Rode druivensap stimuleert vetverbranding in lever bij mensen met overgewicht

OEDGEZOND.INFO

Rode druivensap helpt mensen met overgewicht om beter vet te verbranden, volgens een studie. . De druif zou helpen om gewicht te beheersen en stofwisselingsstoornissen als leververvetting.Rode druiven, druivensap en rode wijn

Onderzoeker Neil Shay (biochemist en moleculair bioloog, verbonden aan de Oregon State University), zegt dat niet alleen het drinken van rode druivensap, maar ook het eten van rode druiven de stofwisseling in de lever stimuleert. Rode druiven en -druivensap zijn behoorlijk suikerrijk. Dus hoe kan dit?

 

Ellagine zuur remt groei van vetcellen

Volgens Shay is het ellagine zuur in rode druiven dat de groei van bestaande vetcellen en vorming van nieuwe vetcellen drastisch afremt. Ook geeft het zuur de stofwisseling van vetzuren in levercellen een boost. Rode wijn zou dit effect ook hebben.

Shay:

We zagen en verwachtten ook niet, dat ellagine zuur voor gewichtsverlies zorgt. Maar het stimuleert wel de vetverbranding, vooral in de lever, en dit verbetert de lever functie bij mensen met overgewicht. Als we een strategie kunnen ontwikkelen om schadelijke ophoping van vet in de lever te verminderen door gewone voeding als druiven, dan zou dat goed nieuws zijn.”

De studie werd gedaan op muizen. In één test (2013) kregen obese muizen extract van Pinot noir druiven.

Sommige muizen kregen een normaal dieet met 10% vet. De rest kreeg een ongezond dieet met 60% vet. De muizen vonden het vetrijke dieet erg smakelijk en consumeerden steevast te veel. Volgens de onderzoeker dienden de gulzige muizen als een goed model voor de zittende persoon die teveel snacks eet en te weinig beweegt. Na 10 weken ontwikkelden de gulzige muizen, die zich het vetrijke eten goed lieten smaken, leververvetting en symptomen van diabetes.

Minder vetophoping in lever

De gulzigaards die er ook druivenextract bij kregen, hadden minder vetophoping in de lever en een lagere bloedsuikerspiegel, in vergelijking met de lekkerbekjes die vetrijk aten zonder druivenextract. Het druivenextract dat de muizen consumeerden, komt omgerekend naar mensen neer op een halve kop druiven per dag.

Ellagine zuur bleek de kracht hierachter te zijn. De bloedsuikerspiegels waren bijna hetzelfde als die van de slanke, normaal etende muizen.

De muizen die ook druivenextract nuttigden bleken ook hogere niveaus van PPAR-alfa en PPAR-gamma te hebben. Dit zijn twee proteïnen die binnen de cellen werken om vet en suiker om te zetten.

Het doel van dit onderzoek is volgens Shay niet het vervangen van medicatie, maar om mensen te begeleiden door voor normale algemene voedingstypen te kiezen, die gunstig zijn voor de stofwisseling.

Shay:

Wanneer je weet dat een bepaald soort fruit goed voor je is, zou je dat dan niet  kopen?”

Bron: www.oregonstate.edu

Niet alleen rode druiven bevatten ellagine zuur, andere voeding ook:

Wilde aardbeien

Een zeer goede bron van ellagine zuur en ook de bladeren en gecultiveerde aardbeien zijn goede bronnen. Wilde aardbei bevat 10x zo veel als frambozen, maar in frambozen zit ook genoeg van de stof.

Frambozen

Hoewel minder dan in wilde aardbei, bevatten frambozen hoge concentraties aan ellagic zuur. (veel meer dan in gecultiveerde aardbeien en walnoten).

Zwarte bessen

Bevatten net zo veel ellagine zuur als de frambozen (Journal of Food Composition and Analysis)

Granaatappel

Bevat minder dan bovenstaande vruchten, maar is evengoed een rijke bron dankzij de grote hoeveelheid ellagitanninen.

Walnoten

Fruit en bessen zijn de beste bronnen van ellagine zuur, maar sommige noten bevatten het ook. Zoals de walnoot, die bevat net zo veel als gecultiveerde aardbeien. Dan krijg je ook nog de gezonde omega-3 zuren ‘gratis’ erbij.

Cranberries
Beschermt tegen infecties van de urinewegen, maar remt ook de groei van kankercellen van prostaat-, mond-, darm- en borstkanker.