Oestrogeen, testosteron en buikvet

Bij de een komt vetopslag op heupen en dijen, en bij de ander op de buik. Genen bepalen mede of je een peerfiguur of een appelfiguur hebt.  Maar ze bepalen niet alles: hormonen spelen ook een belangrijke rol in de locatie van vetopslag.

Buikvet

Hormonen bepalen niet alleen voor een belangrijk deel hoe je stofwisseling verloopt, maar ook waar je vet opslaat. Wanneer de hormonen oestrogeen en testosteron niet in balans zijn, kan dit leiden tot buikvet waar geen dieet tegen opgewassen is. We denken wel dat oestrogeen het vrouwelijke sexhormoon is, en testosteron het mannelijk. En hoewel oestrogeen dominanter is in vrouwen en testosteron in mannen, hebben beide geslachten ze allebei nodig.

Buikvet kan een teken zijn van te veel oestrogeen en te weinig testosteron

Zo wel bij mannen als bij vrouwen leidt oestrogeen dominantie tot vetopslag (bij mannen: op buik en boven borstspier, bij vrouwen: op buik, of billen en dijen). En op een soort cyclische manier, zorgt teveel buikvet bij mannen én vrouwen voor te veel oestrogeenproductie, waardoor het nog moeilijker is om van buikvet af te komen. Man én vrouw met teveel oestrogeen ervaren ook geheugenproblemen, gebrek aan motivatie, depressie en een laag libido. Je kan oestrogeen weer in balans krijgen door groene thee en kurkuma. Ook de inname van voldoende vezels helpt je lichaam om van een overschot oestrogenen af te komen. Wanneer je hiervoor lijnzaad neemt, werk je gelijk aan je omega-3 inname. In een eetlepel lijnzaad zit 1.7 gram vezels.

Mannen/te weinig testosteron

Mannen met te weinig testosteron hebben eerder last van zwembandjes en vetophoping boven de borstspier. Er is een link met stress. Een laag testosterongehalte doet niet alleen buikvet toenemen maar kan ook leiden tot hartaandoeningen, depressie en osteoporose.

Osteoporose komt ook bij mannen voor. e groeiverwachting van het aantal mannen me osteoporose stijgt momenteel sneller dan bij vrouwen. Bij mannen wordt het minder snel onderkend.

Een afname van spiermassa en motivatie zijn ook tekenen van een laag testosterongehalte. Krachttraining en voldoende zink in de voeding kan de testosteronproductie stimuleren. Voldoende rust en ontspannen activiteiten zijn ook belangrijk.

Dan speelt er nog iets anders: door pesticiden worden mannen vrouwelijker. Pesticides zijn ook van invloed op de testosteronspiegel. Met name chlorpyrifos (organochloride pesticide) doet de testosteronspiegel dalen. We hebben het dan over een daling van 10%, wat best hoog is, vooral voor mannen die al een lage spiegel hebben. Onderzoekers werden wakker, doordat het effect van pesticides op dieren zichtbaar begon te worden. (meer hierover)

Oestrogeen/vrouwen

Sommige pesticides hebben oestrogene eigenschappen. Maar ook hormonen in vlees en de pil zijn debet aan hoge oestrogeenspiegels. Bepaalde ziekten verhogen de spiegel ook (candida albicans, obesitas). Xeno-oestrogenen komen voor in cosmetica, plastic, schoonmaakmiddelen en medicijnen. Pesticides worden bij vrouwen gelinkt aan een verhoogde kans op endometriose, en minder zin in seks.

De sexhormonen testosteron en oestrogeen spelen een rol in de vetproductie en -opslag, maar doen dit niet alleen. Hoge cortisolgehaltes en lage DHEA gehaltes (groeihormoon) kunnen ook tot een zwemband leiden.

13 Manieren om het oestrogeengehalte te verlagen

 1. Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Een hoog BMI betekent hoger oestrogeengehalte (bij mannen én vrouwen)
 2. Eet minder rood vlees en meer biologisch vlees
 3. Huis en verzorging: Gebruik geen geparfumeerde producten op je huid, beperk het drinken uit plastic flessen en bekers (vooral wanneer het om hete drank gaat, vanwege de ftalaten) en vermijd producten met parabenen (meestal in verzorgingsproducten).
 4. Eet meer groen en betrek broccoli en broccolisprouts in de voeding
 5. I3C (indole 3 carbinol) zet de agressieve vorm van oestrogeen om naar veiligere vormen
 6. Eet meer zaden, linzen, rode kidneybonen, rode klaver, hummus en pitten. Fyto oestrogenen blokkeren cel receptoren, zodat oestradiol niet geaccepteerd wordt.
 7. Eet geel en rood voedsel vanwege de carotenoïden. Sommige champignons verminderen ook oestrogeen evenals lijnzaad.
 8. Let op zonnebrandmiddelen. Ingrediënten als PABA, retinyl palmitate en oxybenzone zijn onveilig.
 9. Probeer zo veel mogelijk biologisch te eten
 10. Neem dagelijks (lichte) beweging. Ongeveer een half uurtje bewegen wordt gelinkt aan lagere oestrogeenspiegels en een lager risico op kanker.
 11. Slaap in een volledig verduisterde kamer op vaste slaaptijden. Melatonine brengt oestrogenen in balans. Overweeg eventueel melatonine suppletie (3 mg maximaal).
 12. Electro magnetische straling knoeit met melatonine. Lees de volgende slaaptips
 13. Neem geen antibiotica, maar probiotica met meerdere strengen. Darmbacteriën verwijderen ongewenste oestrogeendelen uit het lichaam.