Afslankpillen online vaak onveilig

Kom je weleens in de verleiding om pillen voor gewichtsverlies online te kopen ? Een aantal afslanksupplementen zijn ronduit onveilig, zoals (veelal Aziatische) producten met onder meer sibutramine.

 De combinatie ‘vet verbranden + meer energie’ zou alarmbellen moeten doen rinkelen.

‘Natuurlijk’ supplement wil niet zeggen dat het veilig is

dieetpillen2

Afslanksupplementen zijn al vaker negatief in het nieuws geweest. Sommige afslanksupplementen zijn verantwoordelijk voor beschadigingen aan de leverfunctie. Producten waar men mee op moet passen en die de leverfunctie aantasten, zijn veelal de supplementen met steroïden (vaak niet aangegeven dat die erin zitten), kruiden en poeders die bij fitness en bodybuilding gebruikt worden. Het zijn met name de producten die afvallen in combinatie met meer energie beloven. Zoals de stackers (vetverbranders) die overigens ook gewoon bij de drogist te koop zijn.

Afvallen ? Pas op met vetverbranders / fatburners !
Pas op met deze afslanksupplementen als je gezondheid je lief is
Afslankpillen vol farmacologisch actieve stoffen

stackers

Het is geen onbekend verschijnsel bij afslankmiddelen: ingrediënten die voor een razendsnelle vetverbranding zorgen, maar in de ban moeten omdat ze niet ongevaarlijk bleken te zijn. Vetverbranders (die ook wel aangeprijsd worden als afslankpillen) met acacia rigidula worden niet alleen in de fitnesswereld gebruikt ter ondersteuning van spieropbouw (door vetten te verbranden), maar ook gewoon door mensen die in snel tempo willen afvallen en vet verbranden.

Het is oppassen geblazen met de combinatie: snel vet verbranden + meer energie (stimulerend effect). Hier vind je een opsomming van vetverbranders waar je mee op moet passen.

In helft van afslanksupplementen zitten farmacologisch actieve stoffen

In mei dit jaar concludeerde toxicoloog Noortje van Reeuwijk in haar proefschrift, dat er meer giftige stoffen in voedingssupplementen, en dus ook in afslanksupplementen, dan we ons bewust zijn. Bij de helft van de supplementen voor gewichtsverlies trof zij farmacologisch actieve stoffen aan, zoals sibutramine en aanverwante stoffen. Daaronder waren doses van geregistreerde geneesmiddelen die inmiddels al uit de handel zijn genomen, juist omdat ze schadelijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld door ernstige bijwerkingen als een verhoogd risico op een beroerte, hartaanval, psychose of zelfmoordneigingen.

Veelal wordt geadverteerd met natuurlijk ingrediënten, maar dat betekent niet automatisch dat het ongevaarlijk is.

Momenteel zijn twee afslanksupplementen met grapefruit negatief in het nieuws, die voor hallucinaties en nierfalen gezorgd hebben. Het gaat om Nutri Drops Grapefruit Diet en Nutrex Research Adipodex.

Ze bevatten de farmacologisch actieve stof die toxicoloog Noortje van Reeuwijk ook noemde: sibutramine, en tevens benzyl sibutramine (een chemisch gerelateerd bestanddeel van sibutramine). Verder bevatten ze phenolphthalein. Lees hier over de bijwerkingen van sibutramine.

Sibutramine zit in alle 100% natuurlijke afslankproducten uit Azië, welke online verkocht worden, zoals in de producten uit de lijn Lida (o.a. daidaihua), Fruta Planta, cafeïnepillen, ‘Ma Huang’ en ‘Bitter Orange’ en Green Coffee producten. Het is een farmacologische stof die ingezet wordt tegen obesitas en de eetlust onderdrukt. De stof verhoogt het risico op beroerte en hartaanval.

Phenolphthalein is een chemische stof die gevonden wordt in laxerende middelen. Het geeft de roze-achtige kleur aan de grapefruit supplementen. .

Ook producten met yohimbine zijn niet ongevaarlijk. Tevens verboden, maar wel te vinden op Internet. Yohimbine is de werkzame stof in yohimbe (yohimbe is gedroogde bast van een boom). Yohimbine is vaatverwijdend in huid, geslachtsorganen en slijmvliezen, en kan gedronken worden als thee. De stof blokkeert receptoren in spierweefsel van vaatwanden, en  hierdoor kunnen vaten zich niet meer vernauwen. De werking is vergelijkbaar met sildefanil, de werkzame stof in viagra. Bijwerkingen zijn hartstoornissen en bloeddrukdaling. Yohimbe mag nooit gebruikt worden in combinatie met drugs, antidepressiva en producten zoals onder andere: rode wijn, zware biersoorten, koffie, chocola, oude kaas, banaan, zure zuivelproducten en vlees- en visproducten die niet vers zijn.

Hoe kies je dan een goed afslankproduct ?

Voor het kiezen van een juist supplement bepaal je wat je persoonlijke triggers zijn op het gebied van voeding. Bepaalde ondersteuning kan gewichtsverlies in gang zetten. Bepaalde pillen werken goed voor de een, maar niet altijd voor de ander: dit ligt aan het voedingstype dat hongergevoel veroorzaakt, en dit ligt bij iedereen weer anders. De sleutel is dus, om te kijken wat je precies eet en welke voeding je moeilijk vind te weerstaan. Wanneer je een afslanksupplement kiest, gebaseerd op die informatie, vergroot je misschien het succes van een supplement als ondersteuning bij het afvallen. Je moet weten of het de vetten zijn of juist de koolhydraten die je moeilijk onder controle kunt houden. Evengoed, het blijft een gok of een middel werkt of niet.

Bij hoge vet- en calorie inname

Mensen die een voorkeur hebben voor vetrijke en calorierijke voeding kunnen het beste een afslankmiddel nemen als in water oplosbare vezels en Alli, die werken als vetblokkers. Ze binden vet na een maaltijd, zodat het verteerd wordt en niet in het lichaam blijft rondgaan. In wateroplosbare vezels zijn veilig. Normaalgesproken wordt gal vrijgezet dat ervoor zorgt dat vet in het lichaam geabsorbeerd wordt. Door een vetblokker te nemen als Alli, of in water oplosbare vezels, wordt vet gebonden en niet geabsorbeerd. Eigenlijk ‘poep’ je het vet dan gewoon uit. Wel is een waarschuwing op zijn plaats: een mogelijke zeer vervelende bijwerking van vetblokkers is anale lekkage.

Voor mensen met een constant hongergevoel

Bepaalde preparaten zijn alleen op recept verkrijgbaar, zoals Belviq en Qsymia. Deze medicatie verandert de chemie in de hersenen, zodat je sneller een vol gevoel hebt en je hongergevoel afneemt. Het onderdrukt dus de eetlust. Maar onschuldig is deze medicatie niet: de actieve ingrediënten veranderen het serotonineniveau in het brein zoals antidepressiva dit ook doen. Pro’s en contra’s moeten dus zorgvuldig afgewogen worden.

Er zijn veiligere manieren om je stofwisseling een boost te geven, honger te stillen en de verbranding op gang te brengen, gewoon door koffie te drinken en door bepaalde kruiden te nemen.