Citronella geur blijkt groei van kankercellen in lever af te remmen

OEDGEZOND.INFO

Medische onderzoekers ontdekten al dat essentiële oliën uit planten die groei van bepaalde kankercellen kunnen afremmen. Een nieuwe Duitse studie geeft nieuwe details bloot over het mechanisme achter dit beschermende effect. Citrusgeur wordt ook door levercellen gedetecteerd, dit verhoogd de hoeveelheid calcium in de cellen en remt de groei van kankercellen in de lever.

Citronella remt groei lever kankercellen

Actieve ingrediënten essentiële oliën

De calcium influx in het lever carcinoom kan gemonitord worden door blootstelling aan citronella. Foto: RUB, Lehrstuhl Hatt

Bij de studie, die gepubliceerd is in Archives of Biochemistry and Biophysics, werden een aantal terpenen onderzocht met betrekking tot kankeronderzoek. Terpenen zijn de actieve ingrediënten in essentële oliën.

Terpenen kunnen signalen afgeven in cellen door olfactorische receptoren te prikkelen.

Olfactorische receptoren zijn chemische receptoren die met name boven in de neus zitten. Ze zetten geuren om in elektrische signalen. Deze signalen worden in het brein omgezet in waarneming een dit kan het lichaam in actie zetten.

Olfactorische receptoren zitten niet uitsluitend in de neus, maar komen in allerlei menselijk weefsel voor, zoals onder andere in huid en prostaat. De ontwikkeling en groei van kanker wordt beïnvloed door terpenen. Hun precieze functie hierin wordt nog niet volledig begrepen.

Verhoging van hoeveelheid calcium in cellen door 2 terpenen

In de nieuwe studie maakten de Duitse onderzoekers gebruik van cellulaire simulatie van hepatocellulair carcinoom, een standaard levertumor. Het team onderwierp de cellen aan een groep terpenen in verschillende concentraties en bestudeerden de reacties. De onderzoekers zagen dat 2 van de 11 geteste terpenen leidde tot een aanzienlijke verhoging van calcium in de cellen. Het ging om citronella en citronol.

Citrusgeur wordt ook in de lever gedetecteerd

Hierna richtten ze zich specifiek op citronella en zochten naar een geschikte receptor dat gebruikt en geactiveerd kon worden door het terpeen. De olfactorische receptor OR1A2 bleek achter de cellulaire reactie te zitten. OR1A2 is verantwoordelijk voor het detecteren van de citrusgeur in de neus en komt ook voor in de levercellen.

Ook bleek dat wanneer OR1A2 uit de cellen verwijderd was, ze niet langer reageerden op het terpeen. Het studieteam zei ook verantwoordelijk te zijn voor de blootlegging van de signaleringsroute achter de toegenomen hoeveelheid calcium in de cellen, wat de groei van kanker afremt.

Deze resultaten zijn het zoveelste voorbeeld van het belang van de olfactorische receptoren buiten de neus en bovendien vergroten ze de hoop voor onwikkeling van nieuwe medicatie zonder ernstige bijwerkingen,” aldus de onderzoekers.

Bron:aktuell.ruhr-uni-bochum.de