Antimicrobieel eiwit remt littekenvorming en ontsteking bij Prikkelbare Darmsyndroom

OEDGEZOND.INFO

Bij patiënten met het Prikkelbare Darmsyndroom kan littekenvorming ontstaan wat leidt tot stenose. Een antimicrobieel eiwit kan vorming van littekens en ontsteking afremmen.

Cathelicidine brengt ontsteking tot rust

Door chronische ontsteking ontstaat littekenvorming, en na operatie kan hetzelfde gebeuren bij andere delen van de darmen. Het proteïne cathelicidine brengt ontsteking tot rust en heeft antimicrobiële eigenschappen die fibrosis kunnen voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in CMGH Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology

De onderzoekers ontdekten bij muizen dat het anti-microbieel eiwit cathelicidine het aantal cytokinen afremt, die verantwoordelijk zijn voor ontsteking. Volgens Jerrold Turner (CMGH) moet dit verder onderzocht worden, maar bestaat de mogelijkheid dat patiënten met PDS niet onder het mes hoeven, dankzij de proteïne.

Infecties en cathelicidine

Het antimicrobieel eiwit wordt in minieme hoeveelheden in blaas en nieren geproduceerd en voorkomt permanente infecties van de urinewegen. Het is een dierlijk antibioticum en is sinds eind jaren 90 in allerlei andere weefsels ontdekt (darmwand, witte bloedcellen, beenmerg en huid, Nature Medicine 2006). Blaasontsteking ontstaat vaakt door darmbacterieën die via de urinebuis de blaas inkomen. Cathelicidine vormt de eerste linie tegen kwaadaardige bacterieën

Volgens natuurdiëtisten.nl bevordert vitamine D de productie van antibacteriële eiwitten zoals cathelicidinen door de darmwand.

Kurkuma zou de aanmaak van het eiwit verdrievoudigen (door curcumine)

Bronnen:

www.cmghjournal.org

nrc wetenschap 2006/ Antimicrobieel eiwit blijkt geheim wapen tegen blaasontsteking

www.natuurdietisten.nl