Update: Invloed van darmbacteriën op hersenen, gedrag, emoties

Er komen steeds meer interessante feiten naar boven, m.b.t. de invloed van darmbacteriën op ons brein. Darmbacteriën veranderen de werking van onze hersenen. Eetgedrag en voedingskeuzes worden door darmflora beïnvloed en ook is er een relatie tussen darmen en autisme. De flora beïnvloeden zelfs het risico op/ en verloop van neurologische en psychologische stoornissen.

De miljarden microben in het menselijk lichaam, vormen collectief het microbioom. Ze wegen ongeveer 1 tot 3 kilo, leven in de darmen en helpen bij voedselvertering (en het winnen van vetzuren, vitaminen en mineralen uit de voeding), plus ze beschermen tegen infecties.

Meerdere recente onderzoeken laten zien dat ze nog veel meer doen. Hun invloed gaat verder dan darmen en reikt tot en met hersenen. Stemming, emotie, trek, eetlust, verzadiging en zelfs leer- en geheugencapaciteiten, psychische en neurologische stoornissen hangen samen met de darmflora.


Gerelateerde artikelen


Op het blog livescience.com staat een vraag en antwoord gesprek over de microbioom-brein connectie. Hieronder vind je een vertaling van dit gesprek (wat verkort) tussen de Kavli Foundation en drie onderzoekers en pioniers op dit gebied.

Die drie zijn:

  • Tracy Bale, professor neurowetenschappen
  • Christopher Lowry, professor en ontwikkelaar van strategieën om depressie te voorkomen en behandelen, met gebruik van gunstige microben in darmen.
  • Sarkis Mazmanian, professor microbiologie. Onderzoekt met name het effect van microbioom op autisme.

Kavli Foundation: Het idee dat de darmbacteriën invloed hebben op de hersenen is een betrekkelijk nieuw idee. Wat heeft je ertoe gebracht om de relatie tussen die twee te bestuderen ?

Sarkis Mazmanian: 

Mijn laboratorium bestudeert al meer dan 10 jaar de interactie tussen microben en het immuunsysteem. Sinds 5 jaar onderzoek ik de microbioom-brein connectie. Door gesprekken met neurowetenschappers, merkte ik dat er veel parallellen zijn tussen immuunsysteem en zenuwstelsel. Bijvoorbeeld: immuuncellen en neuronen produceren veelal dezelfde chemicaliën. Microben hebben een uitgesproken effect op het immuunsysteem hebben. Daarom vroeg ik me af ze ook zo’n effect op het brein zouden hebben. Het leek me dat microben interactie hebben met de hersenen via het immuunsysteem. In plaats daarvan, blijken de microben interactie met het brein te hebben door moleculen te produceren die gedrag beïnlvoeden zonder het immuunsysteem te veranderen. Hoewel we de immuun-link niet overboord gooien, hebben we mechanismen ontdekt waarbij microbiale moleculen directe interactie hebben met het zenuwstelsel.

Christopher Lowry: Mijn laboratorium bestudeert de interactie tussen bacteriën, zenuwstelsel en emotioneel gedrag al ongeveer 15 jaar. We ontdekten bijvoorbeeld, dat muizen die aan een grondbacterie blootgesteld werden (Mycobacterium vaccae) meer serotonine produceren.

Tracy Bale: Mijn lab werkt aan de invloed van stress op de hersenontwikkeling bij muizen. Het vaginale microbioom is de hoofdbron van de eerste bacteriën in de darmen van pasgeborenen. We betrokken de omgevingsfactoren erbij -zoals stress-  die het vaginale microbioom konden veranderen. Vervolgens vroegen we ons af of dit ook een impact op de hersenontwikkeling zou hebben. Van daar af ging het onderzoek verder bloeien, omdat er een relatie is tussen het microbioom van een pasgeborene en het vaginale microbioom van zijn/haar moeder: deze zijn vrijwel identiek. Het microbioom van een baby verandert zodra die van de moeder verandert. Het blijkt dat stress de hoeveelheid Lactobacillus verandert, een melkzuur producerende bacterie die de hersenchemie beïnvloedt, zowel bij moeder als baby.

TKF: Wat zijn de belangrijkste vragen m.b.t. de darm-microbioom-brein connectie, die onderzoekers op dit moment proberen te beantwoorden?

T.B.: Nu we weten dat het microbioom verandert in antwoord op stress, willen we het proces hierachter begrijpen.

C.L.: De grote vraag is inderdaad hoe het microbioom zijn invloed op het brein uitoefent: hoe zit het met de compositie van de bacteriën, de effecten op spijsverteringskanaal, lichaamsontsteking en neurale signalen van darmen naar hersenen.

S.M.: Een andere grote vraag is of we stoornissen zoals autisme kunnen behandelen, door behandelingen op de darm te richten. Gebrek aan inzicht in de onderliggende mechanismen, vormt vaak een barrière voor behandeling van psychische en neurologisch aandoeningen. Als deze in het brein liggen wordt het uitdagend vanwege de bloed-brein barrière, een netwerk van bloedvaten die het brein voor schadelijke stoffen beschermt. Maar als de neurologische conditie daadwerkelijk voortkomt uit de darmen -en we geloven dat dit in sommige gevallen van autisme zo is- dan is het makkelijker om te behandelen. In mijn lab zijn we in staat geweest om sommige symptomen van autisme bij muizen, zoals herhaalgedrag, te veranderen door voeding met specifieke bacteriesoorten. Deze bacteriën moduleren de darmmoleculen in bloed en darmen, die het zenuwstelsel beïnvloeden.

TKF: Sarkis, hoe denk je dat darmmicroben communiceren met het brein en gedrag?

S.M.: Er zijn minstens 3 manieren waarop die communicatie plaatsvindt. De eerste manier is: direct via de tiende hersenzenuw, die het netwerk van zenuwen in de darmen verbindt met het brein. De tweede manier: via de belangrijkste en circulerende immuun cellen, die van de darmen naar de hersenen gaan. De derde manier is: door middel van metabolieten. Dit zijn moleculen die door microben in de darm geproduceerd worden. Ze circuleren via het bloed naar de hersendelen die gedrag beïnvloeden. Als voorbeeld: we hebben bij muizen aangetoond,  dat een door darmbacteriën geproduceerde metaboliet voldoende is om gedragsafwijkingen te veroorzaken. Die gedragsafwijkingen zijn gelinkt aan autisme en rusteloosheid. Dit maakt aannemelijk dat microbiale moleculen de darmen met het brein verbinden via een circulair systeem.

TKF: Hebben jullie ook veranderingen bespeurd in het menselijk brein, die tot stand gebracht zijn door microbioom?  

S.M.: Emeran Mayer, University of California, gebruikte functionele MRI, om de effecten van bepaalde micro-organismen op hersenactiviteit te onderzoeken. Dit toonde dat behandeling met gefermenteerde melk met probiotica  -bij gezonde mensen-  hersenactiviteit veranderde, die gekoppeld is aan emoties.

T.B.: Er lopen Europese en Canadese onderzoeken waarbij pasgeborenen vaginale spoelingen krijgen, om er zeker van te zijn dat ze de juiste samenstelling van het microbioom van de moeder krijgen.

TKF: Tracy, hoe kan een natuurlijke vorm van inoculatie van het microbioom van moeder/baby helpen om een fundament te leggen voor hersenontwikkeling?

T.B.: Er zijn sleutelmomenten in ontwikkeling waarop het brein ontvankelijker is om te reageren op de wereld erom heen. De darmbacteriën bereiden het immuunsysteem van de baby voor. Dus wanneer het microbiale ecosysteem van de moeder verandert  – bijvoorbeeld door infectie, stress of voeding-  verandert het microbioom van de baby ook. En dit kan een levenslange impact hebben. Van onze experimenten op muizen is het interessant om te zien, hoe vroege blootstelling aan stress van de moeder de manier waarop een organisme hierop reageert verandert.

TKF: Dat is beangstigend, omdat zwangere vrouwen zich al zoveel dingen hebben om zich zorgen over te maken.

S.M.: Het concept dat microben zo’n uitgesproken invloed hebben op het brein, kan voor veel mensen moeilijk te bevatten zijn. Maar door inzicht hierin te krijgen, kan men t.z.t iets doen aan epidemieën van depressies, AD(H)D, autisme. Dus ik zie het positief.

TKF: Christopher, jij stelde dat de afwezigheid van veel darmbacteriën bijdraagt aan ziekten waaronder psychische stoornissen.

C.L.: Er zijn bepaalde psychische stoornissen die te maken hebben met ontsteking en een immuunsysteem dat in de war is. Zoals post traumatische stress stoornis en depressie. Dus microben die het immuunsysteem kunnen moduleren en ontsteking kunnen remmen bieden dan uitkomst. Ik denk dat de aanwezigheid van die typen bacteriën gedurende volwassenheid gunstig is. Maar de grootste invloed vindt plaats tijdens jonge ontwikkeling.

TKF: Heb je je eigen gedrag ook verandert als gevolg van je onderzoek, aangaande de relatie tussen microbioom en een gezond lichaam en brein?

C.L.: Zeker. Ik eet meer verse groenten en vind goede en diverse bronnen van darmbacteriën belangrijk. Verse groenten voorzien daar goed in. Spinaziebladeren bevatten meer dan 800 verschillende soorten microben. Ze zitten binnenin de plant. Ook nemen mijn kinderen en ik probiotica.

S.M.: Voeding is inderdaad een belangrijke sleutel voor een goede samenstelling van darmbacteriën en de ene voeding is hiervoor beter dan de andere: vezelrijk eten met veel groenten en fruit, resistent zetmeel uit zaden en noten, en onbewerkte voeding.

TKF: Sarkis, zijn er nog meer linken tussen darmbacteriën en brein?

S.M.: Het is al aangetoond dat de cognitie van bacterievrije muizen slechter is. Nu is de invloed van darmbacteriën op neurodegeneratieve ziekten nog niet voldoende onderzocht, maar er is veel speculatie over dit onderwerp. Dit komt vooral omdat data aantonen dat het mediterraan dieet beschermt tegen Alzheimer. Voeding vormt het microbioom, dus mediterraan eten beïnvloedt de darmbacteriën op zo een manier dat het beschermt tegen neurodegeneratie. Er zijn nog andere anekdotische redenen om te geloven dat neurodegeneratie in verband staat met microbioom of vice versa. Alle drie de neurodegeneratieve ziekten -Alzheimer, Parkinson en ALS- hebben een GI (gastrointestinaal) component. Veel patiënten met Parkinson hebben gastrointestinale storingen gehad, al decennia voordat ze motorieke problemen kregen. Een recente studie liet zien dat patiënten met deze ziekte een ander microbioom hebben.

Op 15 januari a.s. om 15.00 uur kun je luisteren naar een live webcast met Christopher Lowry en Sarkis Mazmanian over de microbioom-brein connectie.

Bron: www.livescience.com