Meditatie remt mogelijk hersenveroudering af

We weten allemaal dat ons brein achteruit kan gaan, wanneer de jaren gaan tellen. En niet altijd op een prettige manier: neurodegeneratieve ziekten als Parkinson en Alzheimer komen wereldwijd steeds vaker voor. Het is bekend dat al vanaf ons 30ste jaar het gewicht van de hersenen vermindert. Neuronen nemen in grootte af; netwerken van neuronen worden minder dicht; verbindingen tussen neuronen verdwijnen. Concentraties en activiteit van prikkeloverdrachtstoffen, de neurotransmitters, veranderen.

Meditatie voor beter en langer behoud van grijze massa

Maar geen paniek. Volgens een nieuwe studie is er een manier om de achteruitgang van hersenen af te remmen, namelijk meditatie.

Effecten van meditatie op grijze massa
De rode gedeeltes laten hersengedeeltes zien die getroffen zijn door verlies van grijze massa. De onderzoekers ontdekten dat mensen die mediteren een beter behoud van grijze massa hadden. Afbeelding: Dr. Eileen Luders

Een onderzoeksteam van de Brain Mapping Center at the University of California-Los Angeles (UCLA) onder leiding van dr. Florian Kurth, toonde aan dat de grijze massa bij mensen die mediteren beter behouden blijft. De bevindingen zijn gepubliceerd in vakblad Frontiers in Psychology.

Verbetering van concentratie, geheugen en verwerkingssnelheid

Er zijn al veel studies verricht naar de gezondheidsvoordelen van meditatie. In november 2014 toonde een Canadese studie aan dat meditatie cellulaire voordelen heeft voor borstkanker patiënten . Een andere studie suggereerde dat meditatie effectief is tegen pijn, onrust en depressie.

Ook het positieve effect van meditatie op de cognitieve functies werd aangetoond. Zo zou meditatie de concentratie, het geheugen en de verwerkingssnelheid verbeteren.
In de huidige studie laten dr. Kurth en zijn team de link tussen hersenweefsel en meditatie en het effect van meditatie op de grijze massa zien.

Honderd deelnemers tussen de 24-77 jaar namen deel aan de studie. De helft hiervan had tussen de 4-46 jaar gemediteerd en de andere helft had dit nog nooit gedaan. Door middel van MRI scans werden de hersenen van iedere deelnemer in kaart gebracht.

Bij de meditatie groep was de grijze massa beter behouden

De onderzoekers identificeerden de verminderde grijze massa bij oudere deelnemers. Een vermindering die gezien de leeftijd te verwachten was. Ze waren verrast te zien dat bij mediterende ouderen de grijze massa -in alle hersendelen- beter behouden was.

Dr. Kurth:

We hadden slechts kleine verschillen verwacht in slechts sommige hersendelen. In plaats hiervan zagen we een wijdvertakt effect van meditatie die alle hersengedeelten betrof.”

Bij de studie werden geen andere factoren meegenomen zoals leefstijl, persoonlijkheid en genetische veerschillen. De causale link is dus niet onomwonden bewezen. Toch vinden de onderzoekers de resultaten veelbelovend.

Bron: newsroom.ucla.edu