Brein Fibromyalgie, MS, CVS

Fibromyalgie mogelijk gekoppeld aan chronische ontsteking in hersenen

Share Button

Chronische vermoeidheid, fibromyalgie en andere pijnsymptomen zijn mogelijk gerelateerd aan de hersenfunctie. Deze link tussen fibromyalgie en ontsteking in de hersenen gaat verder onderzocht worden. Fibromyalgie komt bij ongeveer 1% van de mannen voor en bij 5% van de vrouwen.

Chronische ontsteking

Professor Jarred Younger van de University of Alabama at Birmingham (UAB) doet onderzoek naar de link tussen fibromyalgie en ontsteking in de hersenen en werkt aan nieuwe behandelingen die de hersenen in dit opzicht weer normaal doen functioneren, zonder een lange lijst aan bijwerkingen. Volgens hem heeft ontsteking in de hersenen invloed op de chronische pijnsymptomen en zijn de huidige behandelingen in veel gevallen niet effectief. Wanneer behandelaars niet beseffen dat het om een chronische ontsteking gaat, kunnen behandelingen ook niet succesvol zijn.

Leptine

De Neuroinflammation, Pain and Fatigue Laboratory van UAB werken met Younger samen bij diverse studies. De onderzoekers gaan chemicaliën in het bloed onderzoeken om te zien op welke manier ze het immuunsysteem beïnvloeden en pijn verergeren. Tot nu toe hebben ze ontdekt dat leptine, het hormoon dat invloed heeft op de vetopslag, pijn- en energieniveau mogelijk beïnvloedt.

Breinstimulatie om pijn te bestrijden

In oktober dit jaar deed de University of Cincinnati ook onderzoek naar de link tussen hersenen en pijn bij fibromyalgiepatiënten, waarbij de focus werd gelegd op breinstimulatie. De onderzoekers gebruikten Reduced Impedance Noninvasive Cortical Electrostimulation therapie (RINCE) om te ontdekken of stimulatie een nuttige behandeling bij fibromyalgie kan zijn. Een van de meest voorkomende symptomen bij de ziekte is chronische pijn in meerdere lichaamsdelen. Reeds meerdere onderzoekers hebben gesuggereerd dat hersenactiviteit een rol speelt. Het is nog te vroeg om de uitkomsten van de therapie te bepalen. Eerdere studies hebben wel aangetoond dat transcraniële magnetische stimulatie de potentie heeft om pijn te verminderen. Bronnen: www.uab.edu. www.wcpo.com

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.