Afvallen Darmflora

Ondersteunen yoghurt en probiotica gewichtsverlies?

Share Button

168 Goed onderbouwde studies hebben de EFSA er niet van overtuigd dat vetvrije yoghurt en gefermenteerde melkproducten bijdragen tot gewichtsverlies. Wat kunnen yoghurt en probiotica betekenen ter ondersteuning van gewichtsverlies?

De claim -afgewezen door EFSA-  was:

“Vetvrije yoghurt en gefermenteerde melkproducten met probiotica en vitamine D, zonder toegevoegde suikers, verminderen lichaams- en visceraal vet bij een passend dieet.”

Ondersteunen vetarme yoghurt en probiotica bij gewichtsverlies?

Yoghurt vermindert lekkere trek

Volgens een studie die in 2014 werd gepubliceerd in Nutrition Journal, draagt het eten van yoghurt als tussendoortje bij aan verminderde calorie-inname en lekkere trek. Een kleine proteïnerijke snack eten in de namiddag, zoals yoghurt, voorkomt dat je toegeeft aan lekkere trek. Door in de middag vetarme yoghurt te nemen, werden gemiddeld 100 calorieën minder gegeten tijdens avondeten.

Probiotica ondersteunt gewichtsverlies op verschillende manieren

Ook dragen bepaalde probiotica bij aan verlies van gewicht & vetmassa bij vrouwen. Dit bleek uit  een studie, gepubliceerd in de British Journal of Nutrition. Het gewichtsverlies deed zich alleen bij vrouwen voor. Het ging om bacteriestreng Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 die 12 weken lang middels een supplement ingenomen werd. Na afloop bleken de vrouwen 9.7 pond kwijt te zijn. En laat die streng nou in veel Europese yoghurts zitten !

Meer informatie:

Bepaalde probiotica zorgen voor verlies van gewicht & vetmassa bij vrouwen

Probiotica kunnen goed ingezet worden ter ondersteuning van gewichtsverlies, omdat de darmbacteriën invloed hebben op eetgedrag en voedingskeuze.

Zo publiceerde BioEssays in 2014 een review waarin dit werd geconcludeerd. De voedingskeuze  valt op díe voeding waarin de bacteriën het best gedijen. Bacteriesoorten zijn afhankelijk van het soort voeding dat ze nodig hebben.

Sommige geven de voorkeur aan vet, en andere aan zoet. Ze wedijveren niet alleen met elkaar om voedsel en om een niche binnen hun ecosysteem te blijven, ze hebben ook andere doelen dan wij, aldus de onderzoekers.

Het goede nieuws is dat de microbiologie van de darmen binnen 24 uur veranderd kan worden.

Meer informatie: Darmbacteriën hebben invloed op (eet) gedrag, humeur en voedingskeuze

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.