Beter slapen zonder slaapmutsje

slaapmutsje.jpg

Alcohol kan je beter achterwege laten, wanneer je slaapproblemen hebt. Alcohol beïnvloedt de slaap homeostase negatief en leidt niet tot een normale slaapfunctie, integendeel.

Van de regen in de drup

Een slaapmutsje nemen om beter te slapen, werkt contraproductief. Alcohol ontregelt juist het circadiaans ritme en beïnvloedt de slaap homeostase negatief. Dit leidt allesbehalve tot een normale slaapfunctie. En de afwezigheid van een normale slaapfunctie leidt vervolgens tot meer slaapproblemen.

Voor mensen die alcohol gebruiken om beter te kunnen slapen, is dit handig om te weten. Alcohol staat bekend als ondersteuning om in slaap te vallen, bijvoorbeeld in de vorm van een slaapmutsje.

Vijf jaar lang bestudeerden onderzoekers van de University of Missouri School of Medicine het effect van alcohol op de slaap.

“De gangbare gedachte was dat alcohol bevorderlijk is voor de slaap, doordat het circadiaans ritme van een persoon veranderd wordt. We ontdekten echter dat alcohol inderdaad de slaap bevordert door inmenging met de slaap homeostase: het mechanisme dat het slaap- en waakritme reguleert,” aldus de auteur van de studie.

Wanneer een persoon slaap tekort komt, produceert het lichaam adenosine. Adenosine is een stof die de slaap reguleert en verantwoordelijk is voor de behoefte aan slaap.

Verstoorde slaap

Wanneer iemand vroeg gaat slapen, wordt de slaap homeostase verschoven en kan de persoon midden in nacht of vroeg in de ochtend wakker worden. Alcohol legt als het ware druk op een persoon om te gaan slapen. Wanneer dit gebeurt, wordt de slaapperiode verschoven en ervaar je een verstoorde slaap.

“Alcohol verstoort de slaap en van slaapkwaliteit blijft dan niet veel over. Daarbij komt, dat alcohol een diureticum is. Je moet er dus ‘s nachts uit om te plassen en het kan betekenen dat je ‘s morgens eerder wakker bent.”

De onderzoekers zagen ook dat deelnemers na het drinken van alcohol weliswaar gewoon in slaap vielen, maar dat ze binnen een paar uur weer wakker werden en moeite hadden om weer in slaap te komen. Wanneer de deelnemers geen alcohol meer namen, bleken ze last van symptomatische slapeloosheid te hebben.

Juist langer wakker liggen

“Tijdens de periode dat deelnemers geen alcohol meer namen, bleek dat de tijd waarin ze wakker lagen aanzienlijk toegenomen was. De REM en non-REM slaap nam af. Dit zorgde voor slapeloosheid en een verstoorde slaap homeostase.”

Bron: www.medicine.missouri.edu