Handig kruid om paraat te hebben: het antivirale tijm

tijm1.png

De natuur biedt veel om ons te beschermen tegen virussen. Zo is er het bekende tijm (thymus vulgaris): dit kruid bezit meerdere antivirale bestanddelen en ook belangrijk: de aanwezige etherische olie is eveneens antiviraal en de combinatie van stoffen maakt tijm een krachtige virusbestrijder. Maar tijm doet nog meer…

 • Tijm beschermt tegen virussen en vanwege de geur (tijmkamfer) ook tegen bacteriën
 •  Vernietigt ziektekiemen in het lichaam
 •  Heft kramp op
 •  Werkt tegen alle vormen van kou en tevens bij griep en angina
 •  Werkt antiseptisch
 •  Goed de darmflora
 •  Bactericide, antibioticum
 •  Ook bij infectieziekten
 • Een bijkomend voordeel van tijm: het kruid verdringt darmparasieten en spoelwormen

Tijm bevat

tijm4

Terpenen: terpenen zijn aromatische stoffen die in duizenden plantensoorten voorkomen en voor de verschillende geuren en smaken verantwoordelijk zijn. Terpenen (en ook terpenoïden) zitten ook in cannabis, citrusvruchten, coniferen, kaneel en andere kruiden en specerijen. Tot de terpenen horen ook thymol en kamfer die in tijm zitten.

Thymol en kamfer:
Deze stoffen komen voor in de olie van tijm, waaraan ze de karakteristieke geur verlenen. De stoffen bezitten een sterk antiseptische werking. Vanwege die werking werd de olie van de tijmplant reeds in het Oude Egypte gebruikt bij het conserveren van mummies. Thymol komt ook voor in bergamot, bonenkruid, zwarte bes, dille, grapefruit, selderijzaad en zoethout.

Borneol:
Borneol zit ook in salie en rozemarijn, is rustgevend en stimuleert de bloedcirculatie. Verbetert de immuunreacties van het lichaam

Carvacrol: behalve antiviraal en krampstillend ook desinfecterend en remt de groei van schimmels en bacteriën. Zit ook in oregano.

Pinenen: zitten ook in Tea Trea oil. Verwarmen de huid en stimuleren de afvoer van afvalstoffen van de huid. Ontstekingswerende en pijnstillende eigenschappen.

Citral: Anti-viraal en schimmeldodend

Cineolen: Bij verkoudheid, ademhalingsproblemen, keelpijn, keelontsteking, hoest. Desinfectant.

tijm3

Het is de combinatie van bovengenoemde etherische oliën en stoffen die beschermen tegen virussen.

 • Onderzoekers van de Heidelberg Universiteit merkten de antivirale werking van tijm bij herpes simplex virus type 1 en 2, direct nadat het virus zijn intrede deed.
 • Studie van de University of Ahvaz (Iran) maakt melding van de bescherming door tijmolie tegen uitbraak van het Newcastle virus (kippenpestvirus), dat overdraagbaar op mensen is. De onderzoekers testte tijm op eieren  die geïnjecteerd waren met het virus. Tijm blokkeerde de aanhechting van het virus op celmembranen en belemmerde het infecteren van cellen.
 • De lange geschiedenis van traditionele genezing laat zien dat tijm sinds eeuwen gebruikt wordt tegen kou, koorts, verkoudheid, hoofdpijn, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen.

De meeste referenties m.b.t. tijm betreffen de infectie bestrijdende eigenschappen. Verwant aan Thymus Vulgaris zijn marjolein, japonica en horsemint.

Met name thymol is sterk antibacterieel, schimmelwerend en antiviraal en wordt als antiseptische middel gebruikt. Veel commerciële mondwaters bevatten ook de stof.

De vraag die nu kan rijzen is: haal ik dit soort profijt uit tijm wanneer ik het als gedroogd kruid aan mijn voeding toevoeg?

tijmsiroop  tijm5

Waarschijnlijk niet, mits je voeding er helemaal mee overladen is. Verse tijmbladeren zijn krachtiger dan gedroogd blad. Een sterkere concentratie is nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een etherische olie. Tijmsiroop (suikervrij) is te gebruiken om een drank van te maken.

Zelf tijmolie maken

tijm2

Medicinale olie is eenvoudig en goedkoop zelf thuis te bereiden. De olie kan gebruikt worden voor massages, ze kan dienen als oliebasis voor etherische oliën, je kunt ze gebruiken in plaats van lotions,  maar ze kunnen ook worden gebruikt als basisolie voor crèmes en zalven.

Er zijn twee manieren om medicinale olie te maken: een koude bereiding, waarbij de olie door de zon wordt verwarmd, en een warme bereiding, waarbij de olie zachtjes op het fornuis wordt verwarmd. Voor het maken van medicinale olie is plantaardige olie (zonnebloem- of sojaolie) het meest geschikt. Gebruik olijfolie alleen voor koude kruidenolie.

De olie is ongeveer 1 jaar houdbaar. Gebruik de olie nooit inwendig.

Werkwijze voor Koude olie:

tijmolie

De bereiding is eenvoudig, maar tijdrovend.

 • Begin met het vullen van een schone, droge pot met het kruid.
 • Giet daarna de olie voorzichtig in de pot, zodat de kruiden helemaal bedekt worden.
 • Sluit de pot goed af en zet deze op een warme, zonnige plek, bijvoorbeeld op de vensterbank of buiten in de zon, en laat hem 2 weken staan.
 • Schud en draai de pot elke dag.
 • Zeef de olie vervolgens, met behulp van een katoenen (thee)doek boven een kom. Zorg ervoor dat je al het plantaardige materiaal verwijdert.
 • Pers de laatste druppels olie uit de kruiden, want we laten natuurlijk niets van deze kostbare olie verloren gaan.
 • Bewaar de olie het liefst in donkere flessen en op een donkere plaats.
 • Zet de naam en datum van bereiding op de flessen.

Werkwijze voor Warme olie;

Benodigdheden.

 • 100 gram gedroogde kruiden of 200 gram verse kruiden
 • 4 dl plantaardige olie

De bereiding is iets ingewikkelder maar is sneller klaar.

 • Breng eerst een pan met water aan de kook en zet het vuur lager.
 •  Plaats hierboven een kleinere pan of schaal.
 •  Doe daar de plantaardige olie en de kruiden in en sluit alles goed af met een deksel.
 •  De olie en kruiden worden au bain marie verwarmd. De olie komt dus nooit in direct contact komt met de warmtebron.
 •  Nadat de olie en kruiden goed verwarmd zijn, moet het mengsel minimaal 2 uur blijven staan zodat het kan afkoelen. Hierna filter je de olie door een doek of filter in een schone kom .
 •  Verwijder nu het gebruikte kruid en herhaal het hele proces met verse kruiden, zodat de olie twee keer zo krachtig wordt.
 •  Doe de olie het liefst in donkere, glazen potten en bewaar deze op een donkere plaats.
 •  Zet de naam van de olie en de datum van bereiding op de flessen

Recept voor tijmolie is overgenomen van :

www.heelgezond.wordpress.com

Bronnen en referenties

www.realnatural.org

Rezatofighi SE, Seydabadi A, Seyyed Nejad SM. Evaluating the Efficacy of Achillea millefolium and Thymus vulgaris Extracts Against Newcastle Disease Virus in Ovo.Jundishapur J Microbiol. 2014 Feb;7(2):e9016. doi: 10.5812/jjm.9016.

Koch C, Reichling J, Schneele J, Schnitzler P. Inhibitory effect of essential oils against herpes simplex virus type 2. Phytomedicine. 2008 Jan;15(1-2):71-8.

Rajbhandari M, Mentel R, Jha PK, Chaudhary RP, Bhattarai S, Gewali MB, Karmacharya N, Hipper M, Lindequist U. Antiviral activity of some plants used in Nepalese traditional medicine. Evid Based Complement Alternat Med. 2009 Dec;6(4):517-22. doi: 10.1093/ecam/nem156.

Astani A, Reichling J, Schnitzler P. Comparative study on the antiviral activity of selected monoterpenes derived from essential oils. Phytother Res. 2010 May;24(5):673-9. doi: 10.1002/ptr.2955.

Nolkemper S, Reichling J, Stintzing FC, Carle R, Schnitzler P. Antiviral effect of aqueous extracts from species of the Lamiaceae family against Herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Planta Med. 2006 Dec;72(15):1378-82.

– See more at: http://healthimpactnews.com/2014/thyme-provides-antiviral-protection-against-herpes-and-other-viruses/#sthash.yN77rIJg.dpuf