor Henryk Kozlowski van de Bioinorganic Biomedical Chemistry Group weet uit onderzoek dat wanneer koper, ijzer en ook zink niet in evenwicht zijn, dit uit kan monden in ernstige problemen zoals neurodegeneratieve ziekten. Metaalionen – en dan vooral van koper, zink en ijzer- spelen sleutelrollen in neurodegeneratie en hebben een impact op zowel proteïnenstructuur als oxidatieve stress.

Dr. Barnard on Dr. Oz: Preventing Alzheimer’s Is Easy:

Bronnen:

www.prevention.com,

www.rodalenews.com
www.sciencedirect.com
www.healingsociety.org