Top 5 redenen waarom je dieet niet werkt

Volgens fitnesstrainers zijn er 5 redenen waarom je niet (meer) afvalt. Hoe belangrijk is calorieën tellen bijvoorbeeld echt?

1. Je telt geen calorieën

De simpele waarheid is dat veel van ons simpelweg te veel eten. We eten calorierijk, in te grote porties en we eten te vaak. De juiste hoeveelheid calorieën consumeren is het beste dat we kunnen doen om succesvol vet te verliezen. De volgende 4 redenen zijn eigenlijk terug te voeren op deze eerste reden. Als je vet wilt verliezen betekent dat je calorieën tekort moet komen: we moeten meer verbranden dan innemen. Dit kunnen we bereiken door minder te eten of te sporten. Een combinatie van de twee is het beste.

Denken dat je alleen maar koolhydraten, vet, gluten vlees, zuivel hoeft te mijden om gewicht te verliezen is een misvatting. De meeste van ons hebben geen idee hoeveel calorieën er naar binnen gaan. De enige reden waarom een dieet werkt is omdat de daarbij behorende voeding lager is in calorieën dan de voeding die je wilde vermijden. Gebruik een app of hou een dagboek bij van wat je eet.

Er is voeding die gewichtsverlies positief ondersteunt (tomatensap, avocado, yoghurt, chilipeper.

2. Je demoniseert nutriënten

Bij Atkins zijn het de koolhydraten, bij Pritikin is het vet, en bij Paleo zijn het groenten en nachtschades. Belladonna is inderdaad schadelijk, maar voor aardappelen, tomaten, pepers en aubergines geldt dit niet. Kom van het idee af dat je één nutriënt of een hele serie voeding moet mijden voor vetverlies.

3. Je slaapt niet genoeg

Slapen is enorm belangrijk voor een goede gezondheid, en zelfs voor vetverlies. Slaapgebrek veroorzaakt stofwisselingsproblemen. Mannen en vrouwen die 5 aaneengesloten nachten een verstoord slaapritme hebben, produceren 30 procent minder insuline. Wanneer dit voortduurt kan er obesitas en diabetes ontstaan. Slaapgebrek blijkt ook gekoppeld te zijn aan lichaamsvet (minder slaap staat gelijk aan meer lichaamsvet). En wanneer je een dieet doet en tegelijkertijd leidt aan slaapgebrek, verlies je vrije spiermassa in plaats van vetmassa.

4. Je volgt het dieet van een ander

De sleutel is om een manier te vinden die voor jou werkt, terwijl je calorieën mindert. Ook niet onbelangrijk: een voedingsstijl die je ook kan volhouden, wanneer je op het gewenste gewicht bent.

5. Je doet geen gewicht training

Dit is de enige manier om lichaamscompositie te verbeteren. We willen meer spieren (en een goede vorm behouden) en minder lichaamsvet. Waarschijnlijk weet je al dat je meer calorieën verbrand wanneer je spiermassa opbouwt. Maar meer spiermassa betekent niet dat je alles kan eten wat je wilt. Gewicht training stimuleert de instandhouding van de vrije spiermassa, terwijl je op dieet bent.