Haarverlies, vaak door traag werkende schildklier. Wat doe je eraan?

OEDGEZOND.INFO

Het haar van de vrouw is een goede indicator, want dunner wordend haar is vaak het eerste teken van een onderliggende disbalans of tekort. Ook een te trage schildklier is vaak de schuldige van een dunnere haardos. Wanneer dit niet opgespoord wordt, kan het de gezondheid gaan ondermijnen. Wanneer hormonale disbalans wordt aangepakt, is de kans groot dat haar weer gaat groeien en er weer uit gaat zien als vanouds.

Ongeveer 2/3 van de vrouwen heeft wel met haarverlies te maken. Dit wordt gezien als een dermatologische aandoening en er wordt niet altijd verder gekeken dan de hoofdhuid. Aangenomen wordt dat 40% van de vrouwen zichtbaar haarverlies hebben tegen de tijd dat ze 40 zijn. Dermatologen en huisartsen kunnen vrouwen met haarverlies het idee geven dat het onvermijdelijk is, vanwege de leeftijd.

Dunner wordend haar, schildklier en hormonen

Er is toenemend bewijs dat aantoont dat een traag werkende schildklier een zeer waarschijnlijke oorzaak van haarverlies is. Deze aandoening heet hypothyreoïdie. Het aantal mensen met deze aandoening neemt toe, en het treft meestal vrouwen.

In een baanbrekende studie werd de impact van de primaire schildklierhormonen (T3 en T4) op de haarfollikels (haarzakjes) in hun groeifase onderzocht. De onderzoekers concludeerden dat T4 de proliferatie van cellen die verantwoordelijk zijn voor haargroei, doet toenemen. In combinatie met T3 nam de sterfte van follikels af. T4 verlengde de fase van haargroei, T3 en T4 samen deed de productie van melanine toenemen (haarpigment). Dit is duidelijk bewijs van de relatie tussen schildklierhormonen en een volle haardos.
Te weinig schildklierhormonen zorgen voor haarverlies, omdat het de stofwisseling in het hele lichaam verlaagt. Dat is de reden waarom dit hand in hand gaat met gewichtstoename. De lage stofwisseling heeft natuurlijk een impact op de haarfollikels, wat resulteert in slechte vorming van haarschacht en zwakke haarwortels. Haar wordt traag vervangen. Vroeg grijs worden is ook een indicatie van te weinig schildklierhormonen, evenals dunner wordende wenkbrauwen.

Schildklierhormonen zijn de kracht van de stofwisseling en de lijst van andere symptomen van hypothyreoïdie is lang.

Er is sprake van:

  • kouwelijkheid
  • traagheid
  • lage bloeddruk
  • droge huid
  • spierzwakte, ook bij hartspier
  • zwakke hartslag
  • depressie
  • onderdrukt immuunsysteem
  • verstopping
  • struma (kropgezwel, Goiter)

Wanneer hypothyreoïdie niet gediagnosticeerd wordt kan dit uitmonden in cardiovasculaire ziekte, osteoporose of unvruchtbaarheid.

Testosteron

Het is misschien een verrassing dat het primaire steroïde hormoon bij vrouwen -net als bij mannen- testosteron is. Jonge gezonde vrouwen hebben 10 x meer testosteron dan oestrogeen in het lichaam. De testosteron in het lichaam wordt minder rond het 30e levensjaar, en hormoonschommelingen vinden dan plaats. Het haar bovenop het hoofd kan dunner worden en er kan hier en daar  gezichtshaar verschijnen. De rest van het lichaamshaar wordt ruwer. Wat zit hierachter?

Tegenwoordig wordt gedacht dat een deel van het overgebleven testosteron en andere androgenen zoals DHEA omgezet worden naar een ander hormoon: DHT (dihydrotestosteron). DHT zou de veroorzaker van kaalheid bij mannen zijn. Volgens onderzoek kunnen supplementen dit deels stoppen.

Stress en hormonen

Dunner wordend haar kan het gevolg van stress zijn. Haar kan pas hergroeien, wanneer stress redelijk voorbij is. Hier is namelijk ook een hormoon aan het werk: cortisol. Cortisol is verantwoordelijk voor de vecht-of-vlucht reactie. Het reguleert de stofwisseling van glucose, bloeddruk, immuunsysteem en ontsteking. Gedacht wordt dat cortisol slechts korte perioden actief hoort te zijn in het lichaam. Dit is niet het geval wanneer stress aanhoudt, en je kunt er op rekenen dat dit aan het haar te zien is. Ook disregulatie van cortisol leidt tot stofwisselingsproblemen, schommelende bloedsuikerspiegel, toegenomen ontsteking, afname in botdichtheid, slecht functionerend immuunsysteem, toename van buikvet.

We denken dat stress iets emotioneels is, maar stress kan ook het gevolg zijn van slechte eetgewoonten, of verouderingsproces. Er is inmiddels veel bekend over manieren waarop verouderingsproces kan worden afgeremd: twee belangrijke factoren zijn hierin het behoud van spiermassa en gezond eten met voldoende eiwitten. Wanneer hormonen niet goed in balans zijn, dan is stress het resultaat. Om de hoeveelheid cortisol gezond te houden is het belangrijk dagelijks te ontspannen, te bewegen en gezond en groen te eten.

Stress en vitamine D

Haarverlies kan ook het gevolg zijn van een vitamine D tekort. Behalve de huid, hebben ook veel lichaamscellen en -weefsels receptoren voor vitamine D. Studies op muizen en bij mensen hebben laten zien dat wanneer er een verstoorde receptorbinding is, haarverlies één van de uitkomsten is.

Per ongeluk ontdekt: oogdruppels die haren doen groeien

Onderzoekers van de University van Bradford gingen experimenteren met de oogdruppels tegen glaucoom, op menselijke kale schedel en op kale plekken bij muizen. In beide gevallen ging het haar weer groeien. Ze ontdekten dat Bimatoprost oogdruppels mensenhaar daadwerkelijk kan doen hergroeien en zijn opgetogen over deze ontdekking, omdat dit goed nieuws is voor iedereen die kalend en kaal is. Bimatoprost was aanvankelijk niet voor behandeling van glaucoom bedoeld, maar voor de verlenging van oogwimpers.

We hebben al eens eerder manieren op een rij gezet, om gezond haar te behouden en/of te doen hergroeien. (artikel: Deze natuurlijke middelen stoppen haarverlies en doen haren hergroeien)

We zetten er nog eens 9 op een rijtje:
1. Eet meer proteïnen

Proteïnen bouwen de lichaamsweefsels op, en ook je haar. Als je geen vlees eet, zorg dan voor voldoende proteïnen door groenten, volkoren producten, quinoa en noten.

2. Neem B-complex

De vitaminen B geven vele voordelen. Met name vitamine B3 bevordert de bloedtoevoer naar de hoofdhuid.

3. Reguleer hormonen

Bekijk welke supplementen voor jou van toepassing zijn, om de hormonen te reguleren. Beweeg voldoende, eet gezond en mijdt geen vetten.

4. Neem meer vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor gezond haar, het zit groene bladgroenten, wortels en eieren.

5. Drink meer water

Gehydrateerd blijven is cruciaal voor groei van weefsels. De haarschacht bestaat grotendeels uit water.

6. Stop met roken

Roken vermindert de bloedcirculatie, dus ook de bloedtoevoer naar de scalp.

7. Kruiden

Lavendel, rozemarijn en tijm helpen de haargroei een handje en voorkomen kaalheid. Masseer essentiële oliën in je haar na het wassen, of drink kruidenthee met deze kruiden.

8. Vitamine E

Vitamine E bevordert ook de bloedtoevoer en ondersteunt de aanmaak van nieuwe bloedvaten. Een capsule openen en op de haarfollikels aanbrengen kan haarverlies voorkomen.

9. Aromatherapie

Essentiële oliën als lavendel, gember, rozemarijn en fenegriek gebruiken bij hoofdhuidmassage kan helpen. Twee druppels kunnen gemengd worden met 15 ml (een eetlepel) olie, zoals jojoba olie.

En nog meer voeding tegen haarverlies !

 

Share