Specifieke darmbacterie als basis voor behandeling tegen auto immuunziekten

“Bier en brood maken al duizenden jaren deel uit van de menselijke voeding. Door al die jaren heen heeft een bepaalde bacterie in de menselijke darm zich de vaardigheid eigen gemaakt, om zijn weg door gist te eten. Deze bacterie zou de basis kunnen zijn voor nieuwe behandelingen tegen gistinfecties en auto immuunziekten, zoals Crohn.

Nature publiceerde deze studie , waarin uiteengezet wordt hoe menselijke darmbacteriën zich tegoed doet aan gist koolhydraten.

Deze koolhydraten worden meestal gevonden in brood, bier, wijn en sojasaus. In sommige gevallen echter, zijn ze schadelijk voor de menselijke gezondheid. Er is altijd gedacht dat de mechanismen achter de afbraak van gist koolhydraten te maken hadden met de recycling van darmbacteriën, doordat gist koolhydraten steeds weer vernieuwd en veranderd werden.

Nu blijkt dat er slechts één bacteriesoort (bacteroides thetaiotomicron) verantwoordelijk is voor de eliminatie van gist.

De onderzoekers (University of Michigan’s Department of Microbiology and Immunology) zeggen dat dit een van de grootste verrassingen is van de studie. In de studie aten muizen brood dat voor 50% uit gist bestond. B. thetaiotomicron bleek de complexe gist koolhydraten perfect te herkennen in brood, wijn en bier.

Waar veel micro-organismen in de darmen enzymen produceren die zetmelen te lijf gaan (een van de grootste bestanddelen van menselijke voeding), is b. thetaiotomicron er als enige in gespecialiseerd om de complexe glycanen aan te pakken.

Onderzoekers:

“De gist die we consumeren oefent invloed uit op de fysiologie van de darmbacteriën. Zelfs kleine hoeveelheden gist zijn voldoende om een impact te hebben op die fysiologie.”

Het team denkt dat de identificatie van b. thetaiotomicron in het gistafbraak proces de ontwikkeling kan versnellen van prebiotica,  voor mensen met darmproblemen en auto immuunziekten. Glycanen zijn gerelateerd aan auto immuunziekten zoals Crohn.

“Mensen zijn erg geïnteresseerd in voedingspatronen,  die gunstig zijn voor goede bacteriën. Wanneer bepaalde bacteriën domineren, kunnen de micro-organismen moleculen produceren die de gezondheid verbeteren. Hoe meer inzicht er is in de afbraak van glycanen, des te groter de kans is op de ontwikkeling van adequate prebiotica.”