5x Zeer gezonde glutenvervangers

glutenvrij fibromyalgie

Gluten heeft veel tegenstanders en iets minder voorstanders. De een vindt het onverstandig om gluten te mijden, omdat dit voor tekorten zou zorgen. De ander vindt gluten ronduit gif. Hoe dan ook, bij glutenintolerantie is er geen andere keuze dan de gluten te vermijden. Wat zijn gezonde glutenvervangers?

Wel gluten vs. geen gluten, in het kort

Wel

Hoofd diëtiek bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging, E. Melenberg zegt dat glutenvrij eten voor mensen die gluten niet hoeven te mijden, niet persé gezond is en dat dit voor tekorten kan zorgen. Veel glutenvervangers zouden te veel vet, suiker of zout bevatten. Ze vindt het vermijden van gluten onverstandig, omdat dit zou kunnen leiden voor tekort aan jodium, ijzer, vezels en vitamine B.

Niet

Echter volgens professor Neurologie dr. David Perlmutter, spelen gluten een rol in het ontstaan van dementie en is het gif. (Granen, gluten en koolhydraten gif voor brein)

Dat glutenvervangers per definitie ongezond zouden zijn is niet helemaal waar. Er zijn een aantal zeer gezonde glutenvervangers.

Gezonde glutenvervangers

Psyllium vezels

Volgens een artikel in Food Research International is psyllium

  • een goede bron van vezels
  • cholesterolverlagend
  • insulineregulerend,
  • een goed alternatief voor gluten

Oplosbare vezels als psyllium worden ‘drillerig’en plakkerig in water, en dit kan het broodbak proces verbeteren. (wanneer je 5%-10% toevoegt).

Chia zaad

Lijkt op psylliumvezels, maar worden sneller dik en bevat veel oplosbare vezels. Chia zaad is in rap tempo superfood geworden, is rijk aan nutriënten en zit vol energie. De ratio omega-3/omega-6 is prima, en dit remt ontstekingen. Ontstekingen zijn de voornaamste oorzaak van de hedendaagse chronische ziekten. Wanneer dit zaad aan vloeistof wordt toegevoegd, vormt het een gel-achtige substantie dat de structuur van bakgoederen verbetert. Heel geschikt als glutenvervanger.

Lijnzaad

Bekend als de rijkste bron van omega-3 vetzuren, wordt lijnzaad al duizenden jaren in brood en aanverwante producten gebruikt. Lijnzaad helpt mensen met obesitas, hoog cholesterol en zelfs kanker. Wanneer lijnzaad vermalen is tot een fijn poeder, is het een goed bindingsmiddel en kan het prima gebruikt worden als glutenvervanger. Ongebroken lijnzaad heeft niet hetzelfde effect, het bindt pas wanneer het gebroken of vermalen is. Voeg lijnzaad toe aan kokend water om het een dikke pasta te laten worden.

Gelatine

Gelatine ontstaat wanneer collageen afgebroken wordt, en het wordt al duizenden jaren voor medische behandelingen gebruikt. Het vermindert klachten bij voedingsallergieën en is enorm effectief om een gunstige balans en groei in darmbacteriën te verkrijgen. Tot de halverwege de 20e eeuw raadden artsen aan om gelatine te gebruiken in zelfgemaakte zuigelingenvoeding (wanneer borstvoeding niet mogelijk was). Het is het superfood onder de superfoods. Voeg er wat water aan toe en je kunt het gebruiken als gluten- en xanthamvervanger bij het bakken.

 Agar Agar

Gelatine is een dierlijk product en dus niet geschikt voor de meeste vegetariërs, en zeker niet voor veganisten. Hier is agar agar geschikt, dit is een plantaardige vervanger voor gelatine. Japanners gebruiken agar agar om gewicht te verliezen, omdat het balast stoffen afvoert. Het is heel geschikt voor diabetici en behandelt verstopping.  Agar agar komt van zeealg, is smaakloos en een goed verdikkingsmiddel en dito stabilisator.