Alledaagse bacterie beschermt tegen Multiple Sclerose en opent deuren voor behandeling

Een alledaagse bacterie kan de kans op Multiple Sclerose (MS) verkleinen. De bacterie die bekend staat als veroorzaker van maagzweren, blijkt minder vaak voor te komen in darmen van vrouwen met MS. De bacterie zou beschermen tegen MS.

Beschermend effect

Heliobacter pylori

Het gaat om de Helicobacter pylori, die in het slijmvlies van de maagwand kan leven. De Helicobacter pylori kan dus in het zure milieu van de maag overleven. Het Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry publiceerde een studie waarin gesuggereerd wordt dat deze bacterie de kans op Multiple Sclerose verkleint. De bacterie zou een beschermend effect tegen de neurologische ziekte hebben.

Hygiëne hypothese

Onderzoekers van de studie, verbonden aan de Western Australian Neuroscience Research Institute (WANRI, Australië) zeggen dat hun studie bewijs levert dat de hygiëne hypothese klopt: dit is de stelling dat blootstelling aan pathogenen in de kinderjaren beschermt tegen ziekten later in het leven. De hygiëne hypothese speelt mogelijk een rol in het ontstaan van autoimmuunziekten.

Multiple Sclerose ontwikkelt zich meestal tussen het 20e en 40e levensjaar, en vrouwen hebben 2x zoveel kans op ontwikkeling van de ziekte dan mannen.

Reeds eerder onderzoek linkte de infectie met de bacterie in kinderjaren met een verlaagd risico op MS. Het Australische team is verder gegaan op dit onderzoek.

H. pylorie, slechte reputatie

De H. pylori vermindert gevoeligheid van het immuunsysteem, wat de kans op MS verkleint. De meeste mensen worden ‘gastheer’ van de bacterie voor het 2e levensjaar, en de bacterie blijft voor het verdere leven in de maag wonen. Bij sommigen kan de bacterie gastritis veroorzaken. De bacterie is verantwoordelijk voor meer dan 90% van de darmzweren en voor meer dan 80% van de maagzweren. De meeste mensen ondervinden geen nare gevolgen van de H. pylori.

Mannen vs. vrouwen

De onderzoekers keken naar de aanwezigheid van de H. pylori in 550 patiënten met MS en in 299 gezonde mensen. De mensen zonder MS waren vaker geïnfecteerd met H. pylori dan de patiënten. Dit bleek alleen bij vrouwen het geval. Apart genoeg bleken mannen met MS juist vaker geïnfecteerd te zijn.

Nieuwe behandelmethoden

Volgens de onderzoekers brengt de bacterie het immuunsysteem in een mindere staat van ontsteking, wat de gevoeligheid ervan vermindert en het risico op autoimmuunziekten zoals MS verkleint. Het is mogelijk dat nieuwe medicatie ontwikkeld wordt, die de effecten van de H. pylori simuleren. Dit opent de weg naar nieuwe behandelmethoden van MS en andere autoimmuunziekten.

MedicalNews publiceerde vorig jaar een studie over de hygiëne hypothese bij autoimmuunziekten.

Bron: www.medicalnewstoday.com