Bij overgewicht zorg je voor gezonde darmflora, mede door dit aminozuur

Aminozuur L-glutamine verandert de samenstelling van de darmbacteriën in de samenstelling zoals die bij slanke mensen het geval is. Gezonde darmflora spelen een belangrijke rol bij gezondheid. Maar ook bij overgewicht.

 Volgens een nieuwe Braziliaanse studie vindt er door L-glutamine bij obese mensen een verschuiving in de compositie van darmbacteriën plaats, naar een samenstelling zoals die bij slankere mensen gezien wordt.

Een dagelijkse inname van 30 gram L-glutamine deed de Firmicutes bacterie afnemen en de Bacteroidetes toenemen bij mensen met overgewicht. De Firmicutes/Bacteroidetes ratio is een goede biomarker voor obesitas.

De bevinding dat L-glutamine veranderingen in de samenstelling van darmbacteriën bevordert, ondersteunt het belang van sommige voedingsstoffen om het microbioom profiel te veranderen. Dezelfde veranderingen in microbioom vonden wij in de de literatuur met betrekking tot gewichtsverlies-programma’s,”  aldus onderzoekers.

Darmgezondheid en obesitas

De bevindingen kunnen toegevoegd worden aan de reeks bewijzen die er al zijn, betreffende het effect van darmflora op metabolische factoren en overgewicht.

Uit een studie van de Washington University in 2005, bleek dat obese muizen minder Bacteroidetes hadden en meer Firmicutes, in vergelijking met slanke muizen. Een jaar later deed de Washington University dezelfde bevindingen bij mensen. Het microbioom in de darmen verschilt tussen obese en slanke mensen.

Wanneer de obese mensen gewicht verliezen gaat het microbioom weer terug naar die van slanke mensen. (Journal of Obesity, 2011). Een rapport in Science Translational Medicine (Vol. 3, 106ra106) maakte melding van het feit dat de inname van probiotica het metabolisme verandert, en met name bij de stofwisseling van koolhydraten.

Met koolhydraten hebben veel mensen moeite, en er vindt vaak een overconsumptie van plaats. In het algemeen ervaart men, dat wanneer men koolhydraten consumeert, men meer koolhydraten wil. Dit zou aan de veranderde darmflora kunnen liggen, die dus weer terug veranderd kan worden.

Onze ‘eigen’ Nederlandse hoogleraar microbiologie Willem de Vos, stelde hierover in de Volkskrant, in 2013:

“Lange tijd was het credo: de beste bacterie is een dode bacterie. Nu zien onderzoekers het belang voor de gezondheid. Darmen herbergen honderden triljoenen bacteriën, die bij elkaar een kilo kunnen wegen. Ze doen veel meer dan voedsel verteren. Ze maken ook vitamines, beïnvloeden het immuunsysteem en communiceren met darm- en zenuwcellen. Ze praten echt met ons, er is informatie-uitwisseling op vele fronten.”

Volgens De Vos kan een arme darmflora te maken hebben met de genen, of met een hoog antibioticagebruik in de kinderjaren. Een goede darmflora kan gestimuleerd worden met een vetarm en / of vezelrijk dieet en, in speciale gevallen, met een ‘poep’transplantatie. Op die manier worden bacteriën van mensen met een gezonde darmflora in de darmen van mensen met een arme darmflora geplaatst. (meer hierover)

Onderzoekers van Californa Institute of Technology meldden in augustus 2013:

De darmbacteriën zijn makkelijk te manipuleren door prebiotica, probiotica, antibiotica en een ander en eetpatroon. Het is een inschikkelijke manier om problemen als obesitas te benaderen. Door de focus hierop te leggen worden deuren geopend om veelvoorkomende  ziektes te voorkomen, niet alleen obesitas, maar ook diabetes en gastro-intestinale kanker.” (meer hierover)

L-glutamine

Terug naar de Braziliaanse studie. Aminozuur L-glutamine heeft dus de potentie om de samenstelling van de bacteriën te veranderen, wat gunstig is bij mensen met overgewicht en bij gewichtsbeheersing. De onderzoekers zagen geen verschil gedurende de 14 dagen van de studie, maar volgens hen leidt langere interventie tot veranderingen in de stofwisseling. Aan de studie deden 33 mensen met overgewicht mee, tussen de 23 en 59 jaar.

Zij kregen 2 weken lang L-glutamine en er traden duidelijke veranderingen op w.b. Firmicutes en Actinobacteria phyla. Ook veranderde de Firmicutes-Bacteroidetes ratio gunstig. De onderzoekers concluderen dat L-glutaminesuppletie hetzelfde effect op de darmflora heeft als gewichtsverlies.

Ontsteking in darmen

Ook zou L-glutamine volgens hen pro-inflammatoire cytokinen remmen.

Sommige bacteriën houden verband met darmontsteking. Zo wordt een toename van de hoeveelheid bacteriën uit de Veillonella familie gekoppeld aan hogere ontstekingswaarden in de darmen en de ontwikkeling van Crohn en andere darmklachten. We zagen dat de hoeveelheid Veillonella bacteriën verminderde na suppletie. “

L-glutamine, in welke voeding?

Zuivel
Veel zuivelproducten zijn rijk aan glutamine. Whey proteïne (een bijproduct van kaas) is een top bron. Melk en yoghurt zijn ook goede bronnen, maar kaas is beter. Cottage cheese (of hüttenkäse) en ricotta zijn ook glutamine rijk, net als mozzarella, Parmezaanse kaas en Cheddar.

Groenten

Glutamine kan ook uit groenten komen. Gedroogde linzen, erwten en bonen (met name sojabonen) zijn goede bronnen voor het aminozuur. Kool is nog een goede bron. Verder nog: spinazie (rauw), boerenkool, peterselie, bieten, wortelen en spruiten.

Andere bronnen: Eieren (ook in het eiwit), volkoren granen, tarwekiemen, bruine rijst, quinoa, noten (amandelen, pistache, walnoten, pinda’s), zaden (pompoenzaden, zonnebloemzaden), boter (liefst proteïnerijk).

Artikelbron

Referenties