Tomatensap vermindert buikomvang en ontstekingsmarkers (al bij 1 glas per dag)

Tomaten zijn gezond. Door het aanwezige antioxidant lycopeen, beschermt het tegen kanker en hart- en vaatziekten. De simpele vrucht is zelfs een bewezen beautyproduct. In pureevorm biedt de vrucht niet alleen van binnenuit meer bescherming tegen de zon (55 gram per dag, 3 maanden lang: 33% meer zonbescherming). Ook remt tomatenpuree huidveroudering: het stimuleert de aanmaak van procollageen en huidstructuur verbetert. Maar er is nog een voordeel: tomatensap vermindert het de buikomvang en tevens ontstekingsmarkers.

Slechts 1 glas tomatensap per dag

Slechts 1 glas tomatensap per dag vermindert de buikomvang en ontstekingsmarkers!

Een slankere buikomvang door een glas tomatensap. Veel moeite hoef je er niet voor te doen: het gaat slechts om 1 glas tomatensap per dag.

In een nieuwe Taiwanese studie dronken deelnemers 8 weken lang dagelijks een glas tomatensap. Dit bleek direct effect te hebben op buikomvang, cholesterol en ontstekingsmarkers bij gezonde jonge vrouwen.

Het ging om 30 jonge vrouwen, twintigers. Ze dronken dagelijks een glas tomatensap van 280 ml. Dit bevatte 32.5 mg lycopeen. De tailleomvang bleek gemiddeld 1.6 cm afgenomen te zijn en er was sprake van gemiddeld 0.5 kilo gewichtsverlies.

Ontstekingsmarkers

Er vond ook een afname plaats van 22% de ontstekingsbevorderende cytokine MCP-1. Deze is de basis van veel ziekten. MCP-1 is een van de cytokinen die insulinesecretie en de insulinegevoeligheid remmen, wat resulteert in een verslechterd glucosemetabolisme.

Wanneer cytokinen, waaronder MCP-1, toenemen kan chronische ontsteking ontstaan. Dit beïnvloedt immuunsysteem, spier-, vet-, bot-en zenuwweefsel en alle organen negatief. Tevens was er een afname van 25% van de adiponectine spiegel.

Adiponectine is een eiwit die geproduceerd wordt door het vetweefsel en een rol speelt in de stofwisseling van vetweefsel, insulinegevoeligheid en energie.

De resultaten toonden dat reductie in lichaamsvet, lichaamsgewicht, buikomvang en BMI plaatsvonden terwijl er verder geen sprake was van veranderingen in voedselinname en -patroon.

Lycopeen

In welke vorm je tomaat ook nuttigt, lycopeen blijft. Tip: gebruik een pakje tomatenpuree om (een kan) sap van te maken. Dit is geconcentreerd. Let wel op toegevoegd zout.

Lycopeen is een antioxidant die in rood- en rozegekleurd fruit en groente zit. De positieve invloed van lycopeen op de hartgezondheid, stofwisseling en bepaalde vormen van kanker wordt ondersteund door een wijd scala aan onderzoeken. De onderzoekers:

“In deze studie hebben we laten zien dat het drinken van tomatensap door jonge gezonde Taiwanese vrouwen resulteerde in een afname van adiponectine, peroxidatieve stress, cholestero en MCP-1.” “Bij obesitas is er sprake van chronische ontsteking van adipose weefsel (vetweefsel) en dit wordt aangepakt door reductie van lichaamsvet. MCP-1 uitscheiding door het vetweefsel stimuleert de macrofaag infiltratie en bevordert ontsteking.”

Wel melden de onderzoekers dat het ontbreken van een placebogroep een zwakte in het onderzoek was. Omdat de deelnemers jonge gezonde vrouwen waren, is het niet mogelijk om de bevindingen door te trekken naar mensen met overgewicht en obesitas.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved


Meer over tomaten en/of lycopeen tomatensap5


Bron: Nutrition