Weer een update: Invloed van darmbacteriën op gedrag en (mentale) gezondheid !

De miljarden bacteriën die we meedragen – en dan met name de darmbacteriën die het microbioom vormen-  hebben een aanzienlijke invloed op gedrag en mentale gezondheid. De vele manieren waarop ze de normale hersenactiviteit en -ontwikkeling beïnvloeden, hebben een impact op de slaap en stress response. Ze spelen een rol in diverse ziekten en kunnen veranderd worden via de voeding. De manier waarop,  wordt beschreven in een review in Journal of Medicinal Food. We geven een samenvatting van dit review.


In “The Gut Microbiome and the Brain” (auteur Leo Galland, Foundation for Integrated Medicine) staan de meest actuele inzichten in de relatie tussen proteïnen die door de darmbacteriën geproduceerd worden en het centrale zenuwstelsel.

 

De auteur legt de verschillende mechanismen uit middels welke het microbioom de hersenen beïnvloedt:

 • door stimulatie en overstimulatie van het immuunsysteem
 • door het produceren van neurotoxische agenten
 • door vrijzetten van hormonen of neurotransmitters die identiek zijn aan hormonen en neurotransmitters die door het lichaam zelf aangemaakt worden
 • of door directe neuronale stimulatie wat signalen naar het brein zendt

Co-auteur van de studie, S. Parthasarathy:

Het microbioom is een hot topic in veel medische branches en van immuun- en ontstekingsziekten zoals Crohn, prikkelbare darmsyndroom tot cardiovasculaire ziekten. Wetenschappers zijn zich niet alleen bewust van de goede en slechte microben in de darmen, maar worden zich steeds meer bewust van de manier waarop ze het mechanisme kunnen veranderen.”

Voor wie dit interessant vindt, is het rapport tot 21 februari 2015 te lezen de gratis online bibliotheek online.liebertpub.com .

We zetten wat punten uit het rapport op een rij:

 • Grote hoeveelheden cytokinen (moleculen die het immuunsysteem reguleren) leiden tot slaapstoornis en depressie
 • Normaal gesproken is er 1 gram lipopolysacharide (LPS) aanwezig in de darmen. Wanneer dit verandert leidt dit eveneens tot slaapstoornis, depressie, angst en een verslechterd lange termijn geheugen. Dit is te voorkomen door yoghurtconsumptie, maar wordt bevorderd door de Westerse voedingsstijl (fast food, bewerkte en koolhydraatrijke voeding, verzadigde vetten).
 • Afhankelijkheid van alcohol bevordert doorlatendheid van de darmen, wat resulteert in depressie, angst en trek in alcohol. Alcohol doet de aanwezigheid van Bifidobacterium en Faecalibacterium afnemen.
 • Bifidobacterium en Faecalibacterium zijn ontstekingsremmend
 • Bij schizofrenie patiënten is verplaatsing van darmbacteriën waargenomen, wat niet het gevolg van medicijngebruik was
 • Bij onderzoek op muizen met Multiple Sclerose vond alleen auto-immuun encefalitis (wanneer immuunsysteem eigen zenuwcellen aanvalt ) plaats bij aanwezigheid van bacteriën die leven van de afvalstoffen (commensale bacteriën)
 • Bij coeliakie zijn er minder Bifidobacteriën in de darmen, wat niet opgelost wordt door glutenvrije voeding. Dit blijkt al het geval te zijn, voordat coeliakie zich ontwikkelt. Bifido beschermt de darmcellen voor de giftige effecten van gliadine peptiden (DGPA)
 • Darmbacteriën produceren een hoeveelheid metabolieten met mogelijk encefalo toxiteit. De meest onderzochte zijn D-melkzuur en ammoniak (de laatste kan tot hersenbeschadiging leiden).
 • Verhoogde spiegels van D-melkzuur werden aangetroffen in de stoelgang van patiënten met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), wat kan betekenen dat D-melkzuur een bijdrage lever aan de symptomen van CVS. Dit kan voorkomen worden door pre- en probiotica, maar dit moet zorgvuldig gekozen worden. Een grote dosis beta-glucaan kan verbetering brengen, en dit is te vinden in haver en gerst.
 • Cognitief disfunctioneren bij patiënten met levercirrose wordt in verband gebracht met verandering van darmbacteriën. Met name Lactulose kan dit weer omkeren.
 • Boterzuur werkt ontstekingsremmend net als propaanzuur (de laatste veroorzaakt de gaten in de kaas en is een restproduct bij de afbraak van suiker). Propaanzuur kan een positieve bijdrage leveren aan stoornissen van de stofwisseling.

Maar beiden zijn niet in alle gevallen positief:

 • Propaanzuur speelt mogelijk geen positieve rol bij autisme. Bij dieren die intraventriculair werden blootgesteld aan het propaanzuur werden dezelfde afwijkingen in hersenen gevonden als bij mensen en kinderen. Afname van glutatione en toename van oxidatieve stress gingen gepaard met neuro-inflammatie. Boterzuur had dit negatieve effect ook, maar in mindere mate.
 • Fermentatie van koolhydraten bij kinderen met autisme gebeurt niet op de gebruikelijke manier. Kinderen met autisme hebben ongebruikelijke ‘fermenteerders’ in hun stoelgang, dit kan mogelijk Clostridium zijn (geslacht van bacteriën). Autisme wordt ook wel in verband gebracht met het vroeg overgaan van borstvoeding naar flesvoeding. Ook lijkt bij deze kinderen de bacterie Sittorella in meerdere mate aanwezig te zijn.
 • Bacteroides fragilis brengt darmflora positief in balans
 • De bacteriën en productie van neurotransmiters: Lactobaccilus soorten produceren GABA’s (Gamma-amminoboterzuur). Escherichia produceert noradrenaline, serotonine en dopamine. Streptococcus en enterococcus produceren serotonine. Bacillus soorten produceren noradrenaline en dopamine
 • Stress kan resulteren in een toename van melkzuurbacteriën (reguleren immuunsysteem)
 • Bifidobacterium animalis ssp Lactis, Streptococcus thermofiles, Lactobacillus bulgaricus, Lactococcus lactis ssp lactis toegevoegd in een probiotica drank bij vrouwen, bleken bij onderzoek gelinkt te zijn aan verbeterde hersenconnectiviteit en emotieverwerking.
 • Bij een ander onderzoek verbeterde Lactobaccilus casei depressieve symptomen na 3 weken gebruik in een probiotica supplement
 • Een mix van Bifidobacterium lactis, L. Paracasei ssp paracasei F19, Lactobacillus acidofilis NCFB 1748 en Bifidobacterium lactus Bb12 bleek de toestand van CVS patiënten na 4 weken verbeterd te hebben qua concentratievermogen en geheugen, maar niet in vermoeidheid en lichamelijke activiteit.

Voeding

 • Dierlijke vetten: bevorderen groei van Bifidobacterium. Propioni bacterium freudenreichii (bv in Zwitserse kaas) bevordert de groei van Bifidobacterium
 • Overmatig een vermindert aanwezigheid van gunstige darmbacteriën. Gematigd eten bevordert de aanwezigheid.
 • Alcoholgebruik verandert darmflora negatief, resulteert o.a. in verminderde leverfunctie

Meer over de recente ontwikkelingen:

2014:

2013: