Voorgeschreven pijnstillers verhogen kans op dood door beroerte

Een Deense studie toont aan dat voorgeschreven pijnstillers het risico op beroerte vergroten. Het is niet de eerste keer dat de pijnstillers gelinkt worden aan gevaarlijke gezondheidsproblemen.


Studie: ‘meer mensen overlijden door voorgeschreven pijnstillers dan door overdosis drugs’
/juni 2014

Hogere kans op een beroerte

pijnst2

Onderzoekers van de Aarhus University Hospital analyseerden medische gegevens van 100.000 mensen. Ieder van hen had een eerste beroerte tussen 2004 en 2012. Het team keek naar het C2I-gebruik en zagen dat de mensen die momenteel C2I’s gebruiken 19% meer kans  op een beroerte hebben. Maar het wordt nog erger. Nieuwe C2I-gebruikers liepen bijna 50% meer kans op een beroerte. Bij gebruik van één specifieke C2I, Etodolac, was de kans 53% groter. Etodolac wordt gebruikt bij artritis en artrose.

Link niet gevonden bij gewone pijnstillers

In de studie werd geen link gevonden tussen gewone pijnstillers en toegenomen kans op beroerte. Gewone pijnstillers kunnen wel maagzweren en -bloedingen, hartaanvallen en leverschade veroorzaken en hebben dus vormen dus weer een andere bedreiging voor de gezondheid. Het medische establishment weet hoe gevaarlijk CI2’s zijn en nieuwere C2I’s komen om die reden niet makkelijk op de markt. De oudere types echter -die waar veel geld in omgaat- blijven. De onderzoekers zeggen dat artsen voorschrijving niet eens zouden moeten overwegen, wanneer er bij iemand ook maar een kleine mogelijkheid is op een verhoogd risico op beroerte. Onderzoeker dr. Morten Schmidt: “Terwijl nieuwere versies geen kans maken, worden de oude versies nog regelmatig voorgeschreven. Ons onderzoek toont duidelijk het verhoogde risico aan op dood door beroerte, veroorzaakt door deze pijnstillers.”

Voeding en leefstijl

pijnst3

Het goede nieuws is dat er natuurlijke manieren zijn om ontsteking te weren en pijn te bestrijden.


Gerelateerd:
 
Pure chocola is een ontstekingsremmer
Chronische ontstekingsziekte, cacao helpt Studie: Gember behandelt gewrichtsontsteking goed

Proteïne uit wilde zalm kan de kans op beroerte met 20% verkleinen. Cayennepeper werkt preventief bij hartaanval en beroerte. Omega-3 vetzuren houden ontstekingen onder controle. Elke 200 mg fruit en groenten die je dagelijks eet verkleint de kans op beroerte van 11% tot 32%. Dit effect kan op elke leeftijd verkregen worden.

High intensity interval training (HIIT) verlaagt de kans op beroerte met liefst met 60%. Niet slecht voor hooguit 20 minuten per sessie.


Gerelateerd:

Ook gematigde beweging vermindert de kans op beroerte bij vrouwen
Studie: ‘cognitieve achteruitgang is marker voor beroerte’
Studie: link tussen vitamine C tekort en beroerte

 

Bronnen:

www.medicalnewstoday.com/articles/284913
www.news-medical.net
www.newsroom.heart.org
www.medicalnewstoday.com/releases/171914
www.institutefornaturalhealing

Share