Bepaalde essentiële oliën blijken effectief bepaalde kankercellen te doden (onderzoek)

goedgezond

Gisteren schreven we over citronella olie, dat de groei van lever kankercellen blijkt af te remmen. In 2010 verscheen een onderzoek in vakblad Molecules, dat eveneens melding maakt van bepaalde essentiële oliën (10 stuks) die kankercellen doden. Sommige oliën doden meer dan 90% van de cellen bij bepaalde kankervormen.

Het gaat om de volgende 10 essentiële oliën: mint, gember, citroen, jasmijn, lavendel, kamille, tijm, roos en kaneel.

De oliën werden apart van elkaar getest op antibacteriële kwaliteiten en toxiciteit voor drie menselijke kanker cellijnen in vitro: de MCF-7 borstkanker cellijn, de A-549 longkanker cellijn en de PC-3 prostaatkanker cellijn.

Sterke cytotoxiciteit werd onthuld

Gedurende de testen legde het team de drie kanker cellijnen bloot door toegenomen concentraties van elke essentiële olie. Er werd een afname van overlevingskans van de drie cellijnen geconstateerd, die afhankelijk van de dosis was. Met andere woorden: meer kankercellen stierven, naarmate het gebruik van essentiële olie toenam.

Cellen van long-, borst- en prostaatkanker

Bij een concentratie van 0.2 procent bleken alle essentiële oliën sterk cytotoxisch te zijn tegen de PC-3 prostaat kankercellen. De meeste van de oliën waren ook effectief tegen de A-549 longkanker cellen, met slechts 1 uitzondering, namelijk mint.

Tijm en kamille

Bij MCF-7 borstkanker cellen waren de volgende 4 oliën een stuk sterker dan de andere: kaneel, tijm, kamille en jasmijn. Tijm was hiervan de krachtigste. Jasmijn was een goede tweede, en daarna volgde de twee andere.

MCF-7 werd vrijwel helemaal uitgeroeid door de 4 oliën. Kamille doodde tot 93%. Tijmolie, de effectiefste, doodde 97% van de MCF-7 borstkankercellen.

Voor MCF-7 cellen was de cytotoxische werking van kaneel, tijm, kamille en jasmijn een stuk effectiever dan de andere oliën. De fracties van levenskrachtige cellen werden verminderd met respectievelijk 5.31%, 3.47%, 6.93% en 4.34%.

Antibacteriële eigenschappen

Wat betreft antibacteriële eigenschappen stonden roos, kaneel, tijm en lavendel hoog op de lijst: een concentratie van 0,25% doodde de bacterie Propionibacterium acnes, of P. Acnes na 5 minuten. P. Acnes is het microorganisme dat verantwoordelijk is voor acne.

Bronnen:

Het complete onderzoek in Molecules

Abstract van de studie

 

Share